Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AİHM'den zorunlu din derslerine son nokta

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kızını zorunlu din dersine sokmak istemeyen Alevi babayı haklı buldu

        Hasan Zengin'in, kızı Eylem'in zorunlu din dersine girmemesi için açtığı davada Strasbourg Mahkemesi'nin zorunlu din dersi ile ilgili kararı sivil anayasa tartışmaları açısından da önem taşıyor.

        AİHM kaynakları, söz konusu kararda Büyük Daire'de görüşülen 'Norveç'e karşı Folgero' davasının esas alınacağını belirtiyor.

        Temmuz ayında sonuçlanan Folgero kararında, Norveç'teki eğitim müfredatının Protestan inancına uygun olarak düzenlendiği ve diğer dinlere yönelik çoğulcu bir bakış açısı yer almadığı gerekçe gösterilerek Norveç mahkum edildi. Türkiye de davayı kaybetti. AİHM'deki zorunlu din dersi davası, farklı Alevi grupları arasında 'Alevilik İslam dışı' tartışmalarını da yeniden canlandırmıştı.

        İlköğretime giden kızı Eylem Zengin'in din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulması için Türk mahkemelerine başvuran Hasan Zengin, bir sonuç alamaması üzerine davayı 2004 yılında AİHM'ye taşımıştı. Zengin, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesini ve eğitim hakkıyla ilgili 1. protokolün 2. maddesini ihlal ettiği' görüşünü savunuyor.

        3 Ekim 2006 tarihinde Strasbourg'da gerçekleşen duruşmada Türkiye, eğitim müfredatını belirlemenin devletin egemenlik alanına girdiğini, ailelerin müdahale edemeyeceğini savundu.

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bugünkü duruşmada, din dersine girme zorunluluğunun kaldırılması ile ilgili Hasan Zengin'in açtığı davada, Alevi babayı haklı buldu ve kararı Türkiyenin aleyhine açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ