Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Hakan Fidan'ı kurtarma yasası

        Ahmet KIVANÇ- Esra YAZDIÇ/ ANKARA

        MİT Müsteşarı Fidan’ın ifade vermesini önlemek üzere hazırladığı yasa teklifini Meclis’e sunan AK Partili Özel, teklifin üç gün içinde yasalaşacağını söyledi. Hukukçular ise teklife “Daha önce açılmış soruşturmalar için de geçerlidir” hükmünün konulmaması halinde sürecin devam edeceğini belirtti.

        Tasarı ve tekliflerin Genel Kurul’da görüşülebilmesi için komisyondan çıktıktan sonra 48 saat geçmesi gerektiğine dikkat çeken Özel, ancak bu sürenin dolması beklenmeden grup önerisiyle teklifin çarşamba günü Genel Kurul’da görüşülebileceğini söyledi.

        DANIŞTAY YOLU

        Teklifin Fidan ve diğer MİT görevlilerinin yargılanmasının önünü kapatmadığını, sadece soruşturma açılması için Başbakan’ın izninin aranması koşulunu getirdiğini savunan Özel, şunları söyledi: “Başbakan’ın izni idari bir işlemdir. Savcı Danıştay’da Başbakan’ın bu idari işlemine itiraz edebilir. Danıştay, Başbakan’ın izin vermeme işlemini kaldırıp yargılamaya hükmedebilir. Dolayısıyla teklif tamamen yargının elinden birilerini kurtarma düzenlemesi değil.”

        SAVCILIĞIN YANLIŞI

        Sıradan memurlar hakkında soruşturma açılabilmesinin bile kaymakamve valilerin iznine tabi olduğunu kaydeden Özel, aslında MİT Kanunu’nun 26.maddesinde de MİT görevlileri hakkında soruşturma açılmasının Başbakan’ın iznine tabi olduğunu, bu hükmün Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 250.maddesini de kapsadığını, fakat savcılık bu hükmü “yanlış” değerlendirdiği için açıklığa kavuşturma ihtiyacı doğduğunu söyledi.

        Özel, Fidan’ın görevi sona erince de hakkında soruşturma için yine Başbakan’ın izninin aranacağını belirtti. Teklifin “Kişiye özel bir düzenleme” olduğuna ilişkin eleştirileri yanıtlayan Özel, “Bu görevi yapan Türkiye’de belli sayıda kişi var. Hakan Fidan da o sınırlı sayıda kişiden birisidir. Yarın başka biri bu göreve geldiğinde o da bu hükme tabi olacaktır. Başka nasıl olacak” diye konuştu.

        Hukukçular ne diyor?

        "ENGELLEMEZ"

        Prof. Durmuş Tezcan: Yasa geçmişe yürümez, sadece ileriye dönük uygulanabilir. Bir soruşturma açıldığında geçerli olan kural ne ise ona uygun açılmış soruşturma devam eder. Ancak, değişiklik yasasına ‘Daha önce bu konuda açılmış soruşturmalar için de geçerlidir’ diye bir geçici hüküm konulursa o zaman soruşturma için yeniden izin almak söz konusu olur.

        "KURTARMAZ"

        Prof. Dr. Ersan Şen: Yasa başlamış soruşturmada MİT Müsteşarı’nı kapsama almayacaktır. Emeklileri de etkilemez. Teklife, ‘Daha önceki soruşturmalar için de geçerlidir’ gibi bir ifade konması komik olur. Burası muz cumhuriyeti mi? Millet çılgınlaştı. Teklifteki “Başbakan’ın özel görevle görevlendireceği kişilerin işlediği iddia edilen suçları” ifadesiyle durum geriye doğru işletilmek isteniyor. MİT Kanunu’nun içine MİT mensubu olmayan kişilerin konulması da doğru olmayabilir.

        Muhalefet karşı

        ANAYASA’YA AYKIRI

        Mahmut Tanal-CHP: Teklif yasalaşırsa tutuklama emri durdurulur. Şu anda bir yasal düzenleme yok. Emniyet MİT mensuplarını ifadeye getirmemekle suç işliyor. Çünkü MİT mensuplarının nerede olduğunu herkes biliyor. Bu yasa düzenlemesi de Anayasa’ya aykırıdır.

        MİT’İN BURNU

        Oktay Öztürk (MHP): Kişileri kurtarmak için kanun olmaz. Bu memlekette Genelkurmay Başkanı yanlışından dolayısorgulanıyor ise MİT Müsteşarı da sorgulanır. Eğer MİT sorgulanmak istemiyorsa nereye burnunu sokacağını tayin etsin. Kimsenin ayrıcalığının olmayacağını ifade ediyorlardı. Genelkurmay Başkanı sorgulandığında herkes bir ağızdan bunu söylüyordu. Şimdi suç işleyen MİT Müsteşarı yargılanmayacak mı?

        KURTARMA YASASI

        Oktay Vural -MHP Grup Başkanvekili: Bu teklif MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı değil, Başbakan’ı kurtarma yasasıdır. MİT’e görev dışı, hukuk dışı verilen görevleri meşrulaştıma amacı taşır. Bu düzenleme MİT’in faaliyetlerini sorgulamaya zemin hazırlar, MİT’e güveni azaltır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ