BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, Booking.com'un kapatılmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Sayan, kendilerine bu yönde bir şey ulaşmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Biz de gazetelerde bu durumu okuduk. Yalnız şöyle bir durum var; bizim mevzuatımızda rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm yok. Bu kararı kimin verdiğine bakarız. İnternet sayfası engellemeyle ilgili merciler belli. O mercilerden gelecek kararı görmemiz lazım. Benim gazetelerde okuduğum şekliyle engellemek mümkün değil."
Booking.com'a erişilmeye çalışıldığında Türkiye'deki otellere rezervasyon yapılamadığını ancak yurt dışındaki otellere rezervasyonun gerçekleştirilebildiğinin hatırlatılması üzerine Sayan, "Normalde bizim yaptığımız şey, siteye tamamen erişimi engellemek şeklinde oluyor. Booking.com'da eğer belirttiğiniz gibi bir durum varsa kendisi bu kararın gereğini kendi kendine yerine getirmiştir. Bizim açımızdan bunun engellenmesi gibi bir durum söz konusu değil." şeklinde konuştu.
Sayan, bu kararın diğer online rezervasyon portallarını etkileyip etkilemeyeceğine yönelik soru üzerine de, şunları kaydetti:
"Haberlerde yer alan hususlar rekabetle ilgili hususlar. Bundan dolayı biz engelleme yapamıyoruz. Bizim engelleme yaptığımız durumlar, kamu güvenliği, kişi hak ve özgürlüklerinin korunması ile ilgili durumlar. Ticari olarak katalog suçlar var, uyuşturucu madde temini gibi... Otel rezervasyonunda rekabetin engellenmesi katalog suçlara girmiyor."
"REKABETLE İLGİLİ HUSUSLARDA ENGELLEME YAPAMIYORUZ"
"Mahkeme kararıyla ilgili bir yazı elinize ulaştığında nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusuna da Sayan, "Bunu neye dayandırarak söylediklerini görmeden bir şey demem mümkün değil. İcraata uygunsa uygulanır ama rekabetle ilgili hususla site erişime kapatılamaz." yanıtını verdi.
GÜRCÜN: İLİŞKİLER LALE GİBİYDİ
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, online rezervasyon portalı Booking.com'un Hollanda menşeli olması nedeniyle Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararı verildiği iddialarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Gürcün, "Bunlarla hiç alakası yok. Bu dava 2015 yılında açıldı. O zaman Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri lale gibiydi" dedi.
TÜRSAB avukatlarının, seyahat acentalarına karşı haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasıyla Booking.com aleyhine faaliyetlerinin durdurulması talebiyle dava açmasının ardından İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerini tedbiren durdurma ve bu konuda Bilgi Teknoloji Kurumuna (BTK) yazı yazılmasına karar verdi.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün, Booking.com'un rekabeti önleyici hamlelerde bulunduğunu belirterek, Türkiye'de seyahat acentalığının yasayla düzenlendiğini anımsattı.
Gürcün, Booking.com'un, Türkiye'de, Türk vatandaşlarına Türkiye sahillerindeki otelleri (rezervasyon) satmaya başladığını ifade ederek, "Mahkemeye bu nedenle başvurduk. (Mahkeme) Haksız rekabet nedeniyle Booking.com'un faaliyetlerini durdurma kararı aldı." dedi.
İç turizm yapan seyahat acentalarının Booking.com gibi dünya devi ile nasıl yarışacağını soran Gürcün, "Son birkaç yılda pek çok üyemiz bu işi yapmaktan vazgeçti. Bir kısmı da bu haksız rekabetin karşısında kapattı." diye konuştu.
Booking.com'dan rezervasyon yapmış olanların ne yapması gerektiğine ilişkin soru üzerine Gürcün, rezervasyonunu yapanlarla ilgili herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak, "Türkiye'de bundan sonrasında rezervasyon yapılamayacak ama yurt dışındaki insanlar Booking.com üzerinden Türkiye'deki otellere rezervasyon yapabilecek. Bunda herhangi bir kısıtlama yok." ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan sıkıntılara dikkat çekilerek Booking.com'un Hollanda menşeli olması nedeniyle bu kararın verildiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Gürcün, bunlarla hiç alakası olmadığını vurgulayarak, "Bu dava 2015 yılında açıldı. O zaman Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri lale gibiydi." değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE'DEKİ OTELLERE REZERVASYON YAPILAMIYOR
Bu arada, mahkeme kararının ardından bugün itibarıyla Booking.com'a Türkiye'den erişilmeye çalışıldığında Türkiye'deki otellere rezervasyon yapılamıyor.
Portalda, yurt dışındaki otellere ise rezervasyon yapılıyor.
Artık böyle gözüküyor
Booking hakkında TURSAB'ın başvurusu üzerine mahkemenin kapatma kararı vermesinin ardından bugün itibariyle Türkiye içindeki otellere yönelik operasyonlar durduruldu. Booking.com sitesine girip rezervasyon yapmaya çalışanlar şu anda Türkiye'den hiç bir tesise ulaşamıyor, yurtdışındaki oteller ise ulaşılabilir durumda. Öte yandan booking.com'dan da yasakla ilgili bir yazılı açıklama yapıldı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, Online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmişti.
Söz konusu mahkeme kararının ardından bugün booking.com üzerinden Türkiye içinde rezervasyon yapmak isteyenler, istedikleri tesislere ulaşamadıklarını gördü. Site üzerinden arama yapıldığında, ilgili bölge ile ilgili tesis çıkmıyor ve hata mesajı alınıyor.
Ekranda aşağıdaki şekilde bir görüntü çıkıyor.
YURTDIŞINA REZERVASYON SERBEST
Öte yandan Türk kullanıcılar yurtdışındaki otellere rezervasyon yapmak istediğinde ise sitenin çalıştığı ve bir problem olmadığı görülüyor. Örneğin Venedik'le ilgili otel arandığında aşağıdaki ekran görüntüsü geliyor.
BOOKING.COM'DAN AÇIKLAMA
Öte yandan konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Booking.com karara karşı olduğunu ve temyize götüreceğini belirtti.
Açıklamada, "Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan karşılaştırmalı konaklama ve rezervasyon yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz" denildi.
Ayrıca, Booking.com'un 13.000 Türk işletmesinin müşterilerine konaklama hizmeti sunmasına yardımcı olunduğu da belirtildi.
ÖNCEDEN REZERVASYON YAPTIRANLAR NE OLACAK?
Şimdiye kadar booking.com aracılığı ile yapılan rezervasyonlarda bir sorun olmayacak.
Bir sonraki duruşma ise 6 Haziran tarihinde görülecek.
KAÇ KİŞİ KULLANIYOR?
Booking.com'u Türkiye'de kullanan kişi sayısı ocak ayında aylık bazda 1 milyon 806 bin 349 kişi.
Her bir ziyaretçi ortalama 16 otel görüntülüyor ve ayda toplamda 1.8 milyon kişi 28 milyon 747 bin 887 sayfa geziyor
Bir kişi ortalama 30 dakika booking.com sayfasında kalıyor
NE OLMUŞTU?
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TURSAB) başvurusu üzerine Booking.com’un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi. Karar dün öğleden sonra duyuruldu.
Kararda, "İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2015/1174 E. sayılı dosyası ile açılan davanın 29.03.2017 tarihli duruşmasında Booking.com benzeri şirketinin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar verildi" ifadesi kullanıldı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.