Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Ataköy sahilindeki tartışmalaı inşaatlara mahkeme 'dur' dedi

        Bülent GÜNAL-AHT

        İstanbul Ataköy sahilinde yapımına izin verilen ve büyük tartışmalara neden olan imar izinleriyle ilgili son sözü İstanbul 5. İdare Mahkemesi söyledi. Mahkeme daha önce atadığı 3 bilirkişinin hazırladığı rapor doğrultusunda Ataköy sahilinde inşaatların yapımına izin veren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bilirkişi heyeti hazırladığı raporda, planların deprem riski göz önüne alınmadan hazırlandığından, kıyı kullanımının kamuya kapatıldığından ve 70 metre yüksekliğin sakıncalarından söz ederek planların “planlama ilke ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığını” belirtmişti. Rapor doğrultusunda mahkeme kararını vererek yürütmeyi durdurdu.

        Mahkememe kararında şu ifadelere yer verildi: “28.02.2012 onaylı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı notu değişikliği şeklindeki imar plan tadilatlarında, planlama ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına ve hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Hukuka aykırı olduğu anlaşılan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararları ortaya çıkaracağından dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi.’’

        Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hacıalioğlu, ‘’imar kararını “kabuledilemez” bulduğunu dile getirerek kararı şöyle değerlendirdi: “1 milyon metrekarelik bir inşaat alanından söz ediyoruz. Bu kadar yoğunlukla inşaata Ataköylülerin de büyük tepkisi vardı. Deprem açısından baktığımızda da sıfır kotunda bu denli yüksek binalar kabul edilemezdi. Şu andan itibaren inşaatların yapımına olanak tanıyan tüm ruhsatlar iptal edildi, kadük duruma düştü. Hukuken artık bir çivi dahi çakılamaz. Özetle kabul edilemez bir imar kararıydı, mahkemeden döndü.”

        TOKİ’YE DEVREDİLMİŞTİ

        İstanbul’da Bakırköy İlçesi Ataköy sahili Zeytinlik Mahallesi’nde tescilli Baruthane Yapılar Topluluğu’nun bulunduğu 412 bin metrekarelik arazi, Emlakbank ve TOKİ arasında imzalanan 14 Aralık 2001 tarihli protokolle TOKİ’ye devredilmişti. “Turizm alanı” ilan edilen arazi parsellere bölünerek otel, AVM, akaryakıt istasyonu, rezidans ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı. Bina yüksekliği 70 metre olarak belirlendi. TOKİ araziyi parsellere ayırarak satışa çıkardı. Bir kısmını da gelir paylaşımı yöntemiyle verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ