Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim MEB'in raporuna göre Türkiye’de 15 yaşındaki her 5 gençten biri okuduğunu anlayamıyor

        LÜTFİ ERDOĞAN / HT GAZETE

        Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) sonuçları en basit soruları bile yapamayan ve temel düzeyi aşamayan öğrencilere dikkat çekerken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı ön rapor da Türkiye’de 15 yaşındaki her 5 gençten birinin okuduğu metni anlayamadığını gösteriyor. Rapora göre 15 yaşındaki gençlerin yüzde 21.6’sı okuma becerisinde en düşük klasman olan “Düzey 1”de kaldı.

        ‘BASİT İLİŞKİ KURABİLİR’

        Bu kapsamda gençlerin yüzde 5.1’i “Düzey 1b” ve altında bulunurken, yüzde 16.6’sı ise “Düzey 1a” olarak kayıtlara geçti. Bu sonuçlar 15 yaşındaki öğrenci sayısı 1 milyon 266 bin 638 olan Türkiye’de okuma becerisi alanında her 5 gençten birinin okuduğu metni anlamadığını gösteriyor. Raporda “Düzey 1” için sahip olunması gereken nitelikler şöyle sıralanıyor:

        “Hikâye ya da basit bir liste gibi aşina olduğu bir bağlam ya da konu hakkında yazılmış kısa, basit bir metnin içinde açıkça ifade edilmiş bir bilgiyi bulabilirler. Çok fazla bilgi bulunmayan metinlerde birbirine yakın bilgiler arasında basit ilişkiler kurabilirler. Açıkça ifade edilen bir ya da daha fazla bağımsız bilgiyi metinde bulabilir, bir metnin ana fikrini ve yazarın amacını anlayabilir veya metindeki bir bilgi ile yaygın olarak bilinen günlük bilgi arasında ilişki kurabilirler. Açıkça ifade edilen ve çok fazla bilgi bulundurmayan metinlerde, verilen görevleri yerine getirebilmektedirler.”

        UZMANLAR NE DİYOR?

        ‘ÖĞRETMEN EĞİTİMİ SORUN’

        Bahçeşehir Ün. Eğitim Bilimleri Fakültesi-Prof. Dr. Yaşar Özden:

        SADECE okumada bu sonuçlar yok. Genel bir problem var. Bütün ölçülerde gerilerdeyiz. Ben müfredat, metot ve materyal sıkıntısından bahsediyorum. Bu duruma daha uzun süreli bakılmalı. Müfredatı anlatacak öğretmenlerin eğitimi ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Bu ölçülerdeki geriliğin ana nedeni budur. Yapılandırmaca eğitime uygun öğretmenleri yetiştirmemiz gerekmektedir.

        ‘TEST VE TOST NESLİ OLDULAR’

        Türk Eğitim Derneği (TED) Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu:

        ÖNCELİKLE birkaç basamak çıkmış da olsak sondan üçüncü sıradayız. Bir nesli testle tost arasına sıkıştırırsanız sonuç bu olur. Eğitimi bir noktaya getiremememizin nedeni ulusal programımızın olmaması ve Türkiye’nin proje çöplüğüne dönüşmesi. Ulusal program çıkarılmalı. Öğretmen eksikliğini gidermeli, öğretmen kalitesini yükseltmeli ve okul bazlı çözümler üretilmeli.

        ‘EZBERCİ EĞİTİM SÖZ KONUSU’

        Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Analisti Işıl Oral:

        TÜRKİYE’de konuları test çözme üzerine ilerletiyoruz. Daha çok formüller ve ezberden giden eğitim söz konusu. Okuma ise akıl yürütme ve okuduğunu anlamasıyla ilgilidir. Bu rakam öğrencilerdeki kitap okuma alışkanlığı sıkıntılarından kaynaklanıyor olabilir. Çoğunlukla bu çocukların ders esnasında ne kadar okuduğu ve test çözmeye yönelik hareket ettiği önemli.

        ‘OKUDUĞUNU 2. SINIFTA ANLAR’

        Maltepe Üniv. Eğitim Fakültesi İlkö. Böl. Bşk. Dr. Ayla Oktay:

        ÜNİVERSİTE sınavlarında da bu nedenle sıfır çekiliyor. 15 yaşına gelmiş öğrencinin okuduğunu anlaması ve yorum çıkarması gerekir. Bu durum en fazla 1. veya 2. sınıfta aşılmalı. Öğrencilerin diğer derslerde de bazı başarısızlıkları, okuduklarını anlamamalarından kaynaklanıyor. Okuduğunu anlamayan öğrenci ise problemi çözemiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ