Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR'de, 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen eski Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun, bugün görülen davanın karar duruşmasında beraat etti.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ'ye yönelik soruşturması kapsamında, 11 Eylül 2017'de, hakkında yakalama kararı çıkarılan ve 6 yıldır aranan eski EÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun, 4 Temmuz 2023'te kolon kanseri ve böbrek yetmezliği tedavisi için gittiği EÜ Hastanesi'nde yakalandı. İki haftalık tedavi sürecinin ardından polisin gözaltına aldığı Hoşcoşkun, emniyete götürüldü. Etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen Hoşcoşkun, 2017'den bu yana firari olması nedeniyle tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Yükseköğretim Kurulu tarafından 28 Şubat 2017'de Ege Üniversitesi'ndeki rektörlük görevinden açığa alınan ve 25 Ağustos'taki 'Kanun Hükmünde Kararname' ile meslekten ihraç edilen Hoşcoşkun, 18 Temmuz'da tutuklandı. Bir ay tutuklu kalan Hoşcoşkun, duruşması öncesi, sağlık sorunları, etkin pişmanlık yapması, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin ortadan kalkması gerekçesiyle ev hapsi verilip, serbest bırakıldı.

        '39 ŞÜPHELİ ATAMA'

        Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Hoşcoşkun hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, Hoşcoşkun'un kızının FETÖ'nün en önemli finans kaynaklarından Yamanlar Koleji'nde eğitim gördüğü, Hoşcoşkun'un da FETÖ/PDY ile iltisaklı olduğu için 2016'da kayyım atanan Türkiye Tabipler Vakfı'nın kurucularından olduğu belirtildi. Hoşcoşkun'un Şifa Hastanesi'ndeki ilk organ naklini gerçekleştiren kişi olduğu da iddianamede yer buldu. Alınan MASAK raporlarında sanığın, TMSF'ye devredilen Kavuklar Şirketi'ne 2012'de 10 adet 9 bin 350 lira, 2 kez de 23 bin 750 lira gönderdiği de belirtildi. İddianamede Hoşcoşkun'un, rektör olarak görev yaptığı dönemde atadığı kişilerden 39'u hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü kapsamında adli veya idari soruşturma yapıldığı da yer aldı. Eski rektörün etkin pişmanlıktan yararlanmak istediği ancak toplanan deliller ışığında bu hükümlerin uygulanmaması gerektiğine karar verildiğine de vurgu yapıldı.

        'ÖRGÜT MUSKACISINA MUSKA YAPTIRMIŞ'

        Şüphelinin Ege Üniversitesi'nde okuduğu dönemde söz konusu yapıyla tanıştığı, bu yapının üst düzey yöneticileri olan Mahmut Akdoğan, Şerif Tekalan ve Mehdi Yeksan ile bağını devam ettirdiğine dikkat çekildi. Hoşcoşkun'un, Ege Üniversitesi Rektörü seçilebilmek için örgütün muskacısı olarak bilinen ve FETÖ üyeliğinden hüküm giyen Mehmet Bozkurt'a muska yaptırdığı, evindeki aramada bu muskanın bulunduğunun altı çizildi. Eski rektörün, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün İzmir İl İmamı olan Bekir Baz'ın sohbetlerine katıldığı ve bu terör örgütünden işlem görmüş olan birçok kişiyle iletişim tespitinin hatta para transferlerinin bulunduğuna da vurgu yapıldı. Örgüt tarafından Hoşcoşkun'un destek mahiyetinde takip edildiği, rektörlük seçiminde şüphelinin adının ve soyadının alındığı, oyun ve referanslarından ByLock yazışma içeriklerinde adının bulunulduğu da iddianamede yer buldu. Hoşcoşkun'un, ABD'de elebaşı Fetullah Gülen'i ziyaret ettiğine dair tanık beyanı ve ihbar dilekçesinin olduğuna da dikkat çekildi.

        'FAALİYETLERİNİ GİZLİLİKLE SÜRDÜRDÜ'

        Sanığın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün bir mensubu olarak örgütün ideolojisi ve stratejisi doğrultusunda hareket ettiği, örgütün hücre tipi yapılanmasının devamını sağladığı ve bu yapıyı örgütün üzerinde hassasiyetle durduğu tedbir ve takiye faaliyetlerine özen göstererek gizlilikle sürdürdüğü belirtildi. Hoşcoşkun'un örgüt lider ve yöneticilerinin talimatlarına istinaden, bağlılık ve kararlılıkla, örgütün organik yapısına dahil olup emir komuta zinciri içerisinde yer alarak süreklilik, çeşitlilik arz eden şekilde eylemler sergileyip, kendisine verilen görevi yerine getirmek için hareket ederek üzerine atılı, 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçunu işlediği belirtildi. Alınan ifadeler ve toplanan deliller ışığında savcı, Hoşcoşkun hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan Terörle Mücadele Kanunu'nun 5'inci maddesi gereğince 15 yıla kadar hapis cezası isteminde bulundu.

        KARAR ÇIKTI

        Eski rektör Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun, 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. Davanın bugün 2'nci duruşması görüldü. Duruşmaya tutuksuz sanık ve avukatı katıldı. Duruşmada ilk olarak tanık A.M.G. dinlendi. Sanığın FETÖ bağlantısı konusunda herhangi bir bilgisi olmadığını söyleyen A.M.G., örgütsel bir ortamda sanığı görmediğini de ifade etti. Sanık avukatı ise müvekkilinin FETÖ faaliyetinde bulunmadığını ve asıl mağdur olduğunu iddia etti. Cumhuriyet savcısı mütalaasının hazır olduğunu, sanığın örgüt üyesi olduğu düşüncesine vardığını ifade ederek, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Son savunmasını yapan Hoşcoşkun, iftira atıldığını savundu.

        Mahkeme, Hoşcoşkun'un beraatine hükmetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler