Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kare kare işkenceyle ölüm

        Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde "İşkence" ve "Kötü Muamele"sonucu öldüğü iddiasına ilişkin olarak aralarında cezaevi ikinci müdürü, infaz koruma memurlarının da bulunduğu 60 kamu görevlisi hakkında açılan dava dosyasına, cezaevi kamerası tarafından kaydedilen görüntüler girdi. Görüntülerde, Engin Çeber'in cezaevine girişi, ayrı odaya alınışı, elinde cop olan görevliler, revire kaldırılışı detaylı olarak görülüyor. Soruşturmayı yürüten savcılığın, cezaevi kameralarına giren görüntülerden alınan fotoğraflar üzerinde aldığı notlar, olayın meydana geliş şeklini gözler önüne seriyor. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması devam eden, 15 Nisan'da üçüncü duruşması yapılacak olan davada, kamera kayıtları izlenecek. Dava dosyasına giren Engin Çeber ile görüntüler tarih ve saat olarak dakika dakika dava dosyasında yer alıyor.

        İŞTE DAKİKA DAKİKA ÖLÜME GİDİŞ... TIKLAYIN

        Dava dosyasında yer alan cezaevi görüntülerine ilk olarak Çeber'in cezaevine gelişi not düşülmüş. Kamera kayıtlarına göre tarih 29 Eylül 2008'i saat olarak da 20:58'i gösteriyor. Görüntülerin devamında ellerinde poşetleri olan Engin Çeber ve başka bir kişinin ayrı odalara alınışı da kamera kayıtlarında bulunuyor. Görüntüden alınan fotoğrafların üzerine, soruşturmayı yürüten savcılık tarafından alındığı ifade edilen detaylı notlarda, Çeber ile gözaltında bulunan diğer kişinin ayrı ayrı konuldukları odada kameranın bulunmadığı notu bulunuyor. Çeber ve diğer kişinin bulunduğu odanın önünde copla bekleyen daha sonra da içeri girdiği gözlenen görevli ile ilgili olarak da "copla çıkıp diğer tarafa giriyor" şeklinde notlar bulunuyor.

        Görüntülerde, elinde cop bulunan görevliler ok işareti ile belirtiliyor. Bu

        görüntülerin yer aldığı kamera kayıtlarında ise tarih 29 Eylül 2008'i ve saat olarak ise 21:14 ve 21:15'i gösteriyor. Çeber'in kamera bulunmadığı belirtilen odada 22 dakika kaldığı ve daha sonra buradan çıkarılışı da kamera görüntülerinde yer alıyor. Bu görüntünün yer aldığı bölümde saat 21:24'ü gösteriyor.

        8 gün sonra 7 Ekim 2008 tarihinde ise Engin Çeber rahatsızlanıyor. Koğuşta

        görevliler tarafından yapılan sabah sayımı ve sonrasında koğuştan çıkış

        görüntülerinin de yer aldığı kayıtlarda, görevliler tarafından çağrı butonuna

        basılarak çağrılan nöbetçilere hasta olduğu söyleniyor. Bu karelerin yer aldığı

        görüntüde tarih 07 Ekim 2008'i, saat olarak ise 08:22'yi gösteriyor. Revir görevlisi gelene kadar görevliler tarafından hastaya müdahale yapılıyor. Revirde bulunan görevlinin gelerek müdahalede bulunduğu ifade ediliyor. Engin Çeber'in daha sonra revire götürülmesi ve geri getirilmesinin de yer aldığı kayıtlarda, son olarak jandarma tarafından hastaneye sevki için bekletilişi ve dışarı çıkarılması yer alıyor.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        Sarıyer Derbent Mahallesi'nde 28 Eylül 2008 tarihinde izinsiz olarak "Yürüyüş"

        dergisi dağıtırken polis kurşunuyla felç kalan arkadaşları Ferhat Gerçek için

        yürüyüş yapan Engin Çeber ve arkadaşları gözaltına alınarak Şehit Muhsin Bodur Karakolu'na sevkedildi. İddiaya göre, Çeber ve üç arkadaşı burada ifade ve imza vermemekte direnince polislerin işkencesine maruz kaldı. Polisin iddiasına göre "orantılı güç" kullanılarak ifadeleri alınan gençler, çıkarıldıkları Sarıyer Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Metris Cezaevi'ne konulan Engin Çeber, dayak sonucu kaldırıldığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 10 Ekim'de yaşamını yitirdi. Adli Tıp Kurumu'nun ön raporunda Çeber'in "kaba dayak olarak bilinen işkence yöntemiyle" oluşan beyin kanaması sonucunda öldüğü belirtildi. Soruşturma sonunda, 39 infaz koruma personeli, 3 müdür, 13 polis, 4 jandarma ve 1 doktor toplam 60 sanık hakkında, işkence sonucu adam öldürmek, eziyet, kasten yaralama, resmi evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve suçu

        bildirmeme suçlarını işledikleri iddiasıyla dava açıldı. Sanıklar hakkında 9 yıldan müebbet varan hapis cezaları isteniyor.

        ENGİN ÇEBER KİMDİR?

        Çeber ailesi 1965 yılında Bingöl'den İstanbul'a göç etti. İşçi olan baba Ali

        Çeber'in 4 çocğundan biri olan Engin Çeber, 5 Mayıs 1979 yılında Kadıköy'de doğdu.

        Ortaokulu bitirdikten sonra okumayı bıraktı. Tekstil fabrikalarından işçilik yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ