Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Türbana Kenan Evren mi izin verdi?

        HABERTÜRK Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç'in yönettiği Basın Kulübü programında, HABERTÜRK Ankara Temsilcisi Taki Doğan'a konuşan YÖK'ün ilk Başkanı İhsan Doğramacı, 'Üniversitede türbana ilk vize veren kişi 7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren'dir' iddiasında bulunmuştu. Kenen Evren, konuyla ilgili HABERTÜRK Ana Haber'de Murat Ongun'un sorularını cevapladı.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        İşte Evren'in cevabı:

        'Dün haberi dinledim. Az önce yeniden dinledim. Aslında Doğramacı yanlış birşey söylemedi. 80'lerden sonra kız öğrencileri arasında başörtülüler görülmeye başlandı. Özellikle Özal hükümetinden sonra sayıları artmaya başladı. Üniversitelerde hoşa gitmeyen olaylar başladı. YÖK Başkanı ile konuştum. Dedim ki ne yapabiliriz. Anayasada böyle bir madde yok. Bunun üzerine YÖK bir karar alarak türbanı yasakladı. Öğrenciler gösteri yapmaya başladı. Biz de üzülüyorduk. Okullarına gidemiyorlardı. Ben de yeniden YÖK Başkanı'na gittim. Aramızda Keçeciler'in eşinin başörtüsü ile ilgili bir konuşma geçti. Ben de böyle birşey bağlasalar ne olur dedim. Ben böyle bağlasınlar(bone) demedim. Ama zaten müsade edilmedi. Yasak devam etti. Bazı üniversiteler buna uydu bazıları uymadı. Bunun üzerine Özal bir kanun çıkardı. Ben 'Bu yasayı çıkarma ben bunu veto ederim' dedim. Kanunu çıkardılar ben de veto ettim. Bunun üzerine ben Anayasa Mahkemesi'ne gittm. Anayasa Mahkemesi kararın yürütmesini durdurdu. Bugün halen Anayasa Mahkemesi'nin o dönemde aldığı karar geçerlidir.'

        Bu konuşmalardan haberdar olan üniversiteler, buna dayanarak mı türbana izin verdi?

        'Biz bunu sadece konuştuk. Hiçbir şekilde bunu yayınlamadık. Fiiliyata sokmadık. Bazı üniversiteler daha evvel de türbana göz yumuyordu. Bizim konuşmamızdan sonra da devam etti. Ama Özal'ın çıkardığı yasadan sonra hızla arttı. Ben Özal'a 'yılanın başını erken ezelim' dedim. Ama o dinlemedi ve sorun oluşmayacağını söyledi. Bunu Sayın Doğramacı ile de konuştum ve aynı şeyleri ona da anlattım.'

        'İMAM HATİPLİ SAYISI EVREN DÖNEMİNDE ARTTI' İDDİALARI

        "İmam Hatiplilerer benim dönemimde artmadı. 34 tane İmam Hatip Lisesi'ne bizim dönemimizde hiç öğrenci alınmadı. Ben bunları açıkladım ama dinleyen yok. Demirel zamanında 86, Ecevit zamanında 32 İmam Hatip Lisesi açıldı. Onlara kimse birşey demiyor. Sanki 34 okulu biz açtık gibi biz eleştiriliyoruz."

        TÜRBAN SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

        "Buna bir çare bulunmasını ben de istiyorum. Bu çocuklara yazık oluyor. Ama bu konuda ikna yoluyla mı zorla mı birşeyler yapılmalı buna karar verilmeli."

        "Anayasa Mahkemesi ve AİHM'in bu kararları varken bunu biz ufak bir deşiklikle halledemeyiz. Anayasada değişiklik de yapsalar AİHM'in kabul edeceğini zannetmiyorum"

        Türbana bakışınızda o günden bugüne değişiklik var mı?

        "Benim kararım değildi zaten. Çeşitli görüşlerin ortaya dökülerek bunda bir karara bağlanması daha iyi olur"

        BAŞBAKAN'A NE CEVAP VERDİ?

        'Bugünkü sorunların en büyük sorumlusu 12 Eylül dönemidir' diyen Başbakan'a yönelik olarak cevap vermek istemedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ