Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şampiyonlar Ligi finalini kazanan Real Madrid ile UEFA Avrupa Ligi'nin şampiyonu Atletico Madrid, Süper Kupa'da karşılaştı. Rakibini uzatma dakikalarında 4-2'lik skora devirmeyi başaran Atletico Madrid, tarihinde 3. defa mutlu sona ulaştı.

        Maçın henüz 1. dakikasında sağ kanattan hızlı bir atak geliştiren Atletico Madrid'da Diego Costa kaleciyi avladı. Atletico dev maçta 1-0 öne geçti.

        Son iki kupayı müzesine götüren Real Madrid, kabustan çabuk uyandı. 27. dakikada sağ kanattan geliştirilen atakta Gareth Bale ortaladı, Karim Benzema kafayla skoru 1-1'e taşıdı.

        İlk yarıda kalan dakikalarda ataklar sonuç vermedi, devre 1-1 sona erdi.

        İkinci yarıda baskısını artıran Real Madrid, aradığı golü 63'te buldu. Kazanılan penaltıda topun başına geçen kaptan Sergio Ramos, sağ köşeye gönderdiği düzgün bir şutla takımını 1-0 geriye düştüğü maçta 2-1'lik üstünlüğe taşıdı.

        Ancak Atletico Madrid henüz son sözünü söylememişti. Maçın açılış golünü atan Diego Costa, 79'da bir kez daha sahneye çıktı. Ceza sahası içinde yaşanan karambolde topa dokunan Brezilya asıllı İspanyol yıldız, maçta eşitliği sağladı: 2-2.

        Karşılaşmanın normal süresi 2-2'lik eşitlikle noktalandı.

        Uzatma anlarında vitesi artıran Atletico'da 90+8. dakikada yapılan baskı sonuç verdi. Thomas'ın çıkardığı topta Saul Niguez gelişine düzgün bir vuruşla Atletico'yu yeniden öne geçirdi: 2-3.

        104. dakikada fileleri havalandıran Koke'nin golü farkı 2'ye çıkardı: 2-4. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca Atletico Madrid tarihinde 3. kez Süper Kupa'yı kazandı.

        DİEGO COSTA TARİHE GEÇTİ

        Real Madrid ile Atletico Madrid arasında oynanan Süper Kupa maçında Diego Costa, attığı golle adını tarihe yazdırdı. Brezilya asıllı İspanyol yıldız, karşılaşmanın henüz 49. saniyesinde attığı golle Süper Kupa tarihinin en erken golünü attı.

        SERGİO RAMOS İLKE İMZA ATTI

        Real Madrid'in kaptanı Sergio Ramos, Atletico Madrid karşısında attığı penaltı golüyle Eflatun-Beyazlılar'ın tarihinde ilki başardı. İspanyol stoper bu golle, Real Madrid forması altında iki farklı UEFA Süper Kupa maçında fileleri havalandıran ilk oyuncu oldu. Ramos, 2016'da Sevilla'yı 3-2 devirdikleri maçta takımının ikincigolünü kaydetmişti.

        LOPETEGUI İLK RESMİ MAÇINDA

        İspanya Futbol Federasyonu'na haber vermeden Real Madrid ile anlaştığı gerekçesiyle 2018 Dünya Kupası'nın başlamasına sadece bir gün kala görevine son verilen Julen Lopetegui'nin çalıştırdığı dünya devi, bu yaz döneminde en önemli yıldızı Cristiano Ronaldo'yu kaybetti. Portekizli yıldız, İtalya'nın yolunu tutarken Serie A devlerinden Juventus'a transfer oldu. Eflatun-beyazlılar bu transfer döneminde Lucas Torro, Omar Mascarell, Andriy Lunin, Alvaro Odriozola'nın dışında Chelsea'nin Belçikalı file bekçisi Thibaut Courtois'i transfer etti. Real Madrid ayrıca daha önce transfer ettiği Vinicius Junior'a da Brezilyalı futbolcunun 18. yaşına girmesi sayesinde kavuştu. Yaprak dökümünün olduğu Real Madrid'de Lopetegui, ilk resmi maçına Madrid derbisiyle çıktı!

        REAL MADRID - ATLETICO MADRID MAÇI HANGİ KANALDA?

        İlk defa 1972'de düzenlenen ve 1998'den itibaren çift maç usulü yerine tek karşılaşmayla sahibini bulan UEFA Süper Kupa'da, 7. kez de aynı ülkeden kulüpler karşı karşıya geldi. Organizasyon tarihinde ilk kez aynı şehrin takımları karşı karşıya geldi. Bu tarihi maçın Türkiye'de bir yayıncısı bulunmuyor.

        ATLETICO BİRÇOK TAKVİYE YAPTI!

        Aralık 2011'den bu yana Diego Simeone yönetiminde şampiyonluk, birçok final ve Avrupa kupası kazanan Atletico Madrid, transferde oldukça hareketli bir yaz dönemi geçirdi. 70 milyon Euro ödeyerek Monaco'nun Fransız yıldızı Thomas Lemar'ı kadrosuna katan Atletico, Rodri, Nikola Kalinic, Santiago Arias, Jonny Castro, Antonio Adan ve Gelson Martins'i transfer etti.

         13 MAÇIN 7'Sİ BERABERE
        13 MAÇIN 7'Sİ BERABERE İki takımın karşı karşıya geldiği son 13 maçın 7'si berabere bitti. İki takım da birbirine 3'er kez üstünlük sağlayabildi.

        KUPAYA İSPANYOL DAMGASI!

        İspanyol ekipleri son 9 Süper Kupa'nın 8'inde şampiyonluğa ulaştı.

        Barcelona ile 2009'da başlayan seri, 2010 ve 2012'de Atletico Madrid, 2011 ve 2015'te Barcelona, 2014, 2016 ve 2017'de de Real Madrid ile devam etti.

        Bu süreçte sadece Almanya'nın Bayern Münih ekibi, 2013'te İngiltere temsilcisi Chelsea'yi penaltılarla 5-4 yenerek Süper Kupa'yı kazandı.

        Ülke Kupa Final
        İspanya 14 25
        İtalya 9 13
        İngiltere 7 16
        Belçika 3 3
        Hollanda 2 5
        Almanya 1 8
        Portekiz 1 4
        Ukrayna 1 2
        İskoçya 1 1
        Rusya 1 1
        Romanya 1 1
        Türkiye 1 1
        Fransa 1
        Yugoslavya 1

        REAL REKOR PEŞİNDEYDİ!

        UEFA Şampiyonlar Ligi'ni üst üste 3 kez kazanan tek kulüp Real Madrid, aynı başarıyı UEFA Süper Kupa'da da yakalamayı hedefledi. Son 2 yılın şampiyonu Real Madrid, bunu başarırsa 1989 ve 1990'da kupayı kaldıran Milan ile paylaştığı rekoru tek başına ele geçirmek istedi. Ancak Atletico Madrid'in 4-2 kazandığı maç sonrasında Real'in hayalleri suya düştü.

        10. RANDEVU

        Real Madrid ile Atletico Madrid, UEFA organizasyonlarında daha önce 9 defa karşılaştı. Bu maçların 5'ini Real Madrid, 2'sini Atletico Madrid kazandı. 2 karşılaşma da berabere bitti. Real Madrid 14, Atletico Madrid ise 7 gol attı.

        İki kulüp arasında 219 resmi maç oynandı. Madrid derbilerinin 109'unda Real, 55'inde Atletico sahadan galip ayrıldı. Taraflar 55 müsabakada yenişemedi. Real Madrid 365, Atletico Madrid ise 276 defa fileleri havalandırdı.

        Real Madrid, Avrupa kupaları tarihinde kendi ülkesinden kulüplerle 22 karşılaşma oynadı.

        Bunların 12'sini kazanan eflatun-beyazlılar, 6 kez berabere kaldı, 4 kez de sahadan mağlup ayrıldı. Real Madrid, bu maçlarda 45 gol atıp kalesinde 21 gol gördü.

        İspanyol takımlarıyla 21 defa karşılaşan Atletico Madrid, bunların 9'unu kazandı. 7 mağlubiyeti bulunan Madrid ekibinin, 5 maçı da berabere bitti.

        Atletico Madrid, bu müsabakalarda 28 gol attı ve 24 gol yedi.

        EN ÇOK KAZANANLAR MILAN VE BARCELONA

        UEFA Süper Kupa'yı en çok müzesine götüren ekipler İtalya'nın Milan ve İspanya'nın Barcelona takımları oldu.

        Barcelona ve Milan, bu büyük organizasyonda beşer kez mutlu sona ulaştı. Barcelona 4, Milan ise 2 kez Süper Kupa'da maçlarını kaybetti.

        Milan, 1989'da Barcelona'yı, 1990'da Sampdoria'yı, 1994'de Arsenal'ı, 2003'te Porto'yu, 2007'de de Sevilla'yı geçerek kupaya uzandı. Milan, 1973'te Ajax, 1993'te de Parma'ya kupayı kaptırdı.

        Barcelona ise 1992'de Werder Bremen, 1997'de Borussia Dortmund, 2009'da Shakhtar Donetsk, 2011'de Porto, 2015'te Sevilla karşısında galip gelerek kupayı kazandı. Katalan ekibi, 1979'da Nottingham Forest, 1982'de Aston Villa, 1989'da Milan, 2006'da da Sevilla karşısında mağlup olarak kupayı müzesine götüremedi.

        GALATASARAY, TARİHE GEÇTİ

        UEFA Süper Kupa'yı 2000'de Galatasaray kazanma başarısı gösterdi.

        Monaco'da 25 Ağustos 2000'de yapılan maçta İspanya'nın Real Madrid takımını 1-1 biten normal süre sonrasında Mario Jardel'in "altın golü" ile 2-1 yenen sarı-kırmızılı ekip, kupayı Türkiye'ye getirdi.

        24 AYRI TAKIM KAZANDI

        Kupayı, geçmişte 12 ülkeden, 24 farklı takım kazandı.

        Kupada İtalya'nın Milan ve İspanya'nın Barcelona takımları beşer, İspanyol ekibi Real Madrid 4, İngiltere'den Liverpool ise 3 kez mutlu sona ulaştı.

        UEFA Süper Kupa'ya ayrıca Ajax, Anderlecht, Juventus, Valencia ve Atletico Madrid ikişer, Aberdeen, Aston Villa, Chelsea, Dinamo Kiev, Galatasaray, Lazio, Manchester United, Mechelen, Nottingham Forest, Parma, Porto, Steaua Bükreş, Sevilla, Zenit ve Bayern Münih de birer kez sahip oldu.

        1972'DEKİ KUPA RESMİYET KAZANMADI!

        Hollanda'nın Ajax takımıyla, İskoçya'nın Rangers ekibi arasında 1972'de oynanan Süper Kupa, UEFA tarafından resmi değerlendirmeye alınmadı.

        O yıl Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nı kazanan Glasgow Rangers'ın, taraftarlarının olumsuz hareketleri sonucu Avrupa kupalarından bir yıl men edilmesi nedeniyle, UEFA iki takım arasındaki Süper Kupa oynanmasını desteklemedi. Bir gazetenin desteğiyle oynanan 2 maç sonunda Ajax rakibine üstünlük sağladı.

        Süper Kupa, 1973'ten itibaren UEFA'nın resmi programına dahil edildi.

        MALDINI VE DANI ALVES ZİRVEDE

        UEFA Süper Kupa'yı en çok kazanan futbolcular, İtalyan Paolo Maldini ile Brezilyalı Dani Alves oldu.

        Maldini, tamamı Milan'da, Alves ise Sevilla ve Barcelona'da olmak üzere dörder kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

        1,7 MİLYAR EURO'LUK MAÇ

        UEFA Süper Kupa maçında yarın karşılaşacak İspanya'nın Real Madrid ve Atletico Madrid takımlarının toplam futbolcu değeri 1 milyar 784 milyon 300 bin Euro.

        Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde şampiyon olan Real Madrid'in tahmini piyasa değeri 977 milyon 300 bin Euro, UEFA Avrupa Ligi'nde zafere ulaşan Atletico Madrid'in ise 807 milyon Euro oldu.

        Real Madrid'den Galli futbolcu Gareth Bale 90 milyon Euro ve Atletico Madrid'den Antoine Griezmann 120 milyon Euro bonservis bedelleriyle en pahalı futbolcular olarak göze çarptı.

        Real Madridli futbolcuların tahmini piyasa değerleri şöyle:

        Futbolcu Değeri (Euro)
        Gareth Bale 90 milyon
        Toni Kroos 80 milyon
        Raphael Varane 80 milyon
        Isco 75 milyon
        Marco Asensio 75 milyon
        Thibaut Courtois 65 milyon
        Casemiro 60 milyon
        Marcelo 60 milyon
        Daniel Carvajal 60 milyon
        Sergio Ramos 45 milyon
        Karim Benzema 40 milyon
        Nacho Fernandez 35 milyon
        Vinicius Junior 35 milyon
        Alvaro Odriozola 30 milyon
        Luka Modric 25 milyon
        Lucas Vazquez 25 milyon
        Keylor Navas 18 milyon
        Jesus Vallejo 12 milyon
        Marcos Llorente 12 milyon
        Dani Ceballos 12 milyon
        Andriy Lunin 8,5 milyon
        Borja Mayoral 7,5 milyon
        Kiko Casilla 6 milyon
        Raul de Tomas 6 milyon
        Federico Valverde 6 milyon
        Fabio Coentrao 5 milyon
        Martin Ödegaard 4 milyon
        Luca Zidane 300 bin
        TOPLAM 977 milyon 300 bin

        Atletico Madrid'de futbolcuların tahmini piyasa değerleri şöyle:

        Futbolcu Değeri (avro)
        Antoine Griezmann 120 milyon
        Koke 70 milyon
        Jan Oblak 70 milyon
        Saul Niguez 70 milyon
        Thomas Lemar 70 milyon
        DiegoCosta 60 milyon
        Jose Gimenez 50 milyon
        Stevan Savic 40 milyon
        Lucas Hernandez 40 milyon
        DiegoGodin 35 milyon
        Gelson Martins 35 milyon
        Vitolo 25 milyon
        Thomas 25 milyon
        Rodri 25 milyon
        Angel Correa 24 milyon
        Santiago Arias 18 milyon
        Nikola Kalinic 14 milyon
        Filipe Luis 8 milyon
        Juanfran 5 milyon
        Antonio Adan 3 milyon
        TOPLAM 807 milyon
        Haberi Hazırlayan: Çağatay Çelik
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ