Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "GDO'dan korkmayın"

        İZMİR / AHT

        Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (EKAM) düzenlediği "Farkındalık Seminerleri"nin konuğu Prof. Dr. Süer Yüce, "Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerden (GDO) korkmayın" dedi.

        Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan Prof. Dr. Yüce katılımcılara "Bitki Islahında Transgenik Bitkiler ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)" hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Yüce, 41 yıldır bu işlerin içinde olduğunu söyleyerek, "Tecrübelerime ve araştırmalarıma dayanarak söyleyebilirim ki yediğimiz herhangi bir bitki veya et çeşidinden kesinlikle genomumuza başka genin karışması söz konusu değildir. Gün içinde yediğimiz besinlerden vücudumuza yaklaşık 4 katrilyon gen girişi oluyor. Eğer genlerden bu kadar çabuk etkilenseydik yaşamamız olanaksız olurdu" dedi.

        Prof. Dr. Yüce, yine de bu ürünlerin yaygınlaşmasına karşı olduğunu vurgulayarak, "Çünkü bu tohumların üretimi bazı firmaların tekelinde ve istendiği takdirde tek kullanımlık tohumlar üretilerek ?terminatör gen teknolojisi' ile dünya üzerindeki bitki çeşitliliği yok olabilir. Asıl korkulması greken bu teknolojiyi kendi çıkarları için kullananların ortaya çıkması" diye konuştu.

        "GDO'DAN KORKMAYIN, KANSEROJEN İÇERİKLİ ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN"

        Avrupa'daki ülkelerin gen teknolojisinde ABD'nin gerisinde kaldığını söyleyen Prof. Dr. Yüce, GDO'nun zararlı olduğu yönünde çıkan dedikoduların bile bile sonlandırılmadığını ve Avrupa ülkelerinin halkın bu tepkisini kullanarak GDO'lara yasak getirdiğini savundu. Yüce, katılımcılara "Genetiği değiştirilmiş organizmalardan korkmayın, asıl kanserojen madde içeren ürünlerden uzak durun. Asılsız haberlere kulak asmayın" önerisinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ