Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kenya'da son 10 yılda yeni HIV vakalarında önemli artış yaşandığı uyarısında bulundu.
DSÖ'ye bağlı Küresel Hastalık Yükü (Global Burden of Disease) programı tarafından yapılan çalışma, Kenya'da HIV vakalarının 2005'ten bu yana yıllık ortalama yüzde 7 oranında arttığını ortaya koydu.
The Lancet HIV dergisinde de yayımlanan çalışmaya göre, ülkedeki HIV vakaları 2015 sonu itibarıyla 1,8 milyona yükseldi.
Çalışmada, vaka sayısındaki artışın AIDS'in 2030'a kadar ortadan kaldırılmasına yönelik çabaları zayıflattığına dikkat çekildi.
Ancak çalışmada, alınan önlemler ve uygulanan tedavi programları sayesinde HIV'nin yol açtığı enfeksiyonlardan ölenlerin sayısında ise geçen yıl azalma görüldüğü belirtildi.
Çalışmada söz konusu dönemde Ruanda, Somali ve Uganda gibi diğer Afrika ülkelerindeki yeni HIV vakalarında ise düşüş gözlendiği kaydedildi.
"KENYA'DA HIV'E KARŞI ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ"
Kenya Ulusal AIDS Kontrol Kurulu Müdürü Dr Nduku Kilonzo, ülkede yayımlanan Daily Nation gazetesine yaptığı açıklamada, "Yeni HIV vakalarına karşı mücadelede daha etkili yaklaşımlara ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.
Kilonzo, virüse karşı alınan önlemlerin yetersiz kaldığına işaret ederek, vaka sayısındaki artışa, gençlere HIV ve AIDS konusunda yeterli bilgi verilmemesi ve kontrollerin düzenli yapılmaması gibi unsurların neden olduğunu belirtti.
HIV'den en fazla gençlerin etkilendiğini dile getiren Kilonzo, gençlerin HIV testi yaptırmaya gitmediğini, dolayısıyla virüsün yayılarak yeni vakalara yol açtığını ifade etti.
Kilonza, 2015 yılında kaydedilen 72 bin yeni vakadan 35 binden fazlasının 15 ila 24 yaşlarındaki gençlerden oluştuğuna dikkati çekerek, "Gönüllü olarak yaptırılacak testler ve tedavi, virüsün daha fazla yayılmasının önlenmesinde büyük rol oynayacak” dedi.
AIDS'i 1999'da "milli felaket" olarak ilan eden Kenya'nın Ulusal AIDS Kontrol Kurulu verilerine göre, HIV enfeksiyonu en yoğun ülkenin batısındaki Homa Bay, Siaya ve Kisumu eyaletlerinde görülüyor. Virüse bağlı enfeksiyonların en az görüldüğü yerler ise Wajir, Tana River ve Marsabit eyaletleri olarak belirlendi.
HIV taşıyanların yarısından fazlasının durumlarından haberdar olmadıklarına işaret eden kurul, bunların yüzde 16'sının hiç test yaptırmadığını ve yüzde 37'sinin ise kendilerinde HIV olmadığına inandıkları için test yaptırmaya gitmediklerini bildirdi.
Birleşmiş Milletler 2015 AIDS Raporu'na göre de Kenya'da 0-14 yaş arası yaklaşık 100 bin çocuk HIV ile yaşıyor.
Afrika'da Kenya'nın ardından en fazla HIV vakası, Uganda'da bulunuyor. Uganda'daki yaklaşık 1,5 milyon kişi, HIV virüsü taşıyor. HIV virüsü, dünyada da en fazla Kenya, Uganda, Güney Afrika, Nijerya, Hindistan, Mozambik ve Tanzanya'da görülüyor.
AA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.