Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kim hangi cezaevinde?

        Ergenekon Operasyonu’nda 3 gündür gözaltında bulunan İP Lideri Perinçek ‘Terör örgütü yöneticiliği’nden tutuklandı. Prof. Alemdaroğlu ise şartlı serbest bırakıldı.

        İP Genel Merkezi’nden Danıştay ile bazı kamu kurumlarının krokilerinin çıktığı iddia edildi

        Ümraniye’de bir gecekonduda bombaların bulunmasıyla hız kazanan Ergenekon’da bir ilk. İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ‘Terör örgütünün üst düzey yöneticiliği ve devlete ait gizli belgeleri temin edip bulundurmaktan’ tutuklanarak cezaevine gönderildi.

        Geçtiğimiz cuma sabaha karşı başlatılan Ergenekon’un beşinci adım operasyonunda gözaltına alınan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, gazeteci Adnan Akfırat, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever ve İbrahim Benli pazar günü 12.00 sıralarında Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Cumhuriyet savcıları tarafından sorgulanan şüphelilerden İbrahim Benli serbest bırakılırken Alemdaroğlu’nun da aralarında olduğu 4 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

        AYDA İKİ KEZ İMZA VERECEK

        Mahkeme sorgularının ardından Alemdaroğlu serbest bırakılırken 3 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Alemdaroğlu’nun atılı suçu işlediğine ilişkin bulguların tutuklanmasının şartlarının oluştuğu belirtilerek yaşı ve sağlık durum dikkate alınarak serbest bırakılmasına karar verildi. Yurtdışına çıkış yasağı konulan Alemdaroğlu, her ayın 1 ve 15. günleri imza vermek şekliyle adli kontrol altına alındı.

        İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise pazartesi günü 02.30’da getirildiği adliyede savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkemece tekrar sorgulanan Perinçek, 6 saatin ardından 08.30’da tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne götürüldü. Perinçek, Ergenokon’un üst düzey yöneticiliğiyle suçlunan ilk kişi oldu.

        TEK KANIT TUNCAY GÜNEY’İN İFADELERİ

        DOĞU Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz, “Müvekkilim gladyoya karşı mücadele ederken gladyo örgütlenmesinin başı gibi gösterilmekte. Hakkındaki tek kanıt 2001’de Tuncay Güney adlı provokatörün CIA tarafından devşirilmiş bir kişinin ifadeleri” dedi. Perinçek’in ifadesinde, şöyle dediği öğrenildi: “Benimle ilgili iddialar hayal mahsulüdür. Kendi içinde birçok çelişkisi vardır. Bunlara örnek verecek olursak benim PKK’ya verilmek üzere Kuzey Irak’a Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 24 bin adet silahıyla ilişkili olduğum belirtilmektedir. Bu kadar silah 120 ton yaptığı ve 12 TIR’la taşınabileceği dikkate alındığında gerçekle hiç ilişkisinin olmadığı anlaşılmaktadır. Benim Bilecik toplantısına katılmam söz konusu değildir.

        İlk durak Bayrampaşa

        İP Lideri Doğu Perinçek, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, gazeteci Adnan Akfırat ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever Bayrampaşa Özel Tip Cezaevi’ne konuldu. Sabah saatlerinde cezaevine getirilen tutuklular 4 kişilik koğuşa alındı. Tutukluların Kandıra F Tipi Cezaevi’ne nakledilecekleri öğrenildi.

        Danıştay zanlısı suçladı iddiası

        Ergenekon’un son adımında İşçi Partisi Genel Merkezi’nde ele geçen belgelerin İşçi Partisi’nin kapatılmasına yol açacak düzeyde olduğu öne sürüldü.

        Doğu Perinçek’in Danıştay saldırısını planlamakla da suçlandığı öne sürülürken polisin bulduğu en önemli delilin Danıştay binasının krokisi olduğu belirtildi. Danıştay toplantı salonunun gösterildiği belirtilen krokide, üyelerin hangi gün toplandıkları da not alınmış. Danıştay üyelerinin tek tek kime yakın olduğu, Nakşibendi olanların da not edildiği ve belgelerin yurtdışına fakslandığı ve e-mail yoluyla gönderildiği de belirtildi.

        Öte yandan Danıştay’a yönelik düzenlenen saldırıda tutuklanan Osman Yıldırım’ın geçtiğimiz hafta Savcı Zekeriya Öz’e verdiği ifadesinde kandırıldığını söylediği “Bize bu saldırı karşılığında 500 bin dolar verilecekti verilmedi” dediği ileri sürüldü.

        Yıldırım’ın Perinçek hakkında çarpıcı ifadelerde bulunduğu öğrenilirken, ele geçirilen bilgi ve belgeler kapsamında savcılığın İşçi Partisi’nin kapatılmasını dahi isteyebileceği iddia edildi.

        Öte yandan son gözaltılarda yapılan aramalar kapsamında bir kişinin evinde el yazısı ile ‘500 bin dolar’ ifadesinin yer aldığı bir not kağıdının da ele geçirildiği iddialar arasında.

        Emniyet, Yargıtay krokisinin çıkmasının ise kaos yaratmayı amaçladığını düşünüyor. AKP’nin kapatılma kararı çıktığı anda Yargıtay’a bir saldırı planladığı şeklinde de yorumlandı. Partinin kapatılması durumunda bu saldırının da AKP taraftarlarının üzerine yıkılmasının planlandığı ileri sürüldü.

        İP Genel Merkezi’nde ele geçirilen bir belgenin şifresini çözmek için polis üç gündür uğraşıyor. Kriptoda partinin mali kaynaklarının yer alabileceği tahmin ediliyor. Soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.

        Sen getir çamaşırları Şule

        GÖZALTINDA iken eşi Şule Perinçek’e ‘Çamaşır getirme’ diyen İP Lideri Perinçek, tutuklanma kararının ardından yeni haber gönderdi: “Sen getir şu çamaşırları.”

        Şule Perinçek, 35 yıllık evlilik yaşamlarında pek çok kez olduğu gibi dün yine bir cezaevi valizi hazırladı. Valize giysi havlu dışında Perinçek’in yazdığı kitabın notlarını da koydu. “Umarım kitap yazacak kadar cezaevinde kalmaz” diyen Şule Perinçek, valizi bugün Bayrampaşa ‘ya götürerek, eşine teslim edecek.

        48 SAATTİR UYUMADI

        İşçi Partii Genel Başkanı Doğu Perinçek’in geçtiğimiz cuma günü sabaha karşı 04.30’da Ankara’da gözaltına alındığında İstanbul’daki evinde de polis arama yapıyordu. Perinçek’in 35 yıllık eşi Şule Perinçek, o günden beri hiç uyumadı. Gayrettepe’deki evinde görüştüğümüz Şule Perinçek, “En son Haymana Cezaevi’nde yatttığında ona çamaşır çantası götürmüştüm. Küçük oğlum Can o zaman 4 yaşındaydı. Oğlumun babasından ikinci ayrılığı. Komik bir dava, komik bir uygulama. Polis, eşimin üzerinde Kemaliye havaları adlı CD’sini bile götürmüş” dedi.

        Kim hangi cezaevinde?

        # Kandıra F Tipi Cezaevi: Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Sami Hoştan, Kemal Kerinçsiz,

        # Tekirdağ F Tipi Cezaevi: Emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, Emekli Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin,

        # Bakırköy Kadın Tutukevi: Sevgi Erenerol

        # Kartal Cezaevi: Eski Uzman Çavuş Muhammed Yüce, Erkut Ersoy, Erol Ölmez, Hüseyin Görüm, Oğuz Alparsan Abdülkadir, Hüseyin Gazi Oğuz, Kahraman Şahin,

        # Bayrampaşa Cezaevi: Doğu Perinçek, Adnan Akfırat, Ferit İlsever ve Serhan Bolluk

        Savcı Engin: Diğer davalarla bağlantısı yok

        İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ergenekon Operasyonu’nun kamuoyu gündeminde yer alan diğer davalarla hiçbir ilişkisi bulunmadığını belirterek şöyle dedi:

        # Zanlılar, Ergenekon dosyasındaki delillere göre, daha önce soruşturma kapsamına alınan kişiler.

        # Acil sebepler ve operasyonun eşzamanlı olarak yapılmasının gerektirdiği zorunluluk nedeniyle ve arama, el koyma ve gözaltı işlemleri gece yapıldı. Şüphelilerin tüm yasal haklarının korunması için talimat verildi.

        # 4 kişi CMK’nın 100. maddesi kapsamında tutuklandı.

        # 2007 Haziran’da başlayan Ergenekon’un diğer davalarla hiçbir ilişkisi yok.

        # Yargı organları kişi ve kurum etkisi altında olamaz. Asılsız haber ve yorumlar yargı organlarına karşı güvensizliğe sebebiyet vermekte.

        # Soruşturmanın kapsamı, elde edilen deliller, bilgi ve belgelerin yüz binlerce sayfa oluşturması nedeniyle soruşturma bugüne kadar uzadı. Ancak tutuklularının hukuki durumları birer ay arayla kontrol edilmekte. Sürecin sonuna yaklaşılmıştır.

        Alemdaroğlu’nun yorumu ‘Soytarılık’

        İSTANBUL Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, adliye çıkışında 3 gün kendisini ağırlayan Emniyet güçlerine teşekkür ederek şöyle dedi: “Anayasalara, yasalara saygılı demokrasi hayranı kişilere yakıştırılamaz bir suçlama. Nedenini aslında hepiniz takdir edersiniz. Yargının bazı kararları bazı arkadaşlarımız ile ilgili olmuş ise de yargıya saygılıyız. İnanıyorum ki Türk toplumu bu Ergenekon soytarısının ne demek olduğunu, en kısa zamanda ortaya çıkmasının ve birilerinin, iktidar sahiplerinin Ergenekon üzerinden birtakım mesajlar iletmesini mutlaka ödeyecek.”

        Alemdaroğlu’nun avukatı Metin Çetinbaş da şunları söyledi: “Yargı bağımsızlığı zedelenmeye çalışılmaktadır. Herkesi hukuk devleti kurallarına uymaya davet ediyoruz. Başta Sayın Başbakan ve bazı bakanlar olmak üzere soruşturmanın şüphelileri aleyhine açıklamalar yapılmakta. Soruşturma hukuki olmaktan çıkıp siyasi olmaya gitmiştir.”

        ADIM ADIM ERGENEKON

        Dokuz ayda tutuklu sayısı 44’e çıktı

        HÜKÜMETİN “Cumhuriyet tarihinin en büyük temizlik operasyonu” olarak adlandırdığı Ergenekon Operasyonu, hız kazandığı 2007 Haziran’ından bu yana sürüyor. Son olarak İP Lideri Perinçek’in tutuklandığı operasyonda şimdi gözler iddianamede. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Öz’ün yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar tutuklananların sayısı 44’e çıktı. İşte emekli paşalardan parti genel başkanlarının tutuklanmasına uzanan Ergenekon süreci:

        # 2 Mart 2001: Ergenekon ismi ilk kez NATO’nun kontrgerilla örgütlenmesi olarak bilinen ‘Gladio’nun Türkiye’deki yapılanması şeklinde gazeteci Tuncay Güney’in İstanbul Emniyeti’ne verdiği ifadeyle gündeme geldi.

        # Ergenekon’un ipuçları, ilk olarak Danıştay 2. Daire’ye yönelik silahlı saldırının ardından açığa çıktı. Saldırının tetikçisi Alparslan Arslan ve beraberindekilerin Cumhuriyet Gazetesi’ne de 3 kez bomba attıkları anlaşıldı. Saldırılan azmettiricisi olarak emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’in ismi ortaya atıldı.

        # 12 Haziran 2007: Ümraniye’de bir gecekonduda 27 bomba bulundu. Bombaların Cumhuriyet Gazetesi’ne atılanlarla aynı seriden olduğu ortaya çıktı. Ardından yapılan operasyonda Kuvvai Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk ile emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Eskişehir’deki evinde 11 kilo patlayıcı ile süikast silahı ele geçirilen emekli Binbaşı Fikret Emek tutuklandı. Evlerde “Ergenekon” ve “Lobi” isimlerinin geçtiği belgeler bulundu. Oluşumun, darbe hazırlığı yaptığı iddia edildi.

        # 23 Haziran 2007: Bursa’daki bir eve yapılan baskında çok sayıda patlayıcı ve silah bulundu. Bunun üzerine Tekin’in arkadaşı da olan Muzaffer Şenocak ile Aydın Yüksek tutuklandı.

        # 28 Haziran 2007: Genelkurmay Askeri Savcılığı da ele geçirilen askeri mühimmat nedeniyle soruşturma başlattı.

        # 3 Temmuz 2007: Ankara’da Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi’ne yönelik operasyon başlatıldı. Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan’ın üzerinde bulunan bir kimlik kartı ile gündeme gelen derneğin başkanı Taner Ünal ve dernek üyeleri tutuklandı.

        # 15 Temmuz 2007: Yazar Ergun Poyraz, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın adamı olarak bilinen Mete Yalazangil tutuklandı.

        # Aralık 2007: Necip Hablemitoğlu suikastında adı geçen İbrahim Çiftçi’nin öldürülmesinde kullanılan el bombasının, Ümraniye’de bulunanlarla aynı seriden olduğu ortaya çıktı.

        # 26 Ocak 2008: Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Kuvvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Fikri Karadağ, Avukat Kemal Kerinçsiz, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol tutuklandı.

        # 21 Şubat 2008: “Askeri darbe hazırlıklarına yönelik” bilgisayar kayıtlarıyla gündeme gelen Doç. Ümit Sayın ile Doç. Emin Gürses, Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer tutuklandı.

        # 24 Mart 2008: Operasyon kapsamındaki son perde ise İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in tutuklandığı operasyon oldu.

        Akşam

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ