Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Hilmi Özkök tanık olarak dinlensin"

        ''Ergenekon'' davasında taleplere ilişkin görüşünü açıklayan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, davanın tutuklu sanıklarından İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in talebi doğrultusunda, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün ''tanık'' olarak dinlenilmesine karar verilmesini talep etti.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanık avukatlarınca tahliye talebinde bulunuldu.

        Duruşmaya ara verildiği sırada izleyicilerden bir kısmı, tutuklu sanıklardan gazeteci Mustafa Balbay'a, eşinin anneannesinin ölümü dolayısıyla başsağlığı dileğinde bulundu.

        Duruşmada sanık avukatlarının taleplerinin ardından, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel'e, taleplere ilişkin görüşü soruldu.

        Savcı Pekgüzel, tutuklu sanık İP Genel Başkanı Perinçek'in, ''2003'te MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildiği iddia edilen örgüt şeması''na ilişkin eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün ''tanık'' olarak dinlenilmesi talebinin kabulünü istedi.

        Yine Perinçek'in talebi doğrultusunda, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın da ''tanık'' olarak dinlenilmesi talebine ilişkin kararın mahkemenin takdirinde olduğunu belirten Pekgüzel, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazı yazılarak, PKK terör örgütü yöneticisi Abdullah Öcalan ile PKK'lı Sabri Ok arasında gerçekleştirildiği iddia edilen telefon görüşme çözümlerinin, tanık olarak dinlenilen eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'nun beyanlarının olduğu duruşma tutanakları eklenerek gönderilmesinin istenmesine karar verilmesini talep etti.

        Perinçek'in talebi doğrultusunda, AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, Devrimci Karargah terör örgütü davasının tutuklu sanığı eski emniyet müdürü Hanefi Avcı ve astsubay eşi terör örgütü PKK tarafından öldürülen Yıldız Namdar'ın ''tanık'' olarak dinlenilmesi talebinin de kabulünü isteyen savcı Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Hasan Ataman Yıldırım'ın talebi doğrultusunda Amerika'da yaşayan Tuncay Güney'in ''tanık'' olarak dinlenilmesini de talep etti.

        İlker Başbuğ'un taleplerinin reddi

        Savcı Pekgüzel, davanın tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in 28 Mayıs 2012 tarihli dilekçesinde belirttiği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'in de aralarında olduğu 11 kişinin ''tanık'' olarak dinlenilmeleri için çağrılmaları talebinin mahkemenin takdir yetkisinde olduğunu belirterek, İlker Başbuğ'un duruşmalara katılma zorunluluğunun kaldırılması talebinin reddine karar verilmesini de istedi.

        İlker Başbuğ'un avukatının, birleştirme kararlarının geri alınması talebinin reddine karar verilmesini isteyen Pekgüzel, yine Başbuğ'un avukatının talebi doğrultusunda Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, bu davanın tutuklu sanıklarından İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz'in Genelkurmay Başkanlığı karargahına giriş yapıp yapmadıklarının tespit edilerek mahkemeye bildirilmesinin istenmesini de talep etti.

        Savcı Pekgüzel, bu davanın tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneral Şener Eruygur hakkında mahkemeye ulaşan Adli Tıp Kurumu raporunun dikkate alınarak, emniyet görevlilerine yazı yazılmasına ve duruşmada hazır edilmesinin istenmesine karar verilmesini de talep etti.

        Belgelerdeki çelişkilerin giderilmesi talebi

        Bu davanın tutuklu sanığı Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu tarafından imzalanan 24 Eylül 2007 tarihli, ''Ergenekon tipi yapılanmaya ait herhangi bir bilgi ve belge Genelkurmay Başkanlığı'nda mevcut değildir'' yazılı bir belge ile MİT'in 9 Ekim 2008 tarihli, ''Ergenekon ve 'lobi' isimli proje ve iddia niteliğindeki bilgiler çerçevesinde hazırlanan kitapçık, 10 Temmuz 2003 tarihinde sayın genelkurmay başkanına.. intikal ettirilmiştir..'' ifadeleri olan bir belge olduğunu hatırlatan Pekgüzel, mahkemenin ''10 Temmuz 2003'te gönderildiği belirtilen raporun Genelkurmay Başkanlığı'ndan istenilmesi'' kararı verdiğini, cevaben gelen 11 sayfalık rapor ekli 16 Ocak 2009 tarihli yazıda, ''10 Temmuz 2003 tarihli raporun bulunamadığının'' belirtildiğini ifade etti.

        Savcı Pekgüzel, mahkemeye gönderilen yazılara göre söz konusu belgelere ilişkin oluşan çelişkinin neden kaynaklandığının tespit edilerek mahkemeye bildirilmesini istedi.

        2 milyon 500 bin avro'nun iade edilmesi

        Tutuksuz sanıklardan CHP Milletvekili Sinan Aygün'ün avukatının, 2 milyon 500 bin avro'nun iadesi için teminat gösterilen ipoteklerin feshedilmesi talebinin hükümle birlikte karara bağlanmasını talep eden Pekgüzel, milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın, davaya katılma taleplerinin reddine ilişkin ara karardan dönülmesi taleplerinin, bu kararda bir isabetsizlik bulunmaması nedeniyle reddedilmesini istedi.

        İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak, 13 Mart-1 Nisan 2008 tarihleri arasında Bülent Büyükakın'ın, bu davanın tanıklarından iş adamı Mehmet Emin Karamehmet'i Yapıkredi Plaza'da ziyaret edip etmediği konusunda ziyaretçi defteri ve güvenlik kamera görüntülerinin temin edilerek gönderilmesinin istenmesine karar verilmesini isteyen Pekgüzel, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmedilmesini de talep etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ