Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Cildiniz yaşamınızın aynası, sedef hastalığı, rosacea, egzama, sedef tedavisi, rosacea tedavisi, egzama tedavisi
        1

        Karnımızın ağrımasından tutun migrene, kalp çarpıntısından saç dökülmesine kadar vücudumuzun hemen her bölgesinde birçok sinyal aslında nasıl bir yaşam sürdürdüğümüzün göstergesi... Saçlarımızın dökülmesi nedeniyle, "kel kalacağım" korkusuna kapılıp doktorların kapısını aşındırmamız ama elimiz boş dönmemiz, tırnak kalitemizin bozulması, karın ağrılarımıza çekilen MR ya da benzeri etkilerde hiçbir şey çıkmaması, evet güzel ama ya nedeni?

        2

        Doktorların dikkat çektiği "stres" aslında çok şey anlatıyor. Evet, cildinizde çıkan sivilceler, kırmızı döküntüler ya da egzama türü kaşıntıların tümü stresten kaynaklanıyor. Günlük yaşamda fazla içe kapanık olmak ya da fazla öfke, cilt kalitemizi de etkiliyor. Bu tür fiziksel ya da dugusal etkenlere karşı daha hassas olan cilt de çoğunlukla rosacea, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarıyla kendini haykırıyor. İşte bu 3 cilt tepkisi ve bu tepkiler karşısında yapmanız gerekenler...

        3

        Sedef hastalığı

        Tek bir tipi yok. 5 türü var, daha çok plak türü yaygın. Nüfusun sadece yüzde 2'sinde görülüyor. Stressiz bir yaşam ve iyi bir nemlendirme, tedavisi için çok önemli. Sedef hastalarında şeker, kalp, hastalığı ve depresyona eğilim yüksek.

        4

        Belirtileri

        Kızarıklık şeklinde kendini gösteriyor. Dönem dönem ortaya çıkıyor. Derinin üst tabakası kalınlaşıyor, kabuklaşıyor. Vücudun birçok yerinde kızarıklık kendini gösteriyor. Değişik şekilleri görülebiliyor, her sedef birbirinin aynısı değil.

        5

        Ne yapılabilir?

        Lokal ışık tedavisi kullanılıyor. Kökeni psikolojik olduğundan telkine yatkın bir hastalık. Kökten çözümü yok ama var olan belirtiler tedavi edilip, yenilerinin çıkması önlenebiliyor. Rahatlatıcı ve tedavi edici krem ve merhemler kaliteli yaşam sürmenize yardımcı oluyor.

        6

        Yeterince güneş ışığı alın. Günde 10 dakika minimum güneş kouması sürerek güneşte kalın. Güneşe çıkamıyorsanız, D vitamini alın. D vitamini cilt hücresi gelişimini yavaşlatıyor, bu lezyonları azaltıyor. Yanı sıra B vitamini alarak stresle başa çıkmalısınız.

        7

        Nemlendirme sedef hastalığında çok önemli. Nemlendirici sürmeyi unutmayın. kuruluk, kaşıntı ve kızarıklığı iyi bir nemlendirici önler. En doğru nemlendiriciyi dermatoloğunuz belirlemeli.

        8

        Salisilik asit derinin dış tabakasının soyulmasına yol açan bir madde. Kabuklaşmış deriyi yumuşatıp pul pul yapar ve kolayca dökülmesini sağlıyor ama sık uygularsanız saçlarınız dökülebiliyor, cildiniz tahriş olabiliyor.

        9

        Egzama

        Egzama dermatit olarak da adlandırılıyor. Atopik, seboreik, temas ile ortaya çıkan gibi farklı formları var.

        10

        Hasar sonucu cildin bariyerinde çatlama ve kuruluk meydana geliyor. Bu hasar da enfeksiyon ve alerjiye sebep oluyor.

        11

        Belirtileri

        Cildin birçok maddeyle teması sonucu, cilt duyarlı hale geliyor. Genetik ve çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkıyor. İltihalı ve alerjik bi cilt tepkisi. Şişkin, pütürlü, kırmızı renkte, kaşıntılı ve kabuklaşmış döküntü şeklinde oluyor. Sadece yüzde değil vücudun diğer bölgelerinde de görülebiliyor. Kaşıntı, deri dökülmesi, kızarıklık en sık görülen belirtiler.

        12

        Ne yapılabilir?

        Stresten mümkün olduğunca uzak durmalısınız. çünkü stres egzamayı tetikliyor ve ilerlemesine, yaşam kalitenizin bozulmasına neden oluyor. Erken tanı önemli olduğundan mutlaka bir dermatoloğa başvurmalısınız. Tedavide kaşıntıyı önleyen lokal ilaçlar ve kremler tavsiye ediliyor. Psikolojik destek de tedavide hayli önemli bir etken olarak görülüyor.

        13

        Sabah ve akşam cilt bariyerini güçlendirmek için onarıcı bir nemlendirici kullanın. Parfümlü ürünlerden sakının, hassas ciltler için yumuşatıcı etki yapan ürünler seçin.

        14

        Stres tetikleyici olabilir ama düzenli bir egzersizle vücudunuzu güçlendirerek etkileri minimize edebilirsiniz.

        15

        İyi uyumak, omega 7 yağ asitleri açısından zengin gıdalar tüketmek egzamanın belirtilerini hafifletiyor.

        16

        Rosacea

        Daha çok yüzde ortaya çıkan ve kılcal damarların belirgin bir şekilde genişlemesiyle ortaya çıkan rosacea, çoğunlukla orta yaşlarda açık tenli olan kişilede ortaya çıkan bir cilt sorunu. Ancak günümüzde genç insanlarda da artık sıkça rastlanıyor.

        17

        Belirtileri

        Yüzünüzdeki damarların genişlemesi bu hastalığın en belirgin özelliği. Yanaklarınızda kızarıklık ile birlikte sulu bir görünüm olarak da kendini belli ediyor. Yüzünüz stres, ısı değişimi ve soğuktan etkilenip kolayca kızarabiliyor.

        18

        Kızarıklık olan bölgede yanma olmasının yanı sıra çatlamış ince damarlar, iltihaplı noktalar, göz kapaklarında inflamasyon, burun terisinde incelme gibi belirtiler de gözlemleniyor.

        19

        Nelerin sebep olduğu pek bilinmiyor ancak stresin etkisi büyük. Bunun yanı sıra küçük bir cilt akarı olan demodex'in des ebep olduğu düşünülüyor.

        20

        Ne yapılabilir?

        Öncelikle rosacea'ya hangi etkenlerin yol açtığını tespit edip ona göre çözüm bulmak gerekiyor. Dermatoloğunuz size en uygun çözümü ve ürünleri önerecektir. Sizin yapmanız gereken destekler arasında ise baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, sigarayı bırakmak, özellikle kışın cildinizi çok iyi nemlendirmek. Cildinizi tahriş etmeden temizleyeceğiniz, makyajınızı sileceğiniz ürün seçiminiz de önemli.

        21

        Alkol, kafein, baharatlı yiyecek, ısı, sıcak içecekler, stres ve güneş ışığı rosacea'yı tetikliyor.