Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Türkiye Yahudi soykırımını ders kitaplarında anlatacak

        Bahar BAKIR / HT GAZETE

        Türkiye, dünya tarihinin kara bir lekesi olan Yahudi soykırımını gençlere anlatacak. Soykırıma ders kitaplarında düzenleme yapılarak yer verilecek.

        Türkiye, Yahudi soykırımının okul müfredatında yer alması için çalışma başlattı. Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları, dünyadaki en önemli kuruluşlardan ABD Holocaust Memoria lMuseum yetkililerini Ankara’ya davet etti. ABD’li yetkililer, Yahudi soykırımı ile ilgili olarak okullarda, üniversitelerde verilecek derslere kitap ve makale desteği sunacak. Yahudi soykırımının en iyi şekilde anlatılması için müfredatta gerekirse ek düzenleme yapılacak. ABD HolocaustMemorial Museum, Sosyal Değişim Derneği ve Anne Frank House’un işbirliğiyle hafta sonu Ankara’da “Holokost ve İnsan Hakları Eğitimi’ adlı toplantı yapıldı.

        Almanya’da Yahudi soykırımının simgelerinden ve 13 yaşında soykırımla ilgili düşüncelerini yazdığı günlüğü, öldürülünce kitaplaştırılan Anne Frank’ın hayatı anlatıldı. Eğitim toplantısına öğretmen ve eğitimciler katıldı. Anne Frank House’un temsilcisi Cihan Tekeli, bu eğitimlerin Anne Frank’ın hayatını anlatarak anti semitizm, önyargı, ayrımcılık konularında toplumda farkındalık yaratma amacı olduğunu söyledi. Seminerler Diyarbakır ve İzmir’de de yapılacak ve Anne Frank ile ilgili yakında Türkiye’de sergi açılacak.

        MÜFREDATTA DÜZENLEME

        ABD Holocaust Memorial Museum yetkililerinden Diane Saltzman ve Peter Fredlake, Habertürk’e yaptıkları açıklamada, geçen ay Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini belirterek Türkiye’de Yahudi soykırımı ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. ABD HolocaustMemorial Museum’un desteğiyle okullarda, üniversitelerde Yahudi soykırımıyla ilgili derslere kitap, makale ve video verileceğini, derslerde anlatılması için yöntemler paylaşılacağını söyleyen Saltzman ve Fredlake, gerekirsemüfredatta Yahudi soykırımı ile ilgili ek düzenlemeler yapılacağını aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ