Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tüm yurtta Nevruz coşkusu

        Nevruz Bayramı, Kazlıçeşme Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi tarafından coşkuyla kutlanıyor.

        Çok sayıda kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı'na akın etti. Kutlama nedeniyle polis bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Alana gelen vatandaşlar, sıkı bir kontrolden geçirildikten sonra içeriye alındı. Ellerinde çeşitli bayrak ve flamalar bulunan gruplar, halaylar çekerek Nevruz'u kutluyor.

        FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

        'Türk Dünyası Nevruz Şenliği'ne evsahipliği yapan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Amerikalı Büyükelçi James Jeffrey'e yumurta tokuşturma, demir dövme ve ateşten atlama geleneklerini öğretti. Günay törende yaptığı konuşmada, Nevruz'un çatışma değil, dayanışma günü olduğunun altını çizerek, "Türk-Kürt, Alevi-Sünni, Müslüman-Hıristiyan, inanan-inanmayan, değil mi ki aynı Yaradan'dan geliyoruz ve değil mi ki aynı toprakta yaşıyoruz, bayramı bu coşkuyla bu dayanışma duygusuyla kutlamak istiyoruz"

        dedi.

        VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen 'Türk Dünyası Nevruz Şenliği' renkli görüntülere sahne oldu. Girişte çocuklara Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye haritası, yapbozu, tişört, nevruz çizgi filmi, bebek ve toptan oluşan hediye setleri dağıtıldı. Çocuklar standın önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşiyle birlikte alana gelmesiyle şenlik de başladı. Şenliğe TÜRKSOY Genel Müdürü Düsen Kaseinov evsahipliği yaptı. Kazakistan, Kırım, Kırgızistan, Hakas, Altay,

        KKTC, Başkurdistan, Gagavuz Yeri, Azerbaycan ve Tataristan'dan gelen katılımcılar şenlikte TÜRKSOY şemsiyesi altında yer aldı. Törenin en renkli konuğu ise ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey oldu. Tören öncesi Günay, Kaseinov ve Jeffrey ile boyalı yumurta tokuşturdu.

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından yapılan protokol konuşmasında Kaseinov, gece-gündüzün eşitlendiği gün olan ve baharın başlangıcı olarak kutlanan Nevruz'un, Türk dünyası tarafından 5 bin yıldır kutlandığını söyledi. Bakan Günay ise 'doğal bayram' olarak tanımladığı Nevruz'da doğanın kar örtüsünü çıkardığını kaydetti. "Bereketin, ürünün, toprağın bağrından yürümeye başlayan buğdayın, başağın bayramıdır. Yalnız Türk dünyası tarafından değil, Acemler, Kürtler, Araplar toprakla yaşayan, toprağın

        ısınmasını bekleyen kim varsa kutlar. Güneşin bayramıdır" diyen Günay, Nevruz'un dostluk ve kardeşliği pekiştirmesi gereken bir günken kimi odaklar tarafından çatışmanın yıldönümü olarak kullanıldığına dikkat çekti. Günay, "Kötülükleri, çatışmayı ve kavgaları geride bırakmayı, barışmayı hepimiz yüreğimizde hissetmeliyiz. Geçmiş yıllarda ne yazık ki bu gerçek bayramları, bu doğanın bağrından kopan bayramları kutlamak için değil kutlatmamak için kavgalar yaşandı. Ne yazık ki böyle ilkel kavga süreçlerini daha

        10-20 yıl önce geride bırakıp yürümeye çalışıyoruz. Şimdi dünyada insan olmanın en önemli eşitlik vesilesi olduğunu aklımıza yazıyoruz Bu bayramda Türk-Kürt, Alevi-Sünni, Müslüman-Hıristiyan, inanan-inanmayan, saçının rengi, yüzünün rengi kara veya sarı ayırmadan hep birlikte; değil mi ki aynı Yaradan'dan geliyoruz ve değil mi ki aynı toprakta yaşıyoruz, topraklarımızın güzel olması için herkese ellerimizi uzatıyoruz. Ve bayramı bu coşkuyla bu dayanışma duygusuyla kutlamak istiyoruz" dedi.

        Daha sonra 'Türk Kültüründe Nevruz' konulu yarışmada resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Bakan Günay, öğrencilere tek tek madalya taktı ve kazandıkları para ödülünü takdim etti. Mansiyon 500 TL, üçüncü 600 TL, ikinci 700 TL ve birinci 800 TL parayla ödüllendirildi. Törenin ardından Jeffrey, Bakan Günay'la sohbet eden öğrencilerden birini tebrik ederek, "Maşallah" dedi.

        Ödül töreninin ardından demir dövme ve Nevruz ateşinin üzerinden atlama gelenekleri de canlandırıldı. Bakan Günay ve Kaseinov'u örnek alan Amerikalı Büyükelçi Jeffrey de önce hevesle örs dövdü ardından da ateşin üzerinden atladı.

        Halkoyunları gösterilerinin ardından geleneksel Nevruz pilavının tadılmasıyla şenlik sona erdi. Jeffrey ile eşi, Günay çiftinin Nevruz bayramını kutlayarak tören alanından ayrıldılar.

        Mardin'in Derik ilçesinde Nevruz Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

        Derik Aydın Ayaydın Öğretmenevi'nin avlusunda düzenlenen Nevruz kutlama töreni, saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Konuyla ilgili şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Nevruz ateşi Derik Kaymakamı Tarkan Keskin tarafından yakıldı. Kutlamaya Kaymakam Tarkan Keskin, Jandarma Garnizon Komutanı Yüzbaşı Taner Özdemir, ilçe emniyet amiri Ahmet Tekin, Kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çeşitli etkinlikler

        düzenlenen Nevruz kutlamalarına katılanlar Nevruz ateşinin üzerinden atlayarak demir dövdüler. Nevruz Bayramı dolayısıyla İlçe Kaymakamı Tarkan Keskin bir açıklama yaptı. Keskin, doğanın canlanmaya başladığı, barışın, kardeşliğin ve sevginin göstergesi olan Nevruz Bayramı'nın ilçe halkımıza ve tüm Türkiye'ye mutluluk getirmesini diler, tüm vatandaşlarımızın Nevruz bayramını kutluyorum" dedi.

        'Nevruz', Mersin'de de coşkuyla kutlandı.

        Her ulusun kendi kültür değerleriyle özleştirilip sembolleştiği, özü itibariyle de baharın gelişini simgeleyen 'Nevruz Bayramı' ile ilgili olarak Mersin Valiliği tarafından Kültür Merkezi'nde bir kutlama töreni gerçekleştirildi. Buradaki törene Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Nejat Akgüner, ilçe kaymakamlarının yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

        Törende konuşan Vali Aksoy, milletleri meydana getiren temel unsurların başında kültürel değerlerin yer aldığına dikkat çekerek, "Kültür, milli özelliklerden başlayarak evrenselliğe ulaşan, onunla bütünleşen ve evrenselliği oluşturan öğelerden biridir. Bununla birlikte kültür, insanlığın ortak oluşturduğu sevgi, hoşgörü, barış ve kardeşlik gibi değerlerin üretilmesinde önemli bir etkendir. Din, örf ve adetler, inançlar, sanat ve edebiyat bir toplumun geçmiş yüzyıllardan akıp gelen toplumsal değerlerdir. Bu bakımdan milletlerin varoluş sebeplerinden en önemlisi; milli toplumun sosyal dokusu olan kültür unsurlarıdır" dedi.

        'Nevruz'un mevsimlik bir bayram olduğunu ve Türk kültüründe önemli bir yer edindiğine işaret eden Aksoy, Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar bütün Türk toplumunun bayramı olduğunu vurguladı. Başta Irak ve Mısır olmak üzere çeşitli Arap ülkelerinin de 'Nevruz'a bayram olarak değer verdiğini hatırlatan Aksoy, 'Nevruz'un Farsça bir kelime olduğunu ve 'Yenigün' anlamına geldiğinin altını çizerek, Türklerin bu bayramı çok eski zamanlardan bu yana kutladıklarını ve bunu bir tabiat, varoluş, diriliş bayramı olarak algılandığını ve aynı zamanda da 'Nevruz'u yılbaşı olarak kabul ettiğini söyledi.

        Türk topluluklarında 'Nevruz'un coşkuyla kutlanmasının en önemli nedeninin; ekonomilerinin tarım ve hayvancılığa dayalı olmasından kaynaklandığını ifade eden Hüseyin Aksoy, Türkiye'de de Nevruz'un Cumhuriyet'in ilk kuruluş yıllarından bu yana 'resmi bayram' olarak kutlanıldığını, ancak 1926 yılında 'Miladi Takvim'in kabul edilmesiyle birlikte Nevruz'un resmi yılbaşı olmaktan da çıkartıldığını hatırlattı. Nevruz'un birlik ve beraberliğin, birlikte yaşama isteğinin güçlenmesi, dayanışmanın sağlanması anlamına geldiğini belirten Aksoy,"Nevruz, geleneklerin, göreneklerin sergilendiği bir bayramdır. Bunun yanında Nevruz, barış ortamının evrenselle boyutta geliştirilmesi, bolluk ve bereketin de simgesidir" dedi.

        Konuşmaların ardından Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, 'Baharın ve Kardeşliğin Coşkusu Nevruz ' sloganıyla hazırlanan multivizyon gösterisi gerçekleştirildi. Daha sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, kısa bir gösteri sundu.

        -Tunceli'de yapılacak olan iki ayrı NevrUz kutlamasının ilki,Tunceli Valisi ve Garnizon Komutanı'nın, NevrUz ateşini yakmalarıyla başlatıldı.

        Tunceli'de bu yıl nevroz iki ayrı törenle kutlanıyor. Valiliğin düzenlediği tören Kültür Merkezinde başladı. Merkez önünde hazırlanan Nevroz ateşi'nin Vali Mustafa Yaman, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten ve Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Beyazıt'ın yakmalarıyla başladı. Anadolu Öğretmen Lisesi ve Diyapağa İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri ardından resim sergisi gezildi.Serdar Çelik'in Keman ve gitar müzik dinletileri ardından Tunceli Üniversitesi Türk Halk Müziği Korosu konser verdi. Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ'un konuşması ardından,Doç.Dr. Hüseyin Yılmaz'ın "Nevruz ve Hz. Ali Efendimiz" konulu konferansla sona erdi.

        İkinci Tören ise DTP ve onu destekleyen gruplar tarafından saat 12.00'da kışla Meydanında yapılacak,DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in konuşması ardından, Nevruz ateşinin yakılması ardından Kardeş Türkülerin konseri ile sürecek.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ