Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mehmet Ali Şahin: Yeni Anayasa çalışmalarında şu ana kadar 28 maddede mutabakat sağladık

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, anayasa çalışmalarıyla ilgili, şu ana kadar mutabakat sağlayabildikleri madde sayısının 28 olduğunu belirterek, "Bu tabii ki düşük bir oran" dedi.

        AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı'nın 6'ncı bölge toplantısı Antalya'da yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 10 gün sonra TBMM'nin 93'üncü kuruluş yıldönümünün kutlanacağını belirterek, "TBMM devlet kuran, Kurtuluş Savaşı'nı yapan ve ardından da Cumhuriyeti ilan eden, bu topraklarda yaşayan farklı kültürlere sahip olan ama bu farklılığı zenginlik sayan bir anlayışla kurulan parlamentodur. TBMM'nin açılışına giden o yolda yaşananları birkez daha farklı gözle irdelemeye gerek var. 93 yıl önce bu topraklarda hakim olan o ruh, kardeşlik ruhu bugün içinde bulunduğumuz sorunların içinden tek çıkış yoludur. O ruhta birlik beraberlik, Mevlana'nın dediği gibi aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar sözündeki hikmet yatar" dedi.

        TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÇIKIŞ NEDENİ

        PKK terör örgütünün ortaya çıkmasına geçmişte yapılan hataların neden olduğunu ileri süren Şahin, özellikle CHP'nin tek parti olduğu yıllarda tek tipçi bir anlayışın hüküm sürdüğünü, terörün çıkışnedenlerinden birinin de topluma gitne katan bu anlayış olduğunu savundu. Şahin şunları söyledi:"Ama hiçbir sebep terörün bahanesi olamaz. Böyle yapıldı diye birileri terör eylemlerine yeltenirse o da en büyük insanlık suçu işlemiş olur. Rahmetli Necip Fazıl Kısakürek, 'eğer hırsız ciğerini söküp almaya gelmişse, ciğerine soracaksın ne suç işledin diye' demiş. Maalesef böyle bir hata yapılmıştır. İşte terörün çıkmasının nedenlerinden biri budur. AK Parti olarak bizi 1920'lere götüren o ruhu, anlayışı, heyecanı ve kardeşlik hukukunu yeniden bu topraklara hakim kılmak istiyoruz. Askeri güçlerle çözüm yerine sivil siyasetle bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bu sürece her vatanseverin destek vermesi gerekir."

        28 MADDEDE MUTABAKAT SAĞLANDI

        Yeni Anayasa sürecine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin şöyle konuştu: "Sürece ilişkin hedeflerinin oldukça gerisindeyiz. 2012 yılının sonunda bitirmeyi hedefledik ancak bitmedi. 4,5 ay daha 2013 yılında çalışmış olduk. Son bölümler ile ilgili siyasi partiler önerilerini verdiler. Çalışmaya devam ediyoruz. Sanıyorum bu ayın sonunda tüm bölümlerle ilgili çalışmalarımızı bitirmiş oluruz. Ancak içinde mutabakat sağladığımız madde sayısı önemli. Şu ana kadar mutabakat sağlayabildiğimiz madde sayısı 28'dir. Bu tabiki düşük bir oran ama tekrar görüşmek üzere geriye bıraktığımız maddelerle ilgili de yeni kurmuş olduğumuz komisyon mutabakat sağlamak için çalışıyor. Mayıs ayının başına kadar bir mutabakat ihtimali var mı? Tabi komisyonun bir üyesi olarak yok demem yanlış olur. Ama bu ihtimalin zayıf olduğunu belirtebilirim. Eğer o masada uzlaşmayla bir metin ortaya çıkmazsa biz Ak Parti olarak kendi metnimizi hazırlar, bunu diğer siyasi partilerin bilgilerine sunarız, meclis başkanımıza veririz. Çünkü meclis başkanlığına bir anayasa teklifi verebilecek olan tek siyasi parti biziz, çünkü diğerlerin sayısı yetmiyor. En az 184 imza gerekiyor. Çünkü bizim parti olarak millete böyle bir vaadimiz var, biz yeni anayasa hedefinden Ak Parti olarak vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz."

        AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ