Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Birleşik Haziran Hareketi'nin zorunlu din derslerine karşı başlattığı 'bir günlük boykot' kapsamında birçok ilde eylemler yapıldı

        Birleşik Haziran Hareketi'nin öncülüğünde Türkiye çapında bir günlük eğitim eylemi başlatıldı. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde eylemciler ellerinde pankartlarla yürüyüş yaptı. İşte zorunlu din derslerine karşı başlatılan 'boykot'tan notlar

        İZMİR'DE YÜRÜYÜŞ GERGİNLİĞİ

        - İzmir'de "Birleşik Haziran Hareketi" adı altında Basmane Meydanı'nda toplanan gruba, uyarılara rağmen Konak Meydanı'na yürümek istemeleri üzerine polisin müdahale ettiği eylemle ilgili 56 kişi gözaltına alındı.

        - Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında, KESK'e bağlı sendikalar, sol partiler, Alevi derneklerinden oluşan grup, ellerindeki bayrak ve pankartlarla Basmane Meydanı'nda toplandı. Bazı protestocuların bugün okula göndermedikleri çocuklarıyla meydana geldikleri gözlendi.

        - Konak Meydanı'na yürümek isteyen eylemcilere güvenlik güçleri 'izin verilmeyecek' anonsu yapılınca gerginlik yaşandı.

        - Bornova ve Narlıdere ilçelerindeki 2 okulda öğrenci ve bazı öğretmenler okul önünde açıklama yapıp dağıldı.

        - Milli Eğitim yetkilileri de il genelindeboykota katılımın fazla olmadığını söyledi. Boykota katılanlarla ilgili işlem yapılıp yapılmayacağı konusunda ise bilgi verilmedi.

        -Valiliğin genelgeyle yasakladığı 13 Şubat eğitim boykotundan bir gün önce polis tarafından gözaltına alınan, Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyon Kurulu'ndan Onur Kılıç, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

        - Eylemlerle ilgili İzmir Valisi Mustafa Toprakbir açıklama yaptı. Toprak'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

        Bir hareketin okulu boykot edeceği, okullara girişi engelleyeceği, okuldan çıkışlarda toplumsal olaylar gerçekleştireceği duyumları alınmış ve kanunun verdiği sorumluluk çerçevesinde çocuklarımızın toplumsal olayların dışında tutulması amacıyla bir yazışma gerçekleştirilmiştir.Bu noktada çalışan hareket eden kesimlere şunu ifade etmek istiyorum ki çocuklarımızı okullarda eğitim öğretimi ile başbaşa bırakalım onlar eğitimlerini görsünler. Kendilerinin kendilerine yönelik fikirleri varsa farklı alanlarda farklı ortamda dile getirmeleri hukuk devletinin kendilerine tanınan yetkisidir.

        İSTANBUL'DA ÜÇ İLÇEDE PROTESTO

        - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) boykot kapsamında Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.Vali Konağı Caddesi'ndeki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan grup, 'Eşit, parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim istiyoruz' yazılı pankart açtı.Grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

        -Kadıköy'de yaklaşık 400 kişinin katılımıyla yürüyüş gerçekleşti.Alevi dernek ve federasyonlarının da katıldığı yürüyüşte, Bahariye Caddesi boyunca ilerleyen grup Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne geldi. Grup, Kadıköy İlçe Eğitim Müdürlüğü bahçesinde basın açıklaması yaptı. Grup adına yapılan açıklamada, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz" denildi.

        - Eylemler çerçevesindeBeşiktaş'ta Boykot Çadırı kuruldu. Yaklaşık 50 kişinin kurduğu çadırda katılımcılara ve çevredeki vatandaşlara çay, kahve ve kahvaltı dağıtıldı. Burada yapılan konuşmalarda laik ve bilimsel eğitim için mücadelenin süreceği söylendi.

        ANKARA'DA PANKARTLI PROTESTO

        - Mamak, Tuzluçayır, Dikmen, Yenimahalle ve Batıkent bölgelerindeki bazı okulların girişlerine 'Bu okulda boykot var' ve 'Özgür bilimsel eğitim için 13 Şubat Cuma günü boykottayız' pankartları asıldı.

        - 'Gerici eğitime hayır', 'Zorunlu din dersi kaldırılsın', 'Okullarda mescid değil, laboratuvar istiyoruz' dövizleri taşıyan bazı öğrenci ve veliler Kızılay'dakiMilli Eğitim Bakanlığı'na yürümek için harekete geçti.

        - Eğitim-Sen üyesi öğretmenler de bugün Ankara'nın mahallelerinde yapılacak çeşitli etkinliklerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyecek.

        ANTALYA'DA GÖZALTILAR

        - Bugünkü boykotla ilgili olarak Muratpaşa İlçesi Meltem Halk Pazarı'nda bildiri dağıtan 9 genç, ihbar üzerine gözaltına alındı. Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde ifadesi alınan gençler, daha sonra serbest bırakıldı.

        -Akdeniz Üniversitesi'nde adı açıklanmayan bir öğrencinin de sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından boykotla ilgili olarak gözaltına alındığı bildirildi.

        ESKİŞEHİR'DE BASIN AÇIKLAMASI

        - Yaklaşık 100 kişilik grup, zorunlu din derslerine tepki göstermek için Göztepe Mahallesi'nde bulunan Battalgazi Ortaokulu önünde toplandı. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın yanında bulunan Pir Sultan Abdal Parkı'na kadar sloganlar atarak yürüyeneylemciler çeşitli dövizler hazırlayarak tepkilerini gösterdi.

        - Grup adına basın açıklaması yapan Ender Pervane, "Çocuklarımız ve geleceğimiz görülmemiş bir saldırı altında olduğu için boykottayız. Çocuklarımızı bilimsel düşünmeyi, sorgulamayı, araştırmayı, aydınlanmanın kazanımlarını deneyerek öğrensinler diye gönderiyoruz" dedi. Açıklamanın ardından protesto sona erdi.

        MANİSA'DA ÖĞRETMENLER İŞ BIRAKTI

        - Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu'na bağlı Eğitim-Sen Manisa Şubesi'ne üye öğretmenler, laik-demokratik anadilde eğitim ve demokratik yaşam için boykota gitti. Bir günlük iş bırakan öğretmenler yürüyüş düzenleyip Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ