Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık ‘Otizmli diğer Yunus’ları da unutmayın’

        Mozart ile aynı müzik kulağına sahip 19 yaşındaki otizmli Yunus Yazar’ın İstanbul Üniversitesi’nde yetenek sınavlarına alınması için YÖK devreye girmişti. Bu girişimi “övgüyle” karşıladıklarını söyleyen otizm ile ilgili en büyük çatı örgütü Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) diğer Yunus’ların da hatırlanmasını istedi.

        Gazete Habertürk'te yer alan habere göre, müzik ya da spor alanında yükseköğretime devam etmek isteyen otizmli gençlerin “kontenjan” ve “özel sınav” sorunu yaşadıklarına değinen ODFED Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, otizmli gençlerin üniversite yolunda yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

        "ÜNİVERSİTELERDE CİDDİ SORUNLAR VAR"

        Üniversitelerde otizmli öğrencilerin kabulü ile ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Federasyonumuza başvuruda bulunan pek çok aile oldu. Bunlardan bazıları Yunus ile benzer özellikler taşıdıkları haldeYGS baraj puanı nedeniyle evlerinde oturan genç- ler. Bazıları YGS barajını geçen ancak konservatuvarlardaki yetenek sınavlarında normal gelişim gösteren bireyler ile yarıştırıldıkları ve zaten çok kısıtlı olan kontenjanlarda engelli kontenjanı olarak bir ayrım yapılmadığı için alınmayan gençlerimizdir.

        "OTİZM EYLEM PLANI YAŞAMA GEÇSİN"

        Yaşanan sorunların çözümü için Otizm Eylem Planı’nda da kabul edildiği gibi sanat ve spor alanında yetenekli bireylerin bölümlere kabulü ve eğitim süreçlerine ilişkin kendilerine uygun değerlendirme sistemlerinin geliştirilmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

        "UYGULAMA FARKLILIKLARI KALKMALI"

        Engelli öğrenciler için kontenjan düzenlemesi bölgesel ve üniversiteler arası uygulama farklılıklarını kaldıracak. YÖK’ün son yıllarda engelliler ile ilgili yapılan düzenlemeleri sevindirici. Ancak her engel grubunun farklı özellikleri ve buna göre farklı değerlendirmesi yapılmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ