Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık PCR testi sonucu kaç günde, ne kadar sürede çıkar? PCR Testi nedir, nasıl yapılır, ücretli mi?
        1

        Koronavirüs salgınıyla normalleşme kapsamında aşı olmayan ya da ilk dozdan sonra aşılarını tamamlamayan vatandaşlar için kamu binalarına girişten tiyatro ve sinema girişlerine kadar pek çok alanda istenilen PCR testi zorunluluğuna ilişkin şartlarda değişiklik yaptı.

        Alınan son karara göre uçakla seyahat edecek olan aşı süreci tamamlanmamış veya hiç aşı olmamıi vatandaşlar son 180 gün içinde hastalığı geçirmemişlerse PCR testi vermeye devam edecek. PCR testi sonucunun ne kadar sürede çıktığı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte PCR testi nedir ve nasıl yapılır sorusunun cevabı ve PCR testi süresi

        2

        PCR TESTİ NEDİR?

        PCR (Polymerase Chain Reaction), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isim olarak tanımlanmaktadır. PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. PCR testine moleküler tanı testi de denebilmektedir. Test, vücutta virüsün varlığını, ayrıca vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.

        3

        PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

        PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabilmektedir. Koronavirüs için kullanılıyorsa, hastalığın ilk dönemlerinde PCR testi için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur. Ancak ilerleyen dönemde havayollarından örnek alınmalıdır. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir. Doğru zamanda ve doğru bir şekilde sağlık görevlisi tarafından alınan örnek özel bir kaba konulmaktadır ve bu örnek laboratuvarda test kartuşuna aktarılmaktadır. Bu aşamadan sonra örnek otomatik olarak filtre edilmektedir.

        Daha sonra ultrasonik dalgalarla virüsün DNA'sı salınır. Bu aşamada PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karışır. Sonrasında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanımlama yapılır. Ve sonrasında da sonuç aşamasına gelinir. PCR; 94°C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon yani yüksek ısıya maruz kalan DNA'nın iki zincirinin ayrılması, 37 °C-65 °C aralığında gerçekleştirilen tavlama yani sentetik oligonükleotidlerin hedef DNA'ya bağlanması (hibridizasyon) ve 72 °C'de gerçekleştirilen uzama aşamaları olmak üzere 3 aşamadan meydana gelir. Test bu aşamaların belirli bir döngüde ve sayıda tekrarlanması ile gerçekleştirilmektedir. PCR testlerinde iki tür uygulama vardır. Bunlar gerçek zamanlı PCR yani real time PCR ve hızlı sonuç veren PCR'dir. Gerçek zamanlı PCR sonucu 1-3 saat içinde çıkarken, hızlı sonuçlu olanlarda 15 dakikadan 1,5 saate kadar sürede sonuç alınabilir.

        4

        PCR TESTİ SONUCU NE ZAMAN ÇIKAR?

        Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren kurum ve kuruluşlarda yapılan PCR testinin sonuçlarının 1 ila 3 gün içerisinde e- Nabız sistemi üzerinden açıklandığı biliniyor.

        5

        PCR TESTİ ÜCRETLİ Mİ?

        Koronavirüs testi olarak da bilinen PCR testi başta öğretmenler olmak üzere zorunlu olanlar için devlet hastanelerinde ücretsiz olarak haftada iki defa yaptırılabiliyor.

        Covid-19 PCR testi ücretleri özel hastanelerde ücretli olarak yapılıyor. PCR testi ücretleri hastaneye göre değişiklik gösterse de Sağlık Bakanlığı PCR test ücretini 250 lira olarak açıkladı.

        E NABIZ PCR TESTİ SONUCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ