Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kripto borsalarında yaşanan en büyük skandallar - Para Haberleri
        7

        Ancak miktarlar büyüdükçe sistem işlememeye başladı. 2012'ye gelindiğinde sistemde 700.000 Bitcoin toplandı. Shavers bu sebeple yüzde 7'lik faizi düşürmeye karar verdi. Bu da sistemden çıkışları tetikledi. Ağustos 2012'de Bitcoin Savings & Trust iflas açıkladı. Yapılan inceleme sonucu Brendon Shavers, ponzi düzeni kurduğu gerekçesiyle 1.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yatırımcılar ise paralarını geri alamadı.

        8

        CEO ÜNLÜ DOLANDIRICI ÇIKTI

        2014 yılında Moolah ve Mintpal isimli kripto para borsalarını işleden Moopay iflas açıkladı. Firmanın CEO'su Alex Green nakitleri kalmadığı için iflas ettiklerini bildirdi. Ancak Alex Green'in daha sonra ünlü internet dolandırıcısı Ryan Kennedy olduğu ortaya çıktı. Kennedy yatırımcının 2 milyon dolarıyla kayıplara karıştı. Ancak 2016'da İngiltere'de tutuklanarak 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yatırımcı ise parasını alamadı.

        9

        400 MİLYON DOLAR GİTTİ

        Hong Kong merkezli Mycoin de kripto para piyasalarının akılda kalan ponzi düzenlerinden birisi oldu. Mycoin 2014'te yatırımcılarına 90 Bitcoin yatırmaları durumunda kısa sürede yüzde 150 kazanç vaat ediyordu. Ağustos 2015'te platform dolandırıcılık suçlamalarıyla kapatıldı. Yatırımcıların buradaki kaybı ise 400 milyon dolar oldu.

        10

        PİYASANIN ÜZERİNDE GETİRİ SÖZÜ VERMİŞTİ

        Güney Afrika merkezli kripto para platformu MTI geçen yılın en büyük skandalı olmuştu. Platformuna Bitcoin getirenlere piyasanın çok üzerinde getiri vaat eden MTI otoriteler tarafından yanlış beyanlarının ortaya çıkarılmasının ardından aralık ayında iflas etti. Yasal süreç devam ederken, yatırımcıların şimdilik kaybının 540 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

        11

        16 YIL HAPİS CEZASI ALDI

        Güney Kore merkezli CoinUp da müşterilerine 10 hafta içerisinde yüzde 200'e kadar getiri elde edecekleri sözünü veriyordu. Tabii ödemeleri iddia ettiği gibi yatırımları değil yeni kullanıcılardan topladığı paralarla yapıyordu. Her ponzi düzeni gibi CoinUp da 2019 yılında iflas etti. CoinUp Kurucusu 16 yıl hapse mahkum edilirken yatırımcıların yaklaşık 384 milyon doları henüz geri ödenmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ