Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Pera Event’in sahibi Mehmet Kaya Habertürk'e konuştu

        Bülent İPEK / HABERTÜRK MAGAZİN

        Sadece Turkcell Yıldızlı Geceler konserleri değil 17. Akdeniz Oyunları, Dünya Enerji Forumu, Expo 2016 gibi uluslararası organizasyonlar düzenlemek asıl iş alanı. Ancak 3 yıldır devam eden Turkcell Yıldızlı Geceler konserleriyle müzik dünyasının da adından en çok söz ettiren ismi o. Mehmet Kaya, tek gelir kapısı konserler kalan müzik sektöründe ağustos boyunca en çok konser düzenleyen isim. Müziğin şov alanı sayılan Harbiye Açıkhava’da konser veren sanatçı sayısını çeşitlendirmeye çalışıyor.

        "OHAL MASASI BİR SAAT İÇİNDE İZİN VERDİ"

        -El ele tutuşup konserlerde aynı şarkıları yeniden söyleme zamanımız gelmedi mi? Ne olacak bu konserler, yapılabilecek mi?

        Biz Pera olarak olaya şöyle bakıyoruz; bu kadar insan birbirine kenetlenmişken, birliktelik oluşmuşken, bunu sahaya indirmemiz lazım. Ayrıca hükümet OHAL ilan ederken bile normal hayatın devam etmesini istediğini çok açıkça ifade etti. Biz Bodrum’daki 3 konserimizi ağustos sonuna erteledik. Şehitlerimizin acısı bu kadar tazeyken ve Cumhurbaşkanı’mız “Tetikte olun, bir sıkıntı var, meydanları boş bırakmayın” diyorken konser düzenlenmesini çok doğru bulmadık. Sponsor markamız da böyle düşünüyor. Demokrasi nöbetleri bitince derhal konserlere başlayacağız. İnsanların demokrasi nöbeti gibi, konserlere de çok ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Bunun için çalışmalar var. Zaten biz Harbiye Açıkhava’daki konserleri OHAL ilanından sonra İstanbul Valiliği’nden aldığımız izinlerle yapacağız.

        -Her konser için izin mi almak gerekiyor?

        İstanbul Valiliği’ne konser için yaptığımız izin başvurusu bir saat içinde onaylandı. Bu devletimzin normalleşmeye katkı sağladığını gösteriyor. Biz konserlerlerimizi yapacağız, halkımızı toplayacağız. Sonuçta konserler halk için yapılan sosyal, kültürel etkinliklerdir. Amacımız halk için bir şeyler yapmak. Bizim beklentimiz demokrasi nöbetlerinin neticelenmesi ve devletin en üst kademelerinden gelen talimatlar sonrasında bu konserleri yapmak. Zaten konser serisine 5 Ağustos’ta başlayacağız, 31 Ağustos’a kadar devam edeceğiz.

        -İnsanlara ne dememiz gerekiyor? Nasıl bir çağrı yapmalıyız?

        Normalleşmeye, bir araya gelmeye, kucaklaşmaya ve sanat ürünlerini talep etmeye ihtiyacımız var. Çünkü sanat üretimi ancak böyle olabiliyor. İnsanlarımıza vereceğimiz mesaj bu olabilir. Hayat durmuyor, sanat da öyle ve devam etmemiz gerekiyor.

        "SOSYAL HAYATIN İÇİNDE KALMAMIZ GEREKİYOR"

        -Sosyal hayatımızı OHAL içinde nasıl devam ettirmeliyiz?

        Görüyoruz ki valiliklerimiz hemen her kültürel etkinliğe izin veriyor, destekliyor. Demokrasimize, milli iradeye karşı darbe girişiminde bulunanların hedefiyse insanlarımızı evlerine kapatmak, bir araya gelmelerini engellemekti. Biz bunun tam tersini yapmalıyız. İnsanları hayata katılmaya, bir araya gelmeye, sanatı yaşamaya davet ediyoruz. Darbecilere inat Türkiye’nin bugünü ve geleceği için de bunu yapmalıyız. Doğal olarak bizim de demokrasi nöbetlerinden sonra, Cumhurbaşkanı’mızdan “Tehlike geçmiştir” mesajını alır almaz sosyal hayata geri dönmemiz gerekiyor. Birlik ve beraberliğimizi perçinleyecek şekilde sosyal hayatın içinde kalmamız gerekiyor. Ben buna hemen geçileceğini düşünüyorum. Halkımızın bu mesajı çok net aldığını biliyorum. n Açıkhava’da en çok konseri siz yapıyorsunuz. Biletleri kolay satacak 3-5 starla konser yapmak yerine daha çok sanatçıyı listeye alarak farklı kitleleri de etkinliklere getirmeye mi çalışıyorsunuz? Biz 3 senedir bunu yapma gayreti içindeyiz. Kuşkusuz bu noktada tek başımıza da konuşamayız. Ana sponsorumuzun da bir yaklaşımı var. Turkcell, kültür sanata yoğun destek veren bir kurumsal yapı ve bu başat rolünü devam ettirmek istiyor. Bizim de politikamız markayla örtüşüyor. Biz de kültür sanat zenginliği yapmak istiyoruz.

        "REVİZYON PROJESİ AMAÇLANIYOR"

        -Harbiye Açıkhava yeniden yapılmak için yıkılacak mı?

        Harbiye Açıkhava bize göre Türkiye’deki müzik sektörünün ana sahnesi. Konser denilince akla ilk gelen yer. Sanatçılar en önemli konseptlerini burada sergiler. Türk müzik sektörü için adeta ikonik bir mekânın yıkılacağını duymadım. İlgili yöneticilerle bu konuda çok net konuşmamız olmadı. Ben 365 gün hizmet veren bir revizyon projesi amaçlandığını biliyorum. Öte yandan İstanbulluların İstanbul’da olduğu dönemlerde iklimsel nedenlerden dolayı Harbiye’de konser yapılamıyor.

        -Harbiye Açıkhava’nın üstü kapanırsa seyirci sayısı artar mı?

        İnsanların tatil dışında İstanbul’da kaldıkları dönemde hizmet vermek için modüler bir sistemle üstünün kapanmasını doğru buluyoruz. Çünkü kongre vadisi içinde yer alan, şehir içindeki en büyük, en köklü ve en merkezi sahnemiz burası. 4 bin 350 kişilik kapasitemiz var. Her yıl ortalama 200 bin seyirciye ulaşıyoruz. Üstü kapandığında 1 milyon seyirciye ulaşılacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ