Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ortanca bakımı nasıl olur? Ortanca çiçeği bakımında dikkat edilmesi gerekenler!
        1

        Ülkemizde yaygın bahçe çiçeklerinden olan ortancaların ana yurdu aslında Japonya. Dünyanın pek çok bölgesinde de oldukça popüler olan ortanca Hydrangeaceae familyasına mensup. Peki pembe, mor, mavi renkleriyle bahçeleri süsleyen ortanca çiçeğinin bakımı nasıl olur? Ortanca çiçeği bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte yanıtı...

        2

        IŞIK

        Ortanca bitkisi türlerine göre güneş isteği duyar. Ancak genel ortancalar doğrudan gelen güneş ışığını sevmez. Yaz aylarında direkt güneşten, kış aylarında da aşırı soğuktan korunmalıdır. Kış aylarında ortancanın bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.

        3

        SU

        Ortancalar suyu çok sever. Kış aylarında sulama haftada bir kere günün erken saatlerinde yapılabilir. Ancak yaz aylarında sulama haftada iki güne çıkartılmalıdır. Öte yandan ortancalarınızın suya ihtiyacı olup olmadığına toprağa dokunarak karar verebilirsiniz. Çünkü eğer ortancalar fazla sulanırsa hastalanabilir.

        4

        TOPRAK

        Ortancalar zengin içerikli toprakları sever. Killi ve kuvvetli topraklar ortanca yetiştirmek için uygundur. Eğer bitkinizi saksıda yetiştiriyorsanız ilkbahar ortasında saksı ve toprak değişimi yapabilirsiniz.

        5

        ORTANCA ÇİÇEĞİNİN RENGİ NASIL DEĞİŞİR?

        Ortancaların renkli çiçeklenmesi toprağın uyumu ve ortamına bağlıdır. Örneğin pembe bir ortanca aldıysanız ve toprağınız asitliyse çiçeğiniz maviye dönüşür. Kireç ve diğer alkalik ürünler ise çiçeğinizi pembe yapar.

        6

        ORTANCA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

        Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımları alıp başka saksıya ekerseniz yeni ortancalar yetiştirebilirsiniz. Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.

        Haberi Hazırlayan: Bilge Tunçer

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ