Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Mobil internet için ne kadar ödüyoruz? - Teknoloji Haberleri

        Türkiye’de tüketicilerin en çok şikayet ettiği konuların başında cep telefonu faturaları geliyor. Bu alanda düzenleyici kuruluş olan Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu’nun Online Tüketici Şikayet Sistemi üzerinden yapılan şikayetlerin sektörel dağılımında da “Mobil” en ön sıralarda yer alıyor. Kurum’un 2020 yılı 1. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’na göre tüketici şikayetlerinin yüzde 40’ı “Mobil”den geliyor.

        REKLAM

        SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİ HEP O

        Abonelerin “Mobil Hizmetler”de en çok şikayet ettiği alan ise yüzde 35’lik pay ile “Faturalandırma”. Faturaları, yüzde 29 ile “Kapsama Alanı / Hizmet Kalitesi”, yüzde 17 ile “Abonelik İşlemleri”, yüzde 10 ile “Taahhütname / Cezai Şart / Cayma Bedeli” ve yüzde 9’luk pay ile de “Tarifeler / Kampanyalar” izliyor.

        .png
        .png

        Abonelerin yaşadığı sorunları paylaştığı en önemli kanal ise Twitter başta olmak üzere sosyal medya platformları. Twitter’da trend olan başlıklar sıralamasında da mobil operatörler ilk sıralarda yer alıyor. Yüksek faturadan, abonelik işlemlerine; cayma haklarından, kampanyalara kadar pek çok şikayet konusu Twitter’a damgasını vuruyor.

        .png
        .png

        Abone şikayetleri kapsamında Türkiye’nin bitmeyen derdi, “Cep telefonu faturasını” masaya yatırdık. Öncelikle BTK’nın 2020 yılı 1. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’na göre Türkiye’de 81.8 milyon mobil abone bulunuyor. Bu abonelerin 33.3 milyonu Turkcell’e, 25.3 milyonu Vodafone’a ve 23.2 milyonu TT Mobil’e (Türk Telekom) ait.

        Yine 2020 yılı birinci çeyrek itibarıyla Turkcell için abone başına aylık gelir 42.1 TL, Vodafone için 36.6 TL ve TT Mobil için ise 32.2 TL. Diğer bir deyişle Turkcell abone başına Vodafone’dan yüzde 15, TT Mobil’den ise yaklaşık yüzde 31 daha fazla gelir elde ediyor.

        REKLAM

        8 GB ARTIK YETMEZ DURUMDA

        Gelelim mobilde internet kullanım miktarlarına… Resmi verilere göre mobil genişbant abonelerinin aylık ortalama kullanım miktarı 2019 yılından 2020 yılına yıllık bazda yüzde 55’lik artışla 4.9 GB’den 7.6 GB’ye çıkmış durumda.

        Diğer bir ifadeyle Türkiye’de mobil aboneler ayda ortalama 7.6 GB internet kullanıyor, ki bu rakam koronavirüs salgını döneminde daha da yüksek rakamlara çıkmış durumda. Bu da cep telefonu aboneleri için ayda ortalama 8 GB’lik internetin artık yetmez duruma geldiğini gösteriyor.

        .png
        .png
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ