Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BDP maden ocakları için araştırma istedi

        BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, sanayinin en önemli girdilerinden olan taş kömürünün sadece Zonguldak havzasında elde edildiği belirtildi.

        Gerekçede, havzada, yaklaşık 150 yıldan beri taş kömürü ocağının işletildiğine işaret edilerek, havzadaki işletmeden sorumlu olan Türkiye Taş Kömürü Kurumunun, 1991'deki madenci grevinden sonra sendikanın etkisini azaltmaya yönelik politikalar geliştirdiği savunuldu. Bu politikalar arasında, işçi sayısını azaltma, ocakları kapatma, ocakları taşeron firma eliyle işletmenin yer aldığı ifade edildi.

        Zonguldak taş kömürü havzasında 2000-2009 yılları arasında meydana gelen 25 bin 655 iş kazasının 63'ünün ölümle sonuçlandığının belirtildiği gerekçede şunlara yer verildi:

        ''Bu istatistiklere göre, Türkiye, Avrupa'da 1, dünyada 3. sıradadır. Yurttaşlarımızın yaşamı, iş güvenliği ve iş güvencesi maddi değerlerle karşılaştırılamayacak kadar önemlidir. Son yaşanan kaza da göstermiştir ki taşeronlaştırma iş güvenliğini tehlikeye atmakta, ölümlü kaza sayısı artmaktadır.

        Zonguldak havzasındaki taş kömürü ocaklarındaki taşeronlaştırmanın boyutlarının ortaya çıkarılması, iş güvenliği ve iş güvencesine olumsuz etkilerinin saptanması, bir daha böyle iş kazalarının yaşanmaması ve ölümlü kazalarla karşılaşmamak için gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması yerinde olacaktır.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ