Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Bayramı birlikte kutladılar

        Farklı din ve dilleri bir arada barındıran Mardin'de, Müslüman ve Hristiyanlar bayramları birlikte kutluyor.

        Mardin Valisi Turhan Ayvaz tarafından Polisevi'nde düzenlenen bayramlaşma törenine, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Emniyet Müdürü Derviş Kara, AK Parti milletvekilleri Muammer Güler, Gönül Bekin Şahkulubey'in yanı sıra Hristiyan vatandaşlar da katıldı. Hristiyan olan Süryaniler, Kurban Bayramı dolayısıyla Müslümanların bayramını kutladı.

        Vali Ayvaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın Müslümanların en büyük bayramlarından biri olduğunu, bayramlarda milli ve manevi değerlerin zirveye çıktığını kaydetti.

        Kentin 30 medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer olduğunu dile getiren Ayvaz, ''Dolayısıyla her gruptan, her dinden, dilden insanlar var. Bunlar birbirlerinin bayramlarına da müthiş saygı duyuyorlar. Bütün dinlerin bayramını hep birlikte kutluyorlar. Tek bir toplum gibi olmuşlar. Bu da çok güzel bir şey. Bizim sıkıntımız bu kültürümüzü dünyaya tanıtamamak. Tarihi Dönüşüm Projesi bittikten ve UNESCO'ya girdikten sonra dünyaya kültürümüzü, medeniyetimizi, şehrimizi tanıtacağız'' diye konuştu.

        Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz de Müslümanların Kurban Bayramı'nı içtenlikle kutladığını, bayramın barış, sevgi ve hoşgörü içinde geçmesini temenni ettiğini belirtti.

        Bayramların insanı ruhsal anlamda mutlu ettiğini ifade eden Akyüz, şunları söyledi:

        ''Bayramlar insanlar bir araya getirmek içindir, barıştırmak içindir. Mardin'de hem Süryaniler hem de Müslüman kardeşlerimizle birlikte birçok bayramı birlikte yaşamaktayız. Kurban Bayramı, Şeker Bayramı olduğunda biz gelip Müslüman kardeşlerimizin bayramını kutluyoruz. Bizim de Doğuş Bayramı ve Paskalya Bayramı olduğunda da Müslümanlar da gelip bizim bayramımızı kutluyorlar. Bugün bu vesileyle Müslüman kardeşlerimizin bayramını kutlamak üzere buradayız. Mardin bir kültür mozaiği. Din, dil, ırk fark etmeksizin birlikte yaşamaktayız. Herkes kendi ana dilini konuşuyor, örf ve adetlerini, inancını sürdürüyor, ibadetini yapar. Kimse diğerine karışmaz. Herkes hür bir şekilde bu gelenekleri yerine getirmektedir. Bundan dolayı çok mutluyuz. Mardin'in bütün Türkiye'ye örnek teşkil ettiğini tahmin ediyorum. Dünyaya da örnek olmasını temenni ediyoruz.''

        Akyüz, Suriye'de yaşanan olayların herkes gibi kendilerini de çok üzdüğünü, savaşların kimseye fayda getirmeyeceğini, barışın hakim olması için dua ettiklerini söyledi.

        Mardin Müftü Vekili İsmail Çiçek ise kentte Hristiyan ve Müslümanların birbirlerinin bayramlarına büyük önem verdiğini belirterek, ''Bu peygamber geleneği. Daha önceki dönemlerde de aynı şey söz konusu. Hazreti peygamber Medine'deyken, Yahudi, Hristiyan kardeşlerimizle birlikte yaşadılar. Biz o dönemde bu geleneği görüyoruz. Hatta kurban parçalarından bir kısmını diğer komşularına da veren bir peygamberin ümmetiyiz. Bayram içerisinde Hristiyanların, Yahudilerin ziyaret edilmesini peygamberimizin tavsiyeleri arasında görüyoruz. Biz bu uygulamaya devam ediyoruz. Mutluluk verici bir davranış biçimi'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ