Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Adalete çocuk paketi

        YASEMİN GÜNERİ / GAZETE HABERTÜRK

        Adalet Bakanlığı, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında hâkim ve Cumhuriyet Savcılarının sosyal paylaşım sitelerine girmelerine getirilen yasağın yanı sıra, arama motorlarında “cinsel, sevişmek, seks, porno” gibi kelimeleri de aramak yasak kapsamına alındı. Yaklaşık 1.5 ay önce kapsamı genişletilen yasağa hâkim ve savcılar, adalet.org sitesinden isyan etti. Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları yaptıkları soruşturmalarda veya verecekleri kararlarda yapmaları gereken araştırmaları internet üzerinden yapamamaktan şikâyet etti. “Hâkimsavcı camiası, 15 yaşında ergen çocuk mu ki internet sitelerinden korunuyor?” diye soran hâkim ve savcılar “internette özgürlük” istedi. Bu durumu, tepki gösteren hâkim ve savcıların yanı sıra uzmanlara da sorduk. Hâkim ve savcılara internet kısıtlaması olur mu?

        Hakim-savcı camiası ergen çocuk mu?

        Mersin vergi hakimi Serdar Işık:

        "Gün içerisinde internette araştırma yaparken, sık sık ulaşmaya çalıştığım sitenin yasaklı siteler arasında olduğu ikazını alıyorum. Facebook yahut yetişkin siteleri değil bahsettiklerim. Çoğunluğu mali konularla, yargı kararlarıyla ilgili siteler ve forumlar var. Danıştay'ın yeni sitesini kullanarak da herhangi bir karara ulaşmak mümkün değil. Kim yaptıysa gerçekten tebrik ederim. Geri kalan sitelerde yasaklı. Akşam gidip yasaklı sitelere evden mi ulaşalım? Çalışmaya ordan mı devam edelim? Sizce de Adalet Bakanlığı'nın kendi hakimlerinin hangi internet sitesine girip hangisine giremeyeceğini belirlemesi biraz garip değil mi? Hakim-savcı camiası 15 yaşında ergen çocuk mu ki internet sitelerinden korunuyor-esirgeniyor? Ne yapmamızdan korkuluyor? Sabahtan akşama kadar Facebook'a girmemizden mi? Bu uygulamayı kınıyorum ve kullandığım internete özgürlük istiyorum"

        "Otur oturduğun yerde, cebinden bağlan nete"

        Elazığ Adliyesi hakimi Arif Uslu:

        "Bize mevcut durum bile fazla. Hem sen bakanlık yetkilileri ve tetkik hakimlerinden daha mı iyi bileceksin. Bence, bilgisayarlarımız sadece UYAP uygulamalarını açsın. Şimdi sen dandik dundik sitelere girer UYAP sisteminin çökmesine sebep olursun. Ayrıca mesai saatinde meşrubat içmek yönetmeliğe aykırıdır. Otur oturduğun yerde, cebinden bağlan nete"

        "Erişilmez yazısını görünce utanç duyuyorum"

        Erzurum Adliyesi Bülent Yılmaz:

        "Erişilemez yazısını görünce bir suçluluk ve utanç duygusu içinde hemen orayı kapatıyorum. 'Çok kötüsün Bülent' diyorum kendi kendime. 'Şimdi bu siteye girmek isteyecek ne vardı sanki. Bula bula bu yasaklı kötü siteyi mi buldun onca site arasında' diyorum. Hızla bu kötü siteden uzaklaşıyorum. 'Zaten yanlışlıkla girmek istemiştim' diye düşünüyorum. 'Evet bu siteye girmek istedim. Fakat yasaklı olduğunu bilmiyordum, fark edince de hemen çıktım zaten, bu kötü bir şey sayılmaz"

        İnternet sansürsüz olmalı

        Birkan Sarıfakıoğlu (Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi):

        Bu uygulamanın ilkel olduğunu düşünüyorum. Teknik olarak başka çözümler bulanabilecekken, insanların özgürlüklerini kısıtlayacak bir teknik engelleme uygun değil. Bunun teknik olarak bir alternatifi elbette vardır. Hakim ve savcılara getirilen kısıtlama insan haklarına ve bireysel özgürlüklere aykırı. Kamunun eliyle bu yasağın olması kabul edilemez. Özgür ve sansürsüz internet hizmeti sunulmalı. İnternette kötü kullanım var mı? Var. Yapılan işlem, bilgiye ulaşmak isteyeni cezalandırma işlemidir. Evrensel suçları engellemek amacıyla bu yasakları getirmek doğru değil. Sonuçta bir kamu davasında bilgiye ulaşmak için araştırma yapılması gerekir. En büyük araştırma imkanı sosyal medyada. Kamu görevlisinin araştırma alanlarını kısıtlama doğru değil.

        Kurumların kendilerini koruması gerekir

        Ercan Kılıç (Adli bilişim uzmanı):

        Personelin çok iyi bir bilgisayar eğitimden geçmesi gerekir. Araç kullanmak için nasıl ehliyet zorunluysa, bilgisayar kullanımı için de ehliyet gerekiyor. İşlenen pek çok suçta bilgisayarın silahtan daha tehlikeli olduğunu görüyoruz. İnsanların birbirini aldatması bilgisayar ortamında daha kolay. Bu nedenle kurumlar kendilerini korumak için bazı kısıtlamalar getirebilir. Her isteyen bilgisayar elde edebiliyor. Hem dışardan yapılacak müdahalelerden hem de içerden yapılacak müdahalelerden kendilerini korumak zorunda. Hackerlar tarafından yapılan saldırıların yüzde 80 i kurumların içinden alınan destekle yapılıyor. İçerden müdahale olmadan bir kurumun sistemini çökertmek çok zor. Kurumlar kendilerini korurken, kişilerin özgürlüklerini kısıtlamaması da gerekiyor. Hakim ve savcılar suçla ilgili bir şey arayamıyorsa, bu soruşturmada sorun yaratır. Kontrolü elden bırakmadan tedbirler alınabilir.

        İnternetten suç işlendiğinde kurumun sorumlulukları var

        Çığır İlbaş (Başkent Üniversitesi öğretim görevlisi):

        Bir kurum, kullanıcılarına internet hizmeti veriyorsa bu bir ayrıcalıktır. İnternet erişimini veren kurum veya kuruluş çalışanlarına internet trafiğini düzenlemek için kendi kurumsal prensiplerini gözeterek erişim engelle ve kısıtlamalar yapabilirler. Bunlar, kurum ve kuruluşların en doğal hakkı. Bu yasakların arkasındaki gerekçe internet trafiğini daha etkin kullandırılması olabilir. Kurum veya kuruluşların etik değerleri olabilir. Bu kapsamda bakıldığında uygulama normal. Dünyanın her yerinde benzer uygulamalar yapılıyor. Sabit sağlayıcının erişimi engellemesi ayrı, çalışanlarına internet hizmeti veren bir kurum veya kuruluşun erişimi engellemesi veya yasaklar getirmesi ayrı bir konu. Çalışanlar internet üzerinden suç işlediğinde erişimi sağlayan kurumun sorumlulukları var. O nedenle kurum ve kuruluşlar çeşitli tedbirler alıyorlar. 5651 sayılı yasa yürürlükte olduğu için yapılan uygulama yasal ve normal.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ