Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ödenek tartışmasında hedef Ali Poyrazoğlu

        Kasapoğlu basına gönderdiği mektupta şöyle diyordu: "Ödenekli devlet kurumlarından maaş alanlar özel kamu tiyatrolarında çalışamazlarmış! İnşallah bu sadece dedikodudur, yoksa iyice utanılacak bir durum çıkıyor. Tiyatroculara tiyatro yapmak yasak, ama mafya dizilerinde oynayabilirler!"

        'Talep çok, imkân yok'

        "Talep çok, imkânlar kısıtlı. Biz kararları verirken tiyatrodan gelen arkadaşların fikirlerine de danışıyoruz. Tabii belli kriterler var. Mesela yardım almak için kurulan uyduruk kumpanyalar oluyor, bunu araştırıyoruz." Atalar, yönetmelikte "ödenekli tiyatro kadrosunda olanlar yardım alamaz" gibi bir madde bulunmadığını, ancak "Kadrolu sanatçıların tiyatro kurup yardım istemelerini etik bulmayanlar olduğunu" belirtti.

        Tartışmaya Tiyatronline adlı internet sitesinde yayımlanan bir yazıyla katılan Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği temsilcisi Orhan Kurtuldu da, "Bakanlığın devlet bütçesini, keyfiyete göre ve çifte standart uygulayarak kullandığını" iddia etti. Yazısında "Kültür Bakanı'nın suç işlediğini" de belirten Kurtuldu, şunları söyledi:

        'Ödeneği alan ile veren aynı'

        Kurtuldu'nun sözünü ettiği 'hem alan, hem veren' komisyon üyesi Ali Poyrazoğlu, bu yıl "Tak Tak Takıntı" adlı oyunu için 92 bin YTL ödenek aldı.

        Mustafa Atalar ise bu rahatsızlığı çözmek için başvurdukları yöntemi şöyle anlattı: "Komisyonda, fiilen tiyatro yapan kişilerin bulunması da istendiği için Poyrazoğlu'nu davet ettik. Ama kendi yardımı konuşulurken Poyrazoğlu odadan çıkıyor".

        Bir başka komisyon üyesi yazar Refik Erduran da sürekli şikâyet telefonları aldığını ve bir daha bu komisyonda görev yapmak istemediğini söyledi. Erduran prosedürü şöyle açıkladı: "Komisyonun bürokrat üyeleri tiyatroların dosyalarını vergi, borç gibi konularda inceliyor. Ali Poyrazoğlu ise tiyatro gruplarını sanatsal açıdan değerlendiriyor."

        Poyrazoğlu ile ilgili bir başka iddia da, oyununun masraflarını İşsanat'ın karşıladığı ve ödenekli sayılması gerektiğiydi. İddiayı doğrulayan İşsanat yöneticisi Meriç Soylu, Poyrazoğlu'nun oyunlarının prodüksiyon masraflarını ve oyuncuların maaşlarını İşsanat'ın ödediğini belirtti.

        'Hayır, İşsanat oyuncuların maaşını ödemiyor'

        "Benim komisyonda bir tane oyum var. Onların almadığı para benim cebime girmiyor. İşsanat da prodüksiyonuma

        belirli bir katkıda bulunuyor. Oyuncularımın maaşlarını ödediği

        doğru değil."

        'Yönetmelik iyi uygulama kötü'

        NESRİN KAZANKAYA (Tiyatro Pera)
        Aslında bu, çok çağdaş bir yönetmelik. Ama uygulanmasında terslikler var. Bize hiçbir gerekçe gösterilmedi. Elimdeki kâğıtta sadece şöyle yazıyor: "Tiyatronuz bu yıl yardıma uygun görülmedi". Biz Devlet Tiyatrosu (DT) sanatçıları zaten kurumun izniyle dışarıda çalışıyoruz. İzni veren kurum desteği vermiyor. Altı yıldır başvuruyoruz, bir kere bile yardım alamadık. Özel tiyatrolar tek kişilik diktatörlükle mi yönetiliyor?

        'Poyrazoğlu ödeneği cebine atıyor'

        MAHİR GÜNŞİRAY (Tiyatro Oyunevi)

        Komisyon üyelerinin seçiminin dayanağı yok. İki yazar ve bulvar komedisi yapan bir tiyatro patronu, Ali Poyrazoğlu var. O da utanmadan en büyük payı kendine alıyor. Bizim yardımdan yararlanmamamız Poyrazoğlu'nun 1997'de "Mahir Günşiray da kim oluyor?" demesiyle başladı. DT kadrosunda olmamı gerekçe gösterdiler. Biz DT çalışanları görevimizi yapıp karşılığını alıyoruz. Devletten aldığımız maaşı yine tiyatroya yatırıyoruz. Ama Poyrazoğlu o 92 bin YTL'nin 2-3 bin YTL'sini harcıyor, gerisini cebine atıyor. Devlet soruşturma açmalı. Ortak hareket etmek için Tiyatrolar Platformu kurduk.

        Milliyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ