Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem orhan pamuk, ak parti, halkın seçimlerinden korkmayın,

        GAZETE HABERTÜRK

        Alman Tagesspiegel Gazetesi’ne konuşan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, AK Parti iktidarı ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “İnsanların seçiminden korkmayın. Demokrasi, insanların özgürlüğü ve onların kararlarına saygı duymak demektir. Seçim, dindar partiler yönünde olsa da. O zaman orduylaya da Amerikan bombalarıyla müdahale edilmemeli.

        Eğer Türkiye bunun için bir model oluşturuyorsa, o zaman bundan mutluluk duyarım. Ama denirse ki ‘Batılı değerler ve kurallar umurumuz da değil, biz yeni bir demokrasi ve modernlik yaratacağız’, o zaman bu beni şüpheye düşürüyor. Yeni kurallar, çoğu zaman yeni kılıflı eski ve otoriter fikirlerden oluşuyor.”

        ‘İSLAM SORUN OLARAK GÖRÜLÜYOR’

        Dünyada, yaklaşık 6 milyar insanın, romanlarındaki gibi gelenekle modernleşme arasında bocaladığını, Hindistan, Çin ve Kore’de romanlarının bu açıdan değerlendirdiğini belirten Pamuk, “Buna karşılık Avrupalılar daha çok, bir sorun olarak algıladıkları İslamiyet ile ilgileniyor” dedi. Yeni yazdığı kitabında, 60’lı yıllarda İstanbul’a gelip yoğurt satmaya başlayan fakir bir adamın hikâyesini anlattığını söyleyen Pamuk, kendisine yöneltilen “Yoğurt satıcıları Orhan Pamuk’un kim olduğunu biliyor mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Nasıl cevap vereyim? Bazıları tanır, bazıları tanımaz. ‘Tanır’ desem, şu başlığı atarsınız. ‘Orhan Pamuk: Yoğurt satıcıları beni tanıyor.’ Siz Alman gazetecileri çok tehlikelisiniz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ