Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Dikkat! Kurban eti sizi sağlığınızdan etmesin

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Yarın arife. Perşembe günü Kurban Bayramı başlıyor. Kurbanlar kesilecek, bol bol et tüketilecek. Ancak kurban eti sağlık açısından bir tehdit unsuru olmasın diye yapılması gerekenler var. Bu dönemde yapılan en büyük yanlış, kurban etini, kesildiği gibi tüketmek. Doğrusunun, bu etin en az 24 saat dinlendirilmesi olduğu belirtiliyor ve ilk 24 saatte ortaya çıkan ölüm katılığının etin sindirilmesini zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. Bu durum kişinin hazımsızlık, yorgunluk, yemekten hemen sonra bitkinlik ve bulantı hissetmesine neden oluyor. Kırmızı et her ne kadar protein, demir ve B12 vitamini açısından değerli bir besin kaynağı olsa da; aşırı tüketiminde kanda kolesterolün ve ürik asidin artmasına yol açabiliyor. Kanda bu maddelerin artışı, kalp hastalıkları ile gut hastalığının ilk habercileri arasında bulunuyor. Yine çok sık ve aşırı miktarda kırmızı et tüketenlerin, mide kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.

        PİŞİRİLME ŞEKLİNE DİKKAT

        Bu noktada etin pişirilme şekli de çok önem taşıyor. Ateşe doğrudan temas ederek pişen etlerde “karsinojenik” maddeler ortaya çıkıyor. Bu, mangalda yanlış pişirilen etin kansere davetiye çıkarabileceği anlamına geliyor. Diyetisyen Gizem Şeber’e göre eti uygun koşullarda saklama konusu da çok önemli. Yanlış koşullarda dondurulmuş ve çözdürülmüş olan et ile yüksek ısıda kısa sürede pişirilip iç kısmı tam pişmemiş olan et besin zehirlenmelerine yol açabiliyor.

        DİYABET VE KALP HASTALARINA UYARI

        Risk grupları adı verilen; gebeler, emzikliler, çocuklar ve yaşlılar; toplumun daha duyarlı popülasyonunu oluşturuyor. Özellikle çocukların ve yaşlıların sindirim sistemleri çok hassas olduğu için bu gruplar sindirim sistemi problemlerine daha çok yakalanıyor. Gebeler ise çiğ et içeren veya tam pişmemiş et ürünlerinden kaynaklı bakteri ve parazit riski taşıyorlar. Bunların dışında diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, gut, reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi sorunu yaşayanların da çok dikkatli olmaları gerekiyor.

        ETİ PİLAV VE TATLIYLA TÜKETMEYİN

        Pilav ve tatlı karbonhidrat grubu besinler olduğu için yan yana veya peşi sıra tüketildiklerinde kan şekerini hızlı yükseltiyorlar. Bu besinler et gibi sindirimi zor bir besinin yanında tüketildiklerinde, yemekten hemen sonra ortaya baygınlık hissi, yüzde kızarma, uyku gelmesi ve sindirim zorluğu gibi sağlık problemleri çıkabiliyor. Bu nedenle etin yanında servis edilen pilav-makarna tarzı besinlerin çok az miktarda tüketilmesi, tatlı tüketimi için ise en az 2 saat geçmesinin beklenmesi gerekiyor.

        BAYRAMDA FİT HİSSETMEK İÇİN

        Kurban etini dinlendirin.

        İç ve kuyruk yağından uzak durun.

        Yemeğin hemen üzerine tatlı tüketmeyin.

        Mangal yaparken eti ateşe değdirmeyin.

        Etin yanında bol salata tüketin.

        ETİNİZİ DOĞRU SAKLAYIN

        Etinizi 24 saat dinlendirmeden dondurmayın.

        Etleri dondurucuya küçük paketler halinde yerleştirin.

        Çözülen etleri yeniden dondurmayın.

        Sıcak su altında ve kalorifer üzerinde et çözdürmeyin.

        Hızlı çözdürme işlemi için mikrodalga fırın kullanın.

        Etinizi buzdolabının rafında çözdürün.

        Etiniz buzdolabında çözülürken suyunun diğer yiyeceklere akmamasına dikkat edin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ