Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Özel okulda Kürtçe için Anayasa değişikliği şart mı?

        Şerife GÜZEL/ANKARA

        Hükümetin demokratikleşme paketiyle getirmeyi planladığı özel okullarda Kürtçe eğitim verilmesine imkân tanıyacak düzenleme Anayasa uzmanlarını böldü. AK Partili Mustafa Şentop, özel okulda Kürtçe’nin Anayasa’ya aykırı olmayacağını savunurken, CHP’li Engin Altay, "Cumhuriyet tarihi boyunca Anayasa’ya en aykırı kanun olur” yorumunda bulundu. MHP’li Oktay Öztürk,“Ülkenin birlik bütünlüğüne vurulabilecek en büyük darbe" diyerek sadece Anayasa’ya aykırılık yönünden bakılmaması gerektiğine dikkat çekti. Anayasa hukukçusu Prof.Ersan Şen de "Ayrışmaya,parçalanmaya gider. Üniteryapı kalmaz” diyerek düzenlemeye karşı çıkanlar arasında yer alıyor. İşte siyasi parti temsilcileri ve Anayasa uzmanlarının görüşleri...

        'Anayasa’ya aykırı değil'

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı-Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Mustafa ŞENTOP:

        Bence Anayasa değişikliğine gerek yok. Seçmeli ders olarak koyduk. Anayasa’daki yasağı genel bir yasak olarak kabul ediyorsak seçmeli ders olarak da okutulmaması gerekir ama seçmeli ders olarak okutulabiliyor. Anayasa’daki yasağı doğru okumak lazım. "Türkçe dışında başka bir dil anadil olarak okutulamaz, öğretilemez" diyor. Burada Türkçe dışında bir dilin 'anadil' olarak okutulması lazım. Bunun okutulması ve öğretilmesi yasak. Seçmeli ders olduğundada "Türkçe dışındaki dilve lehçeler" deniyor. Öyle dendiği zaman anadil olarak okutmuş olmuyoruz. Ben uç bir yorum daha yapıyorum. "Okutulamaz ve öğretilemez" diyor. Eğitim yapılmasını yasaklamıyor. Okutmayı, öğretmeyi yasaklıyor. Bir dilin, anadil olarak okutulması ve öğretilmesini yasaklıyor. Kelime anlamı olarak yorumladığımızda; ki biz buna literal yorum diyoruz. Böyle literal yorum olarak baktığımızda okutmuyoruz ki. Bizden önce de böyle düzenlemeler yapılmış. Kurslar "Türkçe’den başka dil ve lehçeler”denilerek açılmış. İngilizce mesela okutulabiliyor.

        'Türkiye bölünmez'

        AK Parti Manisa Milletvekili-TBMM MilliEğitim Komisyonu Üyesi Selçuk ÖZDAĞ:

        Yasa değişikliğinin içinde sadece Kürtçe olmamalı. Zazaca ve Kırmanci olmalı, Çerkezce olmalı. Mümkünse her dil olmalı. Türkiye bölünmez, Osmanlı nasıl ki farklı dil ve kültürlerle ayakta kaldıysa Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısına da zarar gelmez. İnsan hak ve özgürlüklerinin alanını genişletmek PKK’nın elinden argümanlarını almak demektir.

        'Ülkeyi parçalanmaya götürür'

        Anayasa Hukukçusu Prof. Ersan ŞEN:

        Türkiye Cumhuriyeti’ndeki resmi dil Türkçe’dir. Aksi halde üniter yapı, insanların birbirini anlaması, kamu hizmetlerinin sağlıklı şekilde verilmesi, iletişimin her hususu bundan etkilenir. Ülkede birbirini anlamayan taraflar gruplaşacağı gibi "Buhizmeti istiyorsan bu dili bileceksin" gibi bir ayrışmaya düşecek. Ülkeyi parçalanmaya götürür. Bu tip bir yanlışaasla düşülmemeli.

        'Bizce Anayasa’yaen aykırı yasa'

        CHP Grup Başkanvekili Engin ALTAY:

        Eğer Anayasa değişikliği yapmadan yasa gelirse Cumhuriyet tarihindeki Anayasa’ya en aykırı kanun yapılmış olur. Cumhuriyet tarihi boyunca Anayasa’ya en aykırı kanun Meclis’ten çıkmış olur. Anayasa’ya bu kadar aykırı başka kanun yoktur. Anayasa’nın 42.maddesinin son fıkrası çokaçık. Ayrıca Anayasa’nın ikinci maddesindeki, "Devletin dili Türkçe’dir" ibaresi ve diğer başka kanunlardaki hükümler buna engel. Özel öğretim kurumu olsa dahi Anayasa 42 varken yapılamaz. Hukukta yorum olabilir, ama bunun yoruma açık tarafı yok. Anadilde eğitim ülkeyi böler, kamuda türban da toplumu böler. Yasa Meclis’e geldiğinde, içtüzük kaynaklı olarak önce Anayasa’ya aykırılık için itiraz edeceğiz.

        'Ülkenin bütünlüğüne vurulmuş en büyük darbe'

        MHP Genel Başkan Yardımcısı-Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Oktay ÖZTÜRK:

        Anayasal suç işlenmiş olur. PKK’nın, silah zoruyla başaramadığını masa başında veya kozlarını kullanmak yoluyla yaptığını görüyoruz. Böyle bir şey Türkiye’nin birlik ve beraberliğine vurulabilecek en büyük darbedir. İnsani boyutları, duygusal durum göz önüne getirilerek yapılmak isteniyor ama bu şartlarda devletin üniter yapısını koruyamazsınız. Birlik bütünlüğünü koruyamazsınız. Dil, toplumsal uzlaşmanın olmazsa olmaz koşullarındandır. Bu çocuklar ortaokul lisede Kürtçe okuyacak. Üniversiteye gittiğinde ne okutacaksınız? Üniversitede dersleri kim verecek? Neresinden bakarsanız bakın sakat. Yapılmak istenen, yeniden bir millet ve onun unsurlarının inşasıdır. Anayasa’da açık seçik yasak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ