Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik İstanbul’un gözde tabiat parklarından Polonezköy’ün imara açılması tartışma yarattı

        Güngör KARAKUŞ-Serkan AKKOÇ / AHT - Bülent İPEK/MAGAZİN

        Bozulmamış doğasıyla İstanbul'un en gözde tabiat parklarından biri olan Polonezköy'ü imara açacak düzenleme tartışma yarattı. 26 Aralık'ta askıya çıkan plan kapsamında, 1/1000 ölçekli "koruma amaçlı" uygulama planına göre, Polonezköy Tabiat Parkı sınırı içinde kalan köy alanına, "Seyrek yoğunluklu konut, düşük yoğunluklu konut ve turizm konaklama alanı" özellikleri getirildi. İmar kararına 24 Ocak'a kadar itiraz edilmediği takdirde, Polonezköy'de düşük yoğunluklu konut ve turizm alanları yapılabilecek. Yeni düzenleme ile emsal 0.15 olarak belirlendi. Binaların yüksekliği en fazla 6.5 metreye kadar çıkabilecek. Planlama alanı kapsamında ve yapılaşma şartlarını aşmamak koşuluyla günübirlik turizm tesis alanları, lokanta gibi tesisler de açılabilecek. Özellikle çevrecilerin tepkisini çeken yeni planı Polonezköy'le ilgili dernek yetkilileri, bu şirin beldede oturan ünlülere ve sivil toplum kuruluşlarına sorduk.

        "YEŞİLLİĞİ BOZMADAN BİR İMAR İZNİNİNE KARŞI DEĞİLİZ"

        Polonezköy Mahalle Muhtarı Antoni Vilkoşevski:

        "Tarihi doku, yeşillik ve çevreyi bozmadan Polonezköy imara açılırsa fevkalade olur. Yeşil alanı ve tabiatı bozacak şekilde yapılacak imara da karşıyız. Bütünlüğü sağlayabilecek bir imara karşı değiliz. Komşumuz Riva Köyü'nün bir kısmı yıllar önce imara açılmıştı. Felaket bir beton yığını oldu. Biz Riva'daki gibi köyümüzün betonlaşmasına karşıyız. Bu imar değişikliği köy halkından görüş alınarak yapılsın. Köy halkından bu imar değişikliğini destekleyenler var. Büyük mülkiyet sahibi olan birkaç müteahhit arazi almış. Burada inşaat yapıp gidecekler. Düzensiz ve çevreyi bozacak bir imar, Var olanı bozup da yerine koyamazsınız. Gelecek için yol genişletilip betonlaştırılacaksa biz istemiyoruz. Köyümüz neden güzel; çünkü yeşillik ve doğa güzelliği var. Daha önce 2009'da bir imar düzenlemesi karşımıza getirdiler. Biz bu plana itiraz ettik, düzeltilmesini istedik. Çünkü o dönemdeki imar planı tabiatı koruma amaçlı bir plan değildi."

        "POLONEZKÖY HALKININ İMARA İTİRAZI YOK"

        Polonezköy Doğasını Koruma Derneği Başkanı Daniel Hotski:

        "İmarsızlık kadar kötü bir şey yok. İmar çıkartırken bütün insanların menfaatlerini göz ardı etmemek lazım. Köyün imara itirazı yok. Köyün merkezinden 14 metre genişliğinde bir yol geçirilmesinin hiçbir anlamı yok. Çevrede otopark yapılıyor. Biz bunlara karşıyız. Bu imar planıyla 6.5 metre yüksekliğinde binaların yapımına izin verilecek. Bunun olması normal. Buradaki parseller ortalama 10 bin metre. Bu da şu anlama geliyor. Bu parsellere 6.5 metre yüksekliğinde 3 bina yapılabilecek. İmar sıkıntısından dolayı hali hazırdaki İşletmeleri yenileyemiyorsunuz. Konaklayan misafirler için bu 30 yıllık yapılar çağdışı kalmaya başladı. Köydeki yaşayan insanlar çevreyi koruma konusunda çok duyarlılar. Geçen pazar bir araya geldik. Hepimiz görüşlerimizi dile getirdik."

        "TOPTAN KARŞI ÇIKMAK BENCİLLİK OLUR"

        Neslihan Kozanoğlu (Sosyetenin tanınmış isimlerinden, işkadını)

        (Cumhuriyet Köy'deki çiftliğinde yaşıyor)

        Benim burayı tercih etme nedenim hem şehre yakın olması hem de şehrin dışında kalmasıydı. Eğer bu imar planı değişiklikleri benim burayı seçme gerekçelerimi ortadan kaldırırsa, 14 yıldır yaşadığım yerden çıkar başka daha sakin bir yer bulur taşınırım. Ben buna toptan karşı çıkmıyorum. Doğayla barışık imar yapılır ve projeler ona göre olursa hem daha çok insan bu güzelliklerden yararlanabilecek hem de bir maddi getiri ortaya çıkaracak, iş ortamı yaratacak. Konuşulan güzel projeler var. Riva Deresi çıkışında büyük bir marina yapılması gibi. Kendi keyfim için her şeye karşı çıkmak biraz bencillik olur. Buranın kentselleşmesinin keyfimi kaçırmasını istemem ama keyfim kaçarsa ben de kaçarım."

        PLAN UYGULANIRSA POLONEZKÖY BETONLAŞACAK

        Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Eyüp Muhçu

        "Plan uygulamaya geçilmesi halinde Polonezköy'ün özelliklerinin tamamen ortadan kaldırılması, betonlaşması gerçekleşmiş olacak. Yapılan bu imar planı bölgedeki vatandaşların zorunlu ihtiyaçlarının karşılanmasının ötesinde bölgeye yönelik arsa spekülatörlerine ve rantiyeye hizmet edecektir. Bunun geçmişte pek çok örneklerini gördük. Riva Deresi, Beykoz ormanları içerisinde pek çok alan bu şekilde tahrip edildi. Oradaki vatandaş için bence bir getirisi söz konusu olmayacaktır. Tam tersine vatandaşlar yaşadıkları bölgedeki doğal kaynakların ve çevre değerlerinin yok olmasıyla birlikte yaşanmaz bir ortamla karşılaşacaklar. Bu bölgelerde kaçak yapılmış lüks siteler hukuka aykırı bu planlar marifetiyle de yasallaştırılmak, bir başka deyişle imar affı getirilmek isteniyor. İtiraz edeceğiz. Dileğimiz; buranın korunmasına yönelik itirazlarımızın dikkate alınması.

        "BU İMAR KÖY HALKI İÇİN YAPILMIYOR

        Polonezköy Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Deniss Novvicki:

        "Teklif edilen imar değişikliği ile bizim istediğimiz imar değişikliği arasında çok fark var. Biz çok büyük bir imar değişikliği istemiyorduk. 5 dönüme bir ev yapma izni olsa bizler için yeterliydi. Burada dokuyu bozmadan, insanlar mağdur olmadan bir imar değişikliği yapılabilir. Yıllardır imar olmadığı için Polonezköy'lü olup köyüne yerleşemeyen insanlar var. Bunlardan bazıları Polonya'ya döndü. Bazıları ise Şişli ve Nişantaşı'nda oturuyorlar. Burada her zaman imar mağduriyeti vardı. Ancak şimdi konuşulan imar ne için, kim için çıkarıldığı bizim kafamızı karıştırıyor. Bu planla insanların tapulu arazilerinden yol geçmesini istemiyoruz. Bu kadar geniş yollara Polonezköy'ün ne 2014'te ne de 2044'te ihtiyacı olacak. Köy halkı için bu imar yapılmıyor. Yıllardan beri imarsızlıktan dolayı bir sürü bomboş tarlalar var. Bu tarlalar birileri tarafından satın alınıyor ve alınacak gibi duyumlar var. Bu bizim beklediğimiz imar değil. Burada fazla iyi niyet aramamak gerekiyor. Büyük firmalar yer arıyor diye dedikodu var. Benim tapulu arazimden geçerek 14 metre yol yapmasınlar. Kamyon geçişi, araba geçişi artacak. Şehirleşme artacak."

        "POLONEZKÖY'DE ASIL PROBLEM KÖY ALANININ KENTE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ"

        Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde görevli çevre mühendisi Menekşe Kızıldere:

        "Polonezköy'ün statüsü halen köy niteliğinde ve herhangi bir emsal değeri bulunmamaktadır. Polonezköy'de kaçak yapılar var ve yeni imar planı o kaçak lüks yapıları legal hale getirecek. Polonezköy'e yakın 2B ormanları var. Bu yeni imar planları 2B ormanlarını da tehlikeye sokuyor. Ormanın ortasında bir yaşam alanı oluşacak. Asıl problem oraya nüfusun taşınması, köy alanının kente dönüştürülmesi. İmar değişikliğiyle ilgili kurul kararı aldık ve en kısa sürede itiraz dilekçemizi sunacağız."

        "PLAN DOĞAL DOKUYU KORUMALI"

        Erol Evgin (Mimar-Sanatçı) (Polonezköy'de mimarlığını kendi yaptığı evde oturuyor)

        Polonezköy, İstanbul Beykoz ormanları içinde 2 vadiden oluşan muhteşem doğası ve 172 yıllık tarihiyle Türk Polonya dostluğunun simgesi olmuştur. Bu doğal ve tarihi özellikleri nedeniyle sit alanı ilan edilerek korunmaya alınmış eşsiz bir köydür. Uygulanacak imar planı kesinlikle köyün doğal ve tarihi dokusunu korumaya yönelik olmalıdır. Mevcut yollar bu doğal ve tarihi strüktürün bir parçasıdır. Asla bozulmamalı ve genişletilmemelidir. Yeni açılacak yollar bu dokuya saygılı olmalıdır. Yol boyu parklanmalar köyün peyzajını bozar. Otoparklar parsellerin içinde halledilmelidir. Binaların yol ve komşu çekme mesafeleri en az 8 metre 2 bina arası mesafe en az 16 metre olmalıdır. Birkaç dönüm içinde yer alacak maksimum 2 katlı bir çiftlik evi veya pansiyon bu dokuya uygun olabilir. Yeryüzünde bir örneği olmayan Polonezköy özenle korunmalıdır.

        POLONEZKÖY KİMLİK KARTI

        Bağlı olduğu il/ilçe: İstanbul Beykoz

        Nüfusu: 1000 kişi

        Kuruluşu: 1842

        Eski adı: Adampol

        Kurucusu: Adam Czartoryski

        Karadeniz'e uzaklığı: 20 km

        İstanbul Boğazı'na uzaklığı: 15 km

        Kimler yaşıyor: Polonya asıllı Türk vatandaşları

        Geçim kaynakları: Tarım, hayvancılık, turizm...

        Tarihi yerleri: Zofia Rizi Anı Evi,

        Czestochova Meryem Ana Kilisesi,

        Polonezköy Mezarlığı...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ