Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Büyük koalisyonun kaderini liderlerin kararı belirleyecek

        Düzgün KARADAŞ/HABERTÜRK

        AK Parti ile CHP arasında koalisyon görüşmelerinde dış politika, eğitim ve CHP’nin ekonomik vaatleri konusunda yaklaşım farklılıkları ortaya çıktı. Heyetler çalışmalarını rapor haline getirerek liderlere sunacak. Kararı raporlar ışığında Başbakan Davutoğlu ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu verecek

        Ak Parti ile CHP heyetleri arasında başlayan “istikşafi” amaçlı koalisyon görüşmeleri Ankara Palas Devlet Konukevi’ndeki dün yapılan beşinci tur ile sona erdi. Yaklaşık 7.5 saat süren son taplantıda dış politika, eğitim, iç ve dış güvenlik konuları masaya yatırıldı. Toplantıya, dış politika konularında teknik destek sağlamaları için AB Bakanı Volkan Bozkır ile CHP’nin dış politikadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik de katıldı.

        30 SAAT MESAİ

        11 günde 5 kez masaya oturan ve 30 saat mesai yapan heyetler şimdi tarafların “uzlaştığı”, “uzlaşmaya yakın olduğu,” “uzlaşamadıkları” ve “liderlerin karar vereceği” konuların envanterini çıkaracak. Hazırlanacak raporların liderlere sunulmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmede, “büyük koalisyon” olarak adlandırılan AKPCHP koalisyonu için masaya oturulup oturulmayacağı netleşecek. Habertürk’ün edindiği bilgiye göre 11 günlük maraton sonunda iki partinin temel konulara yaklaşımı ve çözüm önerileri noktasında şu tablo ortaya çıktı:

        UZLAŞILAN KONULAR

        Anayasa değişikliği (alt başlıklardaki rezervlerini saklı tutmak kaydıyla).

        Demokratik adımların, ekonomik dönüşüm reformlarıyla birlikte yürütülmesi. n Siyasi Ahlak Yasası’nın çıkarılması, siyasetin şeffaflaşması.

        Yurttaşların yaşam tarzı ile bireysel tercih ve eğilimlerini özgürce yaşama geçirecekleri tedbirlerin alınması.

        Adli Kolluk kurulması, Adli Tıp Kurumu’nun hızlı ve nitelikli çalışmasını sağlamak amacıyla ihtisas mahkemelerinin sayılarının artırılması.

        Mali disiplinden taviz verilmemesi, vergi ve teşvik sisteminde değişiklik yapılması.

        Güvenlik güçlerinin donanımlarının ve yeteneklerinin geliştirilmesi, personelin nitelik ve nicelik bakımından profesyonelleştirilmesi.

        AB sürecinin devam ettirilmesi. n Kamuda taşeron işçiliğinin sona erdirilmesi.

        Kentsel dönüşümlerin tarihi, kültürel ve estetik değerlerle uyumlu yapılması.

        Yargı reformuna ve HSYK’nın yapısında değişiklik yapılmasına iki parti de olumlu bakıyor. Ancak detaylarda ayrışıyorlar.

        Çözüm sürecinin sürdürülmesinde hemfikirler ancak CHP, sürecin şeffaf ve Meclis zemininde yürütülmesinden yana.

        UZLAŞILMAYAN KONULAR

        CHP’nin parlamenter sistemin güçlendirilmesi için Cumhurbaşkanı’nın bazı atama yetkilerinin sınırlandırılması önerisi kabul edilmedi.

        Farklı din ve inançlara mensup tüm yurttaşların ibadethane açmalarının önündeki engellerin kaldırılması noktasında mutabakata varılamadı.

        İç Güvenlik Paketi’ndeki başta “makul şüpheli” olmak üzere bazı uygulamaların kaldırılması önerisi konusunda uzlaşma çıkmadı.

        Milletvekili ve kamu personelinin dokunulmazlıklarının sınırlandırılması konusunda mutabakata varılamadı.

        CHP’nin, Sulh Ceza Hâkimlikleri’nin kaldırılması, gizli tanık uygulamasına son verilmesi, Ergenekon ve Balyoz davasında yargılanan kamu çalışanları ve askerlere iadeyi itibar yapılması önerisi kabul görmedi.

        KIRMIZI ÇİZGİLER LİDERLERE HAVALE

        CHP’nin açıkladığı 14 madde arasında yer alan “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi” ile “Örtülü ödeneğin sadece Başbakan tarafından kullanılması” konuları liderlerin inisiyatifine bırakıldı.

        Mutabakata varılamayan CHP’nin seçim vaatlerinden emekliye yılda iki maaş, asgari ücretin bin 500 liraya çıkarılması, çiftçiye mazotun 1.5 liradan verilmesi ve aile sigortası konusunda son sözü liderler söyleyecek.

        Eğitim, dış politika ve çözüm sürecinin geleceği konusundaki anlayış farklılığını da yine liderler değerlendirecek .

        Heyetlerin düşürülmesinde hemfikir olduğu ancak rakamda anlaşamadıkları yüzde 10 seçim barajının kaça düşürüleceğine yine liderler karar verecek.

        ‘TATMİNKÂR OLUNURSA, GÖRÜŞMEYE GEÇİLECEK’

        AK Parti heyeti adına açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konu başlıklarını tamamladıklarını belirterek şunları söyledi: “Bütün bu sonuçları genel başkanlarımıza arz edeceğiz. Sonuçta genel başkanımızla birlikte, partimizin yetkili kurulları karar verecekler. Eğer bir koalisyon görüşmesine geçilmesi için, bu ön görüşme, istikşafi görüşme sürecinde yeterli ve tatminkâr bir uzlaşma alanı ortaya çıktığı kanaatine varırlarsa, o zaman görüşme aşamasına geçilecek, eğer tersi bir kanaat olursa, süreç burada sona erecek.”

        ‘BAŞBAKAN’IMIZIN ALACAĞI KARARA BAĞLI’

        Toplantıdan sonra CHP heyeti adına Parti Sözcüsü Haluk Koç, açıklama yaptı: “Siyasi ödevimizi yerine getirmiş oluyoruz. Görüşmelerin başladığı ilk gün söylediğimiz temel sorumluluklarımızı bilerek, ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunları analiz ederek, bu sorumluluğumuzu yerine getirdik. Bundan sonrası, hükümet kurma görevi alan Sayın Ahmet Davutoğu’nun alacağı karar ve iktidar partisinin, şu anda geçici hükümeti de yürüten Başbakan’ımızın alacağı karara bağlı. Daha sonra bu çerçevede CHP’ye yönelik bir görüşme talebi olursa bu değerlendirilecek.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ