Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem PKK BÖLGESİNE PEŞMERGELERİ BİLE SOKMUYOR

        Kuzey Iraklı peşmergeler, bölgede bulunan İngiliz Daily Telegraph gazetesi ekibini, “Buradan itibaren PKK bölgesine giriyorsunuz. Biz oranın içlerine fazla girmeyiz, güvenliğinizi garanti edemeyiz” şeklinde uyardı.

        Türkiye’nin olası bir sınır ötesi operasyonu gündemdeki yerini korurken, uluslararası basın kuruluşlarının da Türkiye ve Kuzey Irak’a yönelik ilgisi sürüyor. Son olarak İngiliz Daily Telegraph gazetesi ekibi, Kuzey Irak’a gitti.

        Türkiye’nin bombaladığını iddia ettiği sınır bölgesinde toprakta hala şarapnel parçalarının bulunduğunu belirten gazete, Kashan köyünde Roshad Adel isimli bir köylünün kardeşinin de Türk topçusunun ateşi ile yaralandığını yazdı. Gazeteye konuşan Adel, “Gece yarısı biz uyurken çok büyük bir patlama oldu ve kardeşim Dilgesh acıyla bağırmaya başladı. Sonra da onu hastaneye kaldırdık” dedi.

        “TÜRKİYE TAMPON BÖLGE OLUŞTURMAK İSTİYOR”

        Haberde, Türk ordusunun top atışlarının, 15 kilometrelik “de facto” bir tampon bölge oluşturma çabalarının bir parçası olduğu ifade edildi. Gazete, 20 bin Türk askerinin de terör saldırılarını önlemek için hareket halinde olduğunu yazdı. Aynı köyde yaşayan 70 yaşındaki Jamal Othman Mohammed, Kashan köyündeki 70 ailenin Türkiye sınırından uzaklaşmak zorunda kaldığını söyledi. Mohammed, şimdi köylülerin çadırda yaşadığını, kendileri için yeni evlerin ise Hıristiyan bir yardım kuruluşu tarafından yapıldığını ifade etti. Türkiye’yi karşı herhangi bir düşmanlıkların bulunmadığını ifade eden Mohammed, “Biz de Türkler gibi insanız. Biz onlara zarar vermiyoruz, barış içinde yaşamak istiyoruz” dedi.

        “PEŞMERGE UYARDI”

        Ancak Daily Telegraph muhabiri, Kashan köyünde yaşayanların bölgede PKK unsurlarının bulunmadığını iddia etmesine karşın, ziyaretleri boyunca bölgede çalışma çağında hiçbir erkeği görmediklerini vurguladı. İngiliz muhabir ayrıca peşmergelerin de birkaç kilometre gerideki bir kontrol noktasında kendilerine, “Buradan itibaren PKK bölgesine giriyorsunuz. Biz oranın içlerine fazla girmeyiz, güvenliğinizi garanti edemeyiz. Sorumluluk sizde” dediğini kaydetti. PKK için “Markist terör örgütü” tanımlaması yapan Daily Telegraph, örgütün eylemleri nedeniyle 30 bin kişinin öldüğünü ancak şimdi liderlerinin hapiste bulunduğunu vurguladı. Haberde terör örgütünün 3 bin 500 mensubunun Kuzey Irak’ta “Amerika’nın müttefiki Kürt yetkililerin koruması altında saklandığı” ifade edildi.

        “IRAKLI KÜRTLER GÖNÜLSÜZ”

        Irak’ın Kuzeyinde bulunan bölgesel Kürt yönetiminin “kardeşlerine” karşı herhangi eyleme girişmek istemediği belirtilen haberde, Kürt yetkililerin “PKK Türkiye’ye karşı bir tehdit değil” görüşünde olduğu kaydedildi. Gazeteye konuşan Kürt bölgesel yönetiminin danışmanı olan eski bir İngiliz ordu yetkilisi ise Türk ordusunu iç siyasi gerekçelerle konuyu ateşlendirdiğini öne sürdü. İsmi açıklanmayan yetkili, “Türk ordusu ve PKK birbirine ihtiyaç duyuyor. Bu simbiyotik (karşılıklı çıkardan doğan) bir durum” iddiasında bulundu.

        ANKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ