Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kemal Kılıçdaroğlu: Koalisyonu değerlendiririz

        DÜZGÜN KARADAŞ / HT GAZETE

        Kılıçdaroğlu, Letonya Büyükelçisi’nin ev sahipliğindedüzenlenen yemeğin ardından “Koalisyon seçeneği çıkarsa kiminle hükümet kurarsınız?” sorusuna, “İnsan hakları, temel hak ve özgürlükler, güçler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı konularında kırmızı çizgilerimiz var. Bu değerler zemininde birleşebileceğimiz bir partiyle durumu değerlendiririz” yanıtını verdi. Büyükelçilerin, “Seçim bildirgenizde neye öncelik vereceksiniz?” sorusunaysa CHP Lideri, “Sosyal demokrat bir parti olarak gelir dağılımındaki adaletsizlik” diye yanıtladı.

        HDP PARLAMENTODA OLMALI

        AB Büyükelçilerinin “HDP’nin barajı geçme ihtimalini” ile ilgili sorusuna Kılıçdaroğlu, “HDP’nin TBMM’de yer almasını isteriz, almalı da. Parlamenter demokrasiye inandığını vurgulayan bir parti hakkında aksini de düşünemeyiz. Ki MHP de HDP de koyduğumuz kriterler bağlamında koalisyon alternatifimiz olabilir” karşılığını verdi.

        AB ülkelerinin büyükelçileriyle yemekte buluşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “AP’nin kararı soruldu. Açık ve net biçimde, karara karşı olduğumuzu, doğru bulmadığımızı ifade ettik” dedi.

        Kılıçdaroğlu, “1915’te yaşananları ‘soykırım’ kavramına hapsetmek yanlış” diye konuştu.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Buluşmada seçimler ve seçim hazırlıkları konuşuldu. Yemeğin ardından soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu’nun Ermenilerle ilgili kararını eleştirdi:

        BÜYÜK RİSK: AP’nin kararı yemekte soruldu. Açık ve net biçimde, karara karşı olduğumuzu, kararı doğru bulmadığımızı ifade ettik. Avrupa’nın evrensel hukuku, çok iyi bildiğini, AP’nin soykırım tanımı yapmasının ne kadar ağır sonuçlar doğuracağını söyledik. Ayrıca olayın Papa tarafından Müslüman-Hıristiyan eksenine çekilmesinin de ulusların barışı açısından ne kadar büyük risk oluşturduğunu aktardım.

        TEK TARAFLI DEĞİL: Yaşanan bir dram var. Bunu biliyoruz. Tarihimizle yüzleşmekten hiçbir zaman korkmadık. Ermenistan’ın kendi arşivlerini bir an önce açması lazım. Ermeni komitacıların o dönemde yaptıkları şiddet eylemlerinin bölge insanına bir maliyeti var, bunun da çok iyi anlatılması ve anlaşılması gerektiğini yemekte sayın büyükelçilere aktardık. Olayı tek taraflı değil, bütün boyutlarıyla görmek ve değerlendirmek lazım. Bugün maalesef Avrupa olayı tek boyutuyla görüyor ve öyle değerlendiriyor.

        ORTAK METİN: (Başbakan Davutoğlu’nun ‘Türkiye Sözleşmesi’yle ilgili ortak metin hazırlama çağrısı) Seçim bildirgesinin ortak metin olması, benim siyasette karşılaştığım ilk teklif oluyor. Acaba dünyada örneği var mı bilmiyorum. AP’nin son aldığı karar dolayısıyla ortak bir metin hazırlayabiliriz. Bu ortak metni imzalayabiliriz. Bu konuda görüşlerimiz ortak. Dolayısıyla herhangi bir sorun bu alanda yok.

        ‘YÜZLEŞMELİ’

        Kılıçdaroğlu, AP kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada ise 1915 yılında, her iki tarafın da trajedi yaşadığını belirterek, “Geleceğin barış içinde kurulması, geçmişin unutulmasını değil, aksine yaşanan trajedilerle samimiyetle yüzleşilmesini gerektirir. Ancak bunun yolu siyasi bir tavır almak uğruna çok boyutlu bir tarihi trajediyi soykırım kavramına hapsetmek değil, tarihi gerçeklerin kompleksiz, objektif biçimde tarihçilerce bilimsel yöntemlerle ele alınmasını sağlamaktır” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ