Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı FETÖ'cü hakim ve savcılar Ankara'da yargılanacak

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında haklarında FETÖ üyeliğinden gözaltı kararı verilen 135 hakim ve savcının soruşturma dosyası yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Türkiye genelinde FETÖ üyeliğinden tutuklanan tüm hakim ve savcılar Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

        Hakim ve savcıların yargılanmalarının Ankara'da yapılacağı için İstanbul Anadolu ile Bakırköy Cumhuriyet başsavcılıklarının da ğhakim ve savcılarla ilgili soruşturma dosyalarını yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderileceği belirtildi. Yetkisizlik kararına gerekçe olarak, "Soruşturmada adı geçen hakim ve savcıların birbirleri arasında olan bağlarının tespit edilebilmesi, soruşturmanın etkin ve süratli olarak tamamlanabilmesi" gösterildi.

        3 BİN 654 HAKİM VE SAVCI AÇIĞA ALINDI

        HSYK tarafından, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasından, 3 bin 654 hakim ve savcı açığa alınmış ve haklarında FETÖ üyeliğinden tutuklama kararı verilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Önder Yaman'ın koordinatörlüğünde 7 cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen soruşturmada, ilk etapta hakkında gözaltı kararı verilen 135 hakim ve savcıdan 81'i tutuklanmış, 37'si ise adli kontrol uygulanarak serbest bırakılmıştı.

        HSYK tarafından açığa alınan 648 hakim ve savcıdan İstanbul'da görev yapan 67 hakim ve savcı hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturma ise devam ediyor. Bu soruşturmanın tamamlanmasından sonra 67 kişi hakkındaki soruşturma dosyası da yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

        Hakkında gözaltı kararı verilen 67 hakim ve savcıdan 33'ü FETÖ üyeliğinden tutuklandı. 26'si adli kontrol uygulanarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Aralarında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) üyesi ‘Hakim Hacı Akbaba ile Hakim Hüseyin Can'ın de bulunduğu 8 hakim ve savcı ise adreslerinde bulunamadı. Halen firari olarak aranıyor.

        315 HAKİM VE SAVCI SİLİVRİ HAKİM SAVCI KOĞUŞUNDA

        İstanbul nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce FETÖ üyeliğinden tutuklanan hakim savcılarla birlikte, 15'i askeri hakim ve savcı olmak üzere Silivri 6. Nolu L Tipi Cezaevi'nde, 315 tutuklu hakim ve savcı bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ