Oğuzhan KILIÇ/KÜTAHYA, (DHA) KÜTAHYA´nın Şaphane ilçesinde, 1400´lü yıllarda Mimar Sinan´ın kalfası Koca Seyfullah tarafından tamamı ahşap malzeme kullanılarak yapılan cami, yıllardır sağlam duruyor. Koca Seyfullah´ın, caminin zemininde meydana gelebilecek hasarın anlaşılması için mihraba yerleştirdiği 2 ahşap sütun ise ilk günkü gibi dönmeye devam ediyor.
Şaphane'nin tam merkezinde yer alan ve Mimar Sinan´ın kalfası Koca Seyfullah tarafından tamamı ahşap malzeme kullanılarak yapılan Koca Seyfullah Efendi Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü´nce restore edilmeye başlandı. Caminin mihrabına yerleştiren 2 ahşap sütün ise zeminde toprak kayması ya da deprem nedeniyle oluşabilecek hasarların belirlenmesi amacıyla inşa edildi. Yaklaşık 600 yıldır dönmeye devam eden ahşap sütunlar, cami zeminin hala sağlam olduğunu gösteriyor.
'HALA SAPASAĞLAM AYAKTA'
Koca Seyfullah Camisi'nin imamı Okan Kanat, caminin bir dönem rasathane olarak da kullanıldığını anlatarak, "Camimizin her tarafı ahşap mimari olarak yapılmıştır. Mihrabın sağ ve solunda rasathane görevi gören 2 tane ahşap sütun var. Meydana gelen depremlerde sağa sola kayma olursa sütunlar dönmüyor. Şu anda sütunlarımız sağlıklı bir şekilde dönüyor. Camimiz yıllara meydan okuyarak hala sapa sağlam ayakta. Ayrıca camimizde Fransız yapımı 200 yıllık bir tarihi saat var. Camimizin ismi de Mimar Sinan´ın kalfası Koca Seyfullah. Restorasyon çalışmaları başlıyor. Alt ve üst tahtaları ile kubbe de bir çalışma yapılacak. Çatısı tamamen değişecek, dış ve iç sıvası yenilenecek. Kalem işçiliklerine çok fazla dokunulmayacak. Şadırvan yenilenecek" dedi.
'EN ESKİ RASATHANEDEN DAHA DA ESKİ'
Camide restorasyonu yapan firma görevlisi Cüneyt Sezgin Admış ise caminin 1400´lü yıllarda yapıldığına işaret etti. Bölgedeki şap madeninin çıkarılması sırasında halkın Şaphane bölgesine yerleşmeye başladığını belirten Admış, "Buraya yerleşirken de kesilen ağaçlardan caminin yapıldığı söyleniyor. Mimar Sinan´ın kalfası Koca Seyfullah tarafından yapıldığı biliniyor. O yüzden caminin ismi Koca Seyfullah Efendi Camisi'dir. Cami de en dikkat çekici unsur ise deprem sütunlarıdır. Deprem sütunları caminin yapıldığı tarih olarak düşünülen 1400´lü yıllarda bilinen en eski rasathanelerden daha eskidir. Avrupa´da bilinen en eski rasathane 1560´lı yıllardadır. Depremle ilgili araştırmalar yapılmadan önce camide bu şekilde bir önlem alınmış olması düşündürücüdür ve dikkatleri buraya çekiyor. Sütunların çalışma şekli ise deprem gibi yer sarsıntılarında sütunların serbestçe dönüp dönmediği takip ediliyor. Eğer yer kayması varsa bunun tespiti için yapılmış. Şu anda herhangi bir sapma görülmüyor. Sütunlar hala çalışıyor. Herhangi bir kayma olsaydı o sütunların yerinden dönmediği ve sabit kaldığı gözlemlenebilirdi" diye konuştu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü´nce restorasyona alınan camide çalışmaların 6 ile 1 yıl arasında tamamlanması bekleniyor.DHA-Genel Türkiye-Kütahya Oğuzhan KILIÇ
2020-09-27 10:24:28
-
Son Dakika
-
Canlı Yayın
- Gündem
- Ekonomi
-
Dünya
- Spor
- Magazin
-
Kadın
- Sağlık
-
Yazarlar
-
Yaşam
-
Çocuk
- Teknoloji
-
Kültür Sanat
-
Gastro
-
Röportajlar
-
Grafik Haber
- Galeri
- Video
- Akıl Oyunları
-
Yerel Haberler
- Servisler
- Portallar
-
Künye
Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.