Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gül: ABD’ye Kandil taahhüdü vermedik

        Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye ile ABD arasında PKK konusunda mutabakat belgesi (memorandum of understanding) imzalanmadığını bildirdi. Gül, ABD ile imzalanan herhangi bir belgede “Türkiye’nin kendi güvenliği için Kandil’e harekat yapamayacağı” yolunda ifade olmadığını da vurgulayarak, “Terörle mücadeleyi en öncelikli konu olarak gören bir ülkenin böyle bir taahhüdü ABD dahil hiçbir ülkeye yazılı ya da şifahen vermesi söz konusu olamaz” dedi.

        CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, PKK ile mücadele konusunda önemli açıklamalar yaptı.

        POWEL İLE PKK BELGESİ İMZALANMADI

        Gül, 2-4 Nisan 2003 tarihlerinde Ankara’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel ile imzalanan mutabakat belgesi (memorandum of understanding) bulunmadığını bildirdi.

        Gül, görüşmede Irak’a yönelik ABD müdahalesi sonrasında ortaya çıkabilecek gelişmeler üzerinde durulduğunu belirtti.

        KANDİL TAAHHÜDÜ VERMEDİK

        Gül, ABD ile imzalanan herhangi bir belgede “Türkiye’nin kendi güvenliği için dahi sınır ötesine ve Kandil’e hiçbir şekilde harekat yapamayacağı, ayrıca yurt içinde yapılacak her türlü harekatın da ABD’ye bildirileceği ve ABD’den izin alınacağı” ifadesinin kesinlikle yer almadığını vurguladı. Gül, “Terörle mücadeleyi en öncelikli konu olarak gören bir ülkenin böyle bir taahhüdü ABD dahil hiçbir ülkeye yazılı, şifahen dahi vermesi söz konusu olamaz” dedi.

        ABD GÖZLEMCİ KULLANMADI

        Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) PKK’ya yönelik operasyonlarda “aşırı güç kullanılıp kullanılmadığının denetlenebilmesi için ABD tarafından gözlemci kullanıldığı” iddialarını reddeden Bakan Gül, “TSK’nın PKK’ya karşı herhangi bir operasyonda ABD’nin gözlemci kullanması gibi bir durum söz konusu olmamıştır” dedi.

        Gül, CHP’li Karademir’in, ABD ile imzalandığı iddia edilen mutabakat belgesine “belgeye uyulmaması halinde ABD’nin mukabele hakkı saklı tutulacaktır” hükmünün konulup konulmadığı yönündeki sorusunu ise, “ABD tarafı bugüne kadar soru önergesinde ifade edilen tarzda bir yaklaşım da sergilememiştir” şeklinde yanıtladı.

        PKK LOJİSTİK İHTİYAÇLARINI KUZEY IRAK’TAN SAĞLIYOR

        Gül, PKK’nın Kuzey Irak’ta kamplarının olduğunu ve lojistik ihtiyaçlarını bölgeden sağladığını belirtirken, Türkiye’nin bu konudaki talep ve endişelerinin Irak-ABD-Türkiye üçlü toplantılarında ve ikili temaslarda her düzeyde ABD ve Irak makamlarına iletildiğini kaydetti.

        PKK’nın ABD tarafından terör örgütü ilan edildiğini anımsatan Gül, PKK ile mücadelede ABD ile Türkiye arasında anlayış farkı bulunmadığını ifade ederek, “PKK terör örgütüne karşı mücadele Türkiye’nin en öncelikli güvenlik sorunudur. Mücadelenin ABD’ye havale edildiği iddiaları gerçekle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır” dedi.

        CUMHURBAŞKANI, ASKER DEVRE DIŞI BIRAKILMADI

        Gül, PKK ile mücadele kapsamında Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Edip Başer’in ataması sürecinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve askeri yetkililerin devre dışı bırakıldığı iddialarını da reddederek, “Başer’in atanması, ilgili makamlarımızla istişare içinde yapılmış olup PKK ile mücadele sürecinde herhangi bir makamımızın devre dışı bırakılması kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

        HARİTA TEPKİSİ İLETİLDİ

        Gül, “Armed Forces Journal” adlı dergide yer alan ve Türkiye’nin doğusunu işgal edilmiş şekilde gösteren harita konusunda Türkiye’nin rahatsızlığının ABD Dışişleri Bakanlığı’na iletildiğini de açıkladı.

        ANKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ