Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Ramazanoğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu, Kim Son Verdi?

        Anadolu beylikleri arasında en uzun ömürlü olanlarından bir tanesi olan Ramazanoğulları Beyliği, 1608 yılına kadar bölgesinde hüküm sürmüştür. Peki, Ramazanoğulları Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Ramazanoğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        İkinci dönem Anadolu beyliklerinden bir tanesi olan Ramazanoğulları, 1352 yılında Misis ve Adana çevresinde kurulmuş olan bir devlettir. Moğol istilasının hemen ardından Anadolu’ya geçen Türkmenlerden olan Ramazanoğulları, bu coğrafyada Moğollar ile mücadele eden Memluklara büyük yararlar sağlamışlar ve bunun karşılığın Adana ve çevresini alarak burada bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.

        REKLAM

        Ramazanoğulları Beyliği başkenti ise Adana’dır. Çukurova’nın Ramazanoğulları’nın da yardımıyla Memluklar tarafından fethedilmesiyle Adana ve çevresi bu beyliğin idaresine verilmiştir.

        Ramazanoğulları Beyliği Kurucusu

        1352 yılında Adana ve çevresinde kurulan Ramazanoğulları Beyliği’nin kurucusu Ramazan Bey’dir. Moğol işgali altında olan Çukurova Memlukler tarafından fethedilince, Moğol – Memluk mücadelesinde üstün hizmetleri bulunan Ramazan Bey’e Adana ve Misis çevresi verilmiş ve Ramazan Bey de merkezi Adana olan Ramazanoğulları Beyliği’ni kurmuştur.

        Ramazanoğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        1352 yılında Adana ve çevresinde Ramazan Bey önderliğinde kurulan Ramazanoğulları Beyliği; en geç kurulan ve en uzun ömürlü olan beyliklerden bir tanesi olması ile öne çıkmaktadır. Memluklara tabi olarak hayatını sürdüren Ramazanoğulları Beyliği, I. İbrahim döneminde sınırlarını genişletmeyi başarmış ve Tarsus’u Karamanoğulları’nın elinden almıştır.

        REKLAM

        İlerleyen dönemlerde eski önemini kaybeden Ramazaoğulları Beyliği, Yavuz Sultan Selim döneminde ise Osmanlı Devleti hakimiyeti altına girmişlerdir. Bu dönemde beyliğin hükümdarı olan Halil Bey, Memlukler tarafından azledilmiş ve o da o sırada Mısır Seferi’nde bulunan Yavuz Sultan Selim’e ulaşmış ve ona tabi olduğunu bildirmiştir.

        Bu tarihten itibaren yaklaşık bir asır da Osmanlı Devleti hakimiyeti altında kalan Ramazanoğulları Beyliği’nin yıkılması ise 1608 yılında gerçekleşmiştir. I. Ahmed döneminde Adana ilinin Halep’e bağlanmasıyla bölgedeki Ramazanoğulları etkisi tamamen sona ermiştir.

        Ramazanoğulları Beyliği Özellikleri

        • Ramazanoğulları; Oğuzların Üçok kolunun Yüreği boyuna mensuplardır.
        • yüzyılda yaşanan Moğol istilası neticesinde Anadolu’ya gelmişlerdir.
        • Moğollar ile Memlükler arasında gerçekleşen savaşta Memlüklere büyük yardımları dokunmuştur.
        • Ramazanoğulları 1352 yılında Adana ve Misis çevresinde kurulmuştur.
        • Beyliğin kurucusu Ramazan Bey’dir. Beyliğin en parlak dönemi ise I. İbrahim döneminde yaşanmıştır.
        • Yaklaşık 250 yıl hüküm süren Ramazanoğulları Beyliği, 1517 yılına kadar Memlüklere; bu tarihten itibaren ise Osmanlılara tabi olmuşlardır.
        • 1608 yılında, Osmanlı padişahı 1. Ahmed döneminde Adana ilinin Halep Beylerbeyliğine bağlanmasıyla siyasi hayatları sona ermiştir.
        • Ramazanoğulları Beyliği’nin son hükümdarı 1594 ile 1608 yılları arasında hükümdarlık yapan Pir Mansur Bey’dir.
        REKLAM

        Ramazanoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        1352 yılında Adana ve çevresinde kurulan Ramazanoğulları, 1517 yılından itibaren Osmanlı etkisi altına girmişler ve 1608 yılına kadar bölgedeki varlıklarını bu şekilde sürdürmüşlerdir. 1. Ahmed’in Osmanlı hükümdarı olduğu dönemde ise Adana’nın Halep’e, Tarsus ve civarının ise Kıbrıs Beylerbeyliğine bağlanması üzerine bu beyliğin bölgedeki etkinliği sona ermiş ve 1608 tarihinde Ramazanoğulları Beyliği resmen sona ermiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ