Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nehir'e 'Masal' gibi hayat

        HT GAZETE / Mert Neşet MUSLU

        İzmir’in Çiğli İlçesi’nde yaşayan kuaför Müslim Yıldız (29) ile ev hanımı Serpil Yıldız (28) çiftinin, 7 yıl önce, Nehir adını verdikleri kız çocukları dünyaya geldi. İlk çocuklarını kucaklarına almanın sevincini yaşayan çiftin mutluluğu, minik Nehir’i doğumundan 1 yıl sonra aşırı iştahsızlık ve zayıflık şikâyetiyle hastaneye götürmeleriyle gölgelendi.

        9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan tetkiklerin ardından Nehir’e bir çeşit kemik iliği rahatsızlığı olan ‘fankoni anemi’ teşhisi konuldu. Doktorlar Yıldız çiftine, minik Nehir’in tedavisi amacıyla gereken uygun kordon kanı için mutlaka bir kardeş yapmaları gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Yıldız çifti, tüp bebek yöntemiyle ikinci çocuklarını yapıp biricik kızlarını hayatta tutmak için harekete geçti. İstanbul’a giderek tüp bebek yöntemlerini araştıran Yıldız Ailesi, test sonuçlarını ABD’deki merkezlere bile gönderdi.

        KORDON KANI VERİLECEK

        5 yıl süren çabanın ardından anne Serpil Yıldız, nihayet ikinci kez hamile kaldı. Bu süreçte Nehir’den kan örnekleri alındı ve anne karnındaki bebeğin dokularının minik Nehir’e tam olarak uyması sağlandı. Minik Nehir’e yeni bir hayat verecek olan ‘Masal’ bebek, yaklaşık 1 hafta önce dünyaya geldi.

        Doğumun ardından Masal bebeğin kordon kanı alınarak, apar topar Kordon Bankası’na götürüldü. Kısa bir süre içinde 7 yaşındaki Nehir’e verilecek olan kordon kanı hastalığın tedavisi için yeterli olmazsa, bu defa Masal bebekten alınacak ilik abla Nehir’e nakledilecek. Özel Tınaztepe Hastanesi Genetik Tanı Birim’inden Uzm. Dr. Özlem Tandoğdu, Masal bebeğin doku tipinin ablasına uyması için yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Annenin yumurtası ve babanın spermi vücut dışında birleştirildi. Anne rahmine transfer yapılmadan önce, birer örnek hücre alındı. Alınan örnekler sayesinde, Nehir’in doku tipine uygun olanı belirlendi ve doku uyumu tam olarak sağlandı.”

        ‘ONA İYİ ABLALIK YAPACAĞIM’

        Anne Serpil Yıldız, “Nehir’in hastalığını öğrendikten sonra zor ama adeta masal gibi bir dönem yaşadık. Bu yüzden ikinci kızımın adını Masal koyduk. İnşallah tüm sıkıntıları çözeceğiz ve kızım sağlığına kavuşacak” dedi. Çok sevdiği kardeşi Masal’ı bir an olsun yanından ayırmayan minik Nehir ise duygularını “Çabuk büyümesini istiyorum. Beraber saklambaç oynayacağız. Ona çok iyi ablalık yapacağım” sözleriyle ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ