Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Yüksek kolesterol göz hastalıkları nedeni!

        Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, yüksek kolesterolün göz sağlığını bozduğunu belirtti.

        Genç yaşta görülen ksantelezmada, kolesterol yüksekliğinden şüphe edilmesi gerektiğini belirten Op.Dr. Şeyda Atabay, "Ksantelezma, genellikle ileri yaşlardaki hastalarda görülen yağ-kolesterol plağıdır. Alt ve üst göz kapaklarının iç kısımlarında görülür.

        KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNDEN ŞÜPHE EDİLMELİ!

        Genç yaşta görülen ksantelezmada, kolesterol yüksekliğinden şüphe edilmelidir. Hem alt hem de üst göz kapaklarında olabilen yağ plakları hoş olmayan görünümleri nedeniyle hastalar tarafından istenmemektedir. Ksantelezmanın tedavisi, ameliyatladır. Göz çevresindeki cilt ince olduğu ve çok iyi kanlandığı için, göz kapağında hemen hiç iz kalmaz" dedi.

        Ksantelezma ameliyatı hakkında bilgi veren Op. Dr. Atabay, şöyle konuştu:

        "Lokal anestazi yani bölgesel uyuşturma ile ameliyat gerçekleştirilir. Göz kapağındaki ksantelezma alanları uyuşturucu iğne ile uyuşturulur. Ksantelezma kenarları özel kalem ile belirlenir. Radyofrekans işlemi ile kenarlarından kesilerek çıkartılır. Açılan alana sütür konularak işlem sonlandırılır. Yaklaşık ameliyat süresi yarım saattir.

        AMELİYATTAN SONRA GÖZ BANDAJLANMIYOR

        Kapak estetiği ameliyatları ile kombine şeklide yapılabilir, bu durumda ameliyat süresi 1 saattir. Ameliyat sonrasında göz bandajlanmaz. Göz kapağına ince bir bant yapıştırılır. Ertesi gün bant açılır. Kapakta hafif şişlik ve morarma olabilir, bu durum 5 gün sürebilir. 1 hafta göz kapaklarına su değdirilmez. Dikişler, 5 gün sonra alınır. Göz kapaklarına 1 hafta boyunca Göz damlaları ve pomad uygulaması yapılması gereklidir. Ksantelezma eksizyonunun doğurabileceği sorunlar nelerdir? Ksantelezmanın tekrar etmesi en sık rastlanılan durumdur. Bu durumun oluşmaması için kasantolesmanın tam olarak eksize edilmesi ve zeminin iyice temizlenmesi gerekir. Diğer bir sorun ise ksantolesmanın çıkarıldıktan sonra diğer cilt alanlarının uygun olmayan şekilde kapatılmasına bağlı olarak asimetri oluşmasıdır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için yapılacak olan ise ameliyat öncesi simetri sağlanacak şekilde ameliyatın planlanmasıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ