Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kore Dışişleri Bakanı: Trump'ın son açıklamaları savaş ilanıdır

        Kuzey Kore Dışişleri Bakanı, "Trump'ın son açıklamaları savaş ilanıdır" dedi.

        İHA'nın haberine göre; ABD Başkanı Donald Trump'ın uluslararası hava sahasında ABD savaş uçaklarının uçması ve vurmasına izin veren bir kararname imzaladığını iddia eden Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, "Trump'ın son bildirisi ülkemize karşı savaş ilanıdır" dedi. Ri Yong Ho, Kuzey Kore'nin ABD Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarını rahatça vurabileceğini de sözlerine ekledi.

        Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, hafta sonu Kuzey Kore sınırında uçuş yapan Amerikan Hava Kuvvetlerine ait B-1B Lancer bombardıman uçaklarını vurmakla tehdit etti.

        Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu görüşmeleri için New York'ta bulunan Ri, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve ülkesi arasında artan gerginliği değerlendirdi.

        REKLAM

        BM ve uluslararası toplumdan da savaş tehditlerinin gerçekleşmemesi yönünde sesler yükseldiğini söyleyen Ri, uluslararası toplumun, Kuzey Kore'yi savaşla tehdit eden ilk ülkenin ABD olduğunu unutmaması gerektiğini ifade etti.

        Ülkesine savaş ilan eden ABD'ye karşı her türlü önlemi alma hakkına sahip olduklarını belirten Ri, "Hava sahamızda olsun ya da olmasın, ülkemizin yakınlarındaki Amerikan bombardıman uçaklarını vururuz." dedi.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), hafta sonu Amerikan Hava Kuvvetlerine ait B-1B Lancer bombardıman uçakları ile onlara eşlik eden jetlerin, Kuzey Kore sınırında uçuş yaptığını açıklamıştı.

        BEYAZ SARAYDAN AÇIKLAMA

        Beyaz Saray'dan "Kuzey Kore'nin iddia ettiği gibi, savaş ilan etmedik" açıklaması yapıldı.

        Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Kuzey Kore'nin "ABD savaş ilan etti" iddiaları üzerine, "Savaş ilan etmedik" açıklamasını yaptı.

        Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Kuzey Kore'nin "ABD savaş bildirgesi imzaladı" iddiası üzerine açıklamalarda bulundu. Sanders, düzenlenen basın toplantısında Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho'nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda konuyla ilgili yaptığı açıklamaları saçma bulduklarını belirterek, Kuzey Kore'ye karşı savaş ilan edilmediğini dile getirdi. Sanders, "Amacımız hala aynı, Kore yarımadasının barışçıl nükleer silahlardan arındırılması için çalışmaya devam ediyoruz. Bu noktada mümkün olan en fazla ekonomik ve diplomatik baskıdır" dedi.

        ABD SAVUNMA BAKANLIĞI: TÜM SEÇENEKLER MASADA

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Albay Rob Manning, ABD’nin bölgedeki müttefikleri ile birlikte Kuzey Kore’ye karşı tüm seçenekleri masada tuttuğunu bildirdi.

        Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Albay Manning, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho'nun hafta sonu Kuzey Kore sınırında uçuş yapan Amerikan Hava Kuvvetlerine ait B-1B Lancer bombardıman uçaklarını vurmakla tehdit etmesi üzerine, operasyonun uluslararası hava sahasında gerçekleştirildiğini ve ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı tüm seçenekleri masada bulundurduğunu dile getirdi.

        Manning, "Eğer Kuzey Kore kışkırtıcı faaliyetlerini durdurmazsa Başkan’a (Donald Trump), Kuzey Kore ile ilgili gerekli seçenekleri sunacağız." ifadelerini kullandı.

        ABD topraklarını ve müttefiklerini korumak üzere Pentagon’un tüm seçenekleri masada tuttuğunun altını çizen Manning, "Başkan’ın Kuzey Kore ile ilgili yapmak istediğine karar vermesi açısından engin bir askeri varlığı barındıran seçeneklerimiz mevcut." dedi.

        Bölgede herhangi bir askeri hareketliliğin başlayıp başlamadığına yönelik bir soruya ise Manning, "Bu akşam savaşmaya hazır şekilde konumlanmış durumdayız." cevabını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ