Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim "Kürtçe bilen işsiz kalmaz"

        Ahmet YUKUŞ -AHT

        "Kürtçe diploma çok para eder" diyen Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Kadri Yıldırım,"Kürtçe bilmek, Kürtçe sertifika, Kürtçe eğitimden geçmek maddi ve manevi olarak büyük prestij sağlayacak. Kürtçe seçmeli derse anadilde eğitim eklenirse önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde mezun olan herkes iş bulacak" diye konuştu.

        Mardin Artuklu Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda seçmeli olarak verilmesi planlanan seçmeli Kürtçe ders verecek yüksek lisans tezsiz bin öğretmen yetiştirmek için çalışmalara başladı.

        TÜRK VE ARAPLARA POZİTİF AYRIMCILIK

        Türkiye'de ilk kez Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Ensitüsü bünyesinde kurulan Kürt Dili Enstitüsü ile Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığını yapan Prof. Yıldırım, Kürtçe diplomanın Türkiye'de önem kazandığına dikkat çekti. Türkiye'de mevcut şartlarda Kürtçe eğitim ile ilgili altyapının olmadığını vurgulayan Yıldırım, Kürtçe diplomanın para edeceğini belirterek şunları söyledi: "Kürtçe diploma çok para eder, Kürtçe seçmeli dersin yanına önümüzdeki yıllarda yasal değişiklik yapılıp anadilde eğitimin uygulanması halinde; Kürtçe diploma, Kürtçe sertifika, Kürtçe bilen kişiye maddi ve manevi olarak büyük bir prestij sağlayacak. Anadilde eğitim uygulanırsa önümüzdeki30-40 yıl boyunca üniversitelerde mezun olan herkes iş bulacak. Kürt Dili Edebiyat Bölümünde okuyan öğrencilerimizin çoğu Kürt kökenli kişilerden oluşuyor. Biz sadece Kürtleri değil, Türk, Arap, Süryani ve diğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese kapımız açtık. Özellikle Kürt kökenlilerin dışında kalan unsurlar bizi tercih ederse bizde onlar için bütün imkanlarımızı seferber edip, seviyelerine programlar geliştirerek, onları da sürecin içine katarak pozitif ayrımcılık tanıyacağız"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ