Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Peru'da Başbakan Bellido ve tüm kabine istifa etti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Peru basınında çıkan habere göre, Devlet Başkanı Pedro Castillo, Başbakan Bellido dahil kabinesinin tamamının istifa ettiğini doğrulayarak, yeni kabinenin bu gece yemin edeceğini belirtti.

        AA'nın haberine göre; Başbakanın istifasının kabul edildiğini dile getiren Castillo, "Yaptığı hizmetler için teşekkür ederim. Yeni kabinenin bu gece yemin edeceğini sizlere bildirmek istiyorum." dedi. İki ay süren Bellido kabinesini 'siyasi istikrarsızlık' nedeniyle eleştiren Castillo, yeni hükümetin daha ılımlı olacağını umduğunu ifade etti.

        Bellido, istifa mektubunda, "Kurumla ilgili tüm görevleri yerine getirdikten sonra, talep ettiğiniz üzere Bakanlar Kurulu Başkanlığı görevimden geri dönülemez şekilde istifamı yerine getiriyorum." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        YENİ BAŞBAKAN VE KABİNE ÜYELERİ YEMİN ETTİ

        Peru'da, istifa eden Başbakan Guido Bellido ve kabine üyelerinin yerine atanan yeni Başbakan Mirtha Vasquez ve bakanlar, yemin etti.

        Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo tarafından atanan Vasquez, yemin konuşmasında, "Her gün onurlu bir şekilde, ayrım yapmaksızın yaşamak için savaşan ve gerçek değişimleri teşvik eden erkekler ve kadınların bu ülkesi için yemin ederim." ifadesini kullandı.

        Castillo, Dışişleri Bakanlığı görevine Oscar Maurtua, Savunma Bakanlığı'na Walter Ayala, İçişleri Bakanlığı'na ise Luis Barranzuela'nın getirildiğini belirtti.

        Ülkede yönetim krizine neden olan istifaların ardından yeni kabine, birkaç saat içinde yemin ederek görevine resmen başladı.

        BELLİDO'NUN İSTİFASI

        Castillo gibi Bellido da Marksist-Leninist Özgür Peru partisinin bir üyesi. Ancak Bellido, pragmatik olarak tanımlanan Castillo'ya kıyasla daha sola yakın biri olarak görülüyordu.

        Mali piyasaların yerel borsa açılınca haberlere tepki vermesi bekleniyor. Bellido'nun temmuz ayı sonlarında atanması, para birimini zayıflatmıştı. Para birimi, bugün ABD doları karşısında rekor düşük seviyesine yaklaşmıştı.

        Sağcı Accion Popular'ın bir üyesi olan Kongre Başkanı Maria del Carmen Alva, Twitter'da Castillo'nun Bellido'yu değiştirme kararını desteklediğini söyledi.

        Bellido, gençliğinde Maocu bir isyanın parçası olduğu iddiasıyla Kongre tarafından resmi bir duruşmada sorgulanan Çalışma Bakanı'nı savunmuş, Kongre'nin Çalışma Bakanı Iver Maravi'yi kınaması halinde tüm kabineyi güven oylamasına sunacağını söylemişti.

        Castillo ise, "Güven oyları, siyasi istikrarsızlık yaratmak için kullanılmamalıdır" demişti.

        Peru'da, devlet başkanlığı seçimini kazanan Castillo, 28 Temmuz'da parlamentoda yemin etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ