Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Stres astım yapıyor

        Hava yollarının mikrobik olmayan, müzmin bir iltihabı ile astım hastalığının meydana geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan Şahin, hava yollarında daralma ve aşırı duyarlılık oluşabileceğini, ancak bu daralmanın düzeltilebilir olduğunu söyledi.

        Astımda, hırıltılı (hışıltı) solunum, göğüste sıkışma veya baskı hissi, nefes darlığı, öksürük gibi belirtilerden biri veya birkaçının görülebileceği gibi tamamının da görülmesinin mümkün olabileceğini söyleyen Dr. Fulya Gürkan Şahin, "Bu gibi belirtiler başka hastalıkların da habercisi olabilir, ancak astımda belirtiler tekrarlayıcıdır, nöbetler halinde gelir, genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkar. Kendiliğinden veya ilaçlarla kaybolurken, mevsimsel değişkenlik de gösterebilir" dedi.

        STRES ASTIMA SEBEP OLUYOR

        Astımın ortaya çıkışının birçok nedeni olabileceği gibi en belirgin sebebinin reflü, üzüntü ve stres olduğunu ifade eden Dr. Fulya Gürkan Şahin, şu bilgileri verdi: "Gribal enfeksiyonlar, tahriş edici kokular, sigara dumanı, hava kirliliği, soğuk hava, egzersiz, besin ve katkı maddeleri, reflü, ilaçlar, üzüntü, sıkıntı, stres ve alerjik astımın ortaya çıkmasına ve şikayetlerin artmasına neden olurlar. Astımın alerjik olup olmadığının belirlenmesi için alerji testlerinin yapılıp, alerjen maddelerin tespit edilmesi gerekmektedir. Hasta, alerjisi olduğu maddelerden kaçınmalı, gerekirse ilaç tedavisi, gerekirse alerjisi için aşı tedavisi (immünoterapi) uygulanmalıdır. Astımın erken döneminde ağır bulgular ortaya çıkmamış olabilir. Basit bronşitlerde, tekrarlayan zatürrelerde, tekrarlayan griplerde, nezlelerde bunun altında astım veya alerji yatıyor olmasın diye araştırmak gereklidir."

        Çocukluk çağında astım hastalıklarının yüzde 90 oranında allerjik kökenli olduğunun bilindiğini vurgulayan Dr Şahin, "Yıl boyu maruz kalınan ev içi allerjenlerin bronşlarda yarattığı allerjik iltihabi durum, soğuk hava, egzersiz, viral solunum yolu enfeksiyonları, kimyasal buharlar, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi nonspesifik uyaranlarla temas sonucu astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bunun yanında spesifik olarak allerjinin söz konusu olduğu ev dışı allerjenlerle temas sonucu genellikle mevsimsel olarak aynı tablo gözlenmektedir" diye konuştu.

        Tüm allerjik hastalıklarda olduğu gibi astımda da birinci basamak tedavinin allerji geliştirilmiş olan maddeden uzak durmak olduğunu vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uygun öneriler doğrultusunda alınacak çevre önlemleri ile hastalık belirtilerinin ve bronşlardaki aşırı duyarlılığın belirgin derecede azalması mümkündür. Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı, ilaç tedavisinin uygun görüldüğü hastalarda havayolu ile akciğerlere çekilip bronşları tedavi eden sprey ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar sadece bronşları gevşetici özelliğe sahip rahatlatıcılar ve allerjik iltihabın yarattığı aşırı bronş duyarlılığını azaltmak yoluyla tedavi edici özelliğe sahip olanlar olarak ikiye ayrılabilir. Son yıllarda bu amaca yönelik kana karışma oranı en aza indirilmiş, kortizonlu ilaçlara özgü yan etkileri ağızdan alınanlara kıyasla çok çok az olan yeni jenerasyon kortizon bazlı sprey ilaçlar geliştirilmiştir. Allerjinin bronşlarda yapabileceği kalıcı hasarı önlemede tek seçenek olarak sunulan bu ilaçlarla astım belirtileri en aza indirilmektedir."

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ