Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Savarona Kültür Bakanlığı'na devrediliyor

        Antalya'da Jandarmanın yaptığı baskınla fuhuş skandalı ortaya çıkan Atatürk'ün yatı Savanora'ya Kültür Bakanı talip oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanlığı'nın Savarona'yı kendilerine devretmesi durumunda yatı müze yapabileceklerini söyledi.

        Bakan Ertuğrul Günay, basın toplantısı düzenlediği Arkeoloji Müzesi çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Fuhuş skandalıyla gündeme gelen Savarona yatıyla ilgili bir soruya Günay, "Bu konunun bizimle bir alakası yok. Maliye Bakanlığı ile ilgili. Daha önceden Savarona'nın bize verilmesini istemiştik. Ancak vermediler. Bu olaydan sonra vermeyi düşünebilirler" cevabını verdi.

        Günay, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Ani Harabeleri'nde Cuma namazı kılınması yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Allah kabul etsin! " ifadesini kullandı.

        Öte yandan CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Atatürk'ün yaşamının son döneminde bir süre kullandığı Savarona Yatı'nın Milli Savunma Bakanlığınca kamulaştırılarak, müzeye dönüştürülmesi için kanun teklifi verdi.

        Teklifin gerekçesinde, yatın, Atatürk'ün yaşamının son günleriyle özdeşleşmiş nitelikte olduğu ifade edildi.

        Savarona Yatı'nın, Türkiye Denizcilik İşletmelerince ticari bir meta gibi satışa çıkarıldığı, 49 yıllığına özel bir işletmeci tarafından kiralandığı anımsatılan gerekçede şöyle denildi:

        ''Atatürk'ün anılarının simgelerinden biri olan Savarona Yatı, bu işlemden sonra halkımızın tepkisini çeken çeşitli olaylarla gündeme gelmiştir. Büyük Atatürk'ün isminin bu tür olaylarla birlikte anılmasına fırsat verilmesi halkımızın vicdanını rahatsız etmektedir. Türk halkının gönlünde Savarona Yatı'nın maddi niteliğini kat be kat aşan manevi bir değeri vardır. Bu manevi değeri zedeleyecek tartışmalara izin vermemenin yolu, yatın kamulaştırılarak bir müzeye dönüştürülmesinden geçmektedir. Yatın müzeye dönüştürülmesi hem Türk halkının büyük Atatürk'e ve onun anılarına duyduğu saygının bir ifadesi olacak hem de vicdanları rahatsız eden tartışmalara son verecektir.''

        Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de yaşamının son döneminde bir süre kullandığı Savarona Yatı'na düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve fuhuş şebekesi üyesi oldukları öne sürülen 2'si kadın 8 zanlı ile fuhuş yaptırıldıkları belirtilen kadınlar, sağlık kontrolünden geçirildiler.

        ZANLILAR SAĞLIK MUAYENESİNDEN GEÇTİ

        Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek açıklarındaki Savarona Yatı'ndan gece Antalya'ya getirilen ve Belek'teki Jandarma Karakolunda tutulan 2'si kadın 8 zanlı Serik Devlet Hastanesine sağlık kontrolü için götürüldü. Hastaneye morg kapısından alınan zanlıların sağlık kontrolleri sürüyor.

        Bu arada, Ukrayna ve Rusya'dan getirtilen ve mankenlik ajanslarına bağlı oldukları belirtilen 8 kadın da tutuldukları merkez Aksu ilçesindeki Sevgi Köyü 80. Yıl Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinden jandarma eşliğinde Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildiler. Sağlık kontrolleri tamamlanan kadınlar yeniden Aksu'ya götürüldüler.

        Bu arada, yaşları 18'den küçük olduğu bildirilen iki genç kadının sağlık kontrollerinin ise tutuldukları Sevgi Köyü 80. Yıl Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine gelen bir sağlık ekibi tarafından yapıldığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ