Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsiyet garantili sperm!

        Leyla Bilginel de dünyaya bir bebek getirmek için sperm bankasına başvurmuştu...

        Sperm ve yumurta nakliyle gebelik konusunda tartışmalar sürerken Türkiye’den her yıl yaklaşık 3 bin kadın başkasının spermi veya yumurtalığıyla hamile kalabilmek veya bebeğinin cinsiyetini belirleyebilmek için

        yurtdışına gidiyor. Kadınların yüzde 60’ına yumurtalık, yüzde 7’sine sperm nakli yapılıyor. Yani başka bir erkeğin spermiyle bebek sahibi olmak isteyen kadın sayısı yaklaşık 200 olurken, çocuğu olmayan 1700’e yakın kadın da kocasına ya da erkek arkadaşına başka birinin yumurtalığıyla bebek vermek için yurtdışındaki merkezlerin kapısını çalıyor.

        HEM TATİL HEM BEBEK

        İşlemler bununla da sınırlı değil. Çiftlerin yüzde 10’u cinsiyet seçimi yüzde 5’i de yumurtalık dondurma işlemi için yurtdışındaki merkezlerin kapısını çalıyor. Yüzde 13 ise ‘hem tatil hem tüp bebek yapayım’ diyenler. Bu kişiler Türkiye’de gerçekleştirilen tüp bebek işleminin aynısını yurt dışında yaptırmayı tercih edenler oluyor. Bu iş için en fazla gidilen destinasyonlar KKTC ve Yunanistan oluyor. Kıbrıs’ta 3 bin 500 Euro’ya sperm, 4 bin 500 Euro’ya yumurta nakli yapmak mümkün. Kıbrıs’taki merkezler bebeğin cinsiyetini belirlemek için de 6 bin 500 Euro talep ediyor. Girit de bu işlem için en fazla tercih edilen yerler arasında yer alıyor. Burada kalmak, vize masrafları, uçak masrafları gibi giderlerin dahil olduğu paketlerin fiyatı 5 bin Euro (6 bin 800 dolar) oluyor. Yumurtalık nakli için de, sperm nakli için de bu fiyat değişmiyor. Ancak, işin içine cinsiyet belirleme de girerse, bu kez bedel yine kalma ve gidiş masrafları dahil 6 bin 500 Euro’ya (8 bin 900 dolar) çıkıyor. Fiyat Avrupa’da neredeyse 2.5, ABD’de ise 5 katına çıkıyor.

        Şu ana kadar 10 binlerce hasta gördüğünü dile getiren KKTC’deki tüp bebek merkezi yöneticilerinin verdiği bilgiye göre bu işlemi seçenler çoğunlukla rahmi olmayan, kanser yüzünden sorun yaşamış ve benzeri sağlık sorununa sahip kişiler tarafından tercih ediliyor. Sperm nakli için gelen çiftlerde erkeklerin de bir sağlık sorunu nedeniyle sperm üretemeyen kişiler olduğu belirtiliyor.

        YÜZDE 10 KIZ İSTİYOR

        Cinsiyet belirlemek ilk çocuğuna gebe ailelerde pek önerilmiyor. Hatta ‘İlk çocukta genetik test yapmam’ diyen prensipli merkezler de var. Bu merkezlerden birinin sahibi olan doktor Murat Vural, Türk ailelerinin yüzde 90’ı erkek çocuk isterken, sadece yüzde 10’luk kısmının kız bebek istediğine dikkat çekiyor.

        DONÖRÜN SESİ 30 DOLAR

        Sperm bankalarına spermini veren donörler çok geniş bir sağlık taramasından geçirilerek seçiliyor. Donörlerin kimlik bilgisi saklı. Ancak, California’daki Cyrobank adlı sperm bankası, 30 dolar verene donörün sesini, 15 dolar verene de yüz ve el yazısı analizini satıyor. Donör sperm bağışından 50-100 dolar alıyor. Banka 350 dolara satıyor.

        BABAYA BENZER DONÖR ARIYORLAR

        Bebek için sperm ya da yumurtalığı transfer edilecek donörün saçından göz rengine kadar birçok özellik aile tarafından inceleniyor. Ancak, çiftlerin genellikle kendilerine benzer bebek istediklerini dile getiren Doktor Murat Vural, “Çiftler kendilerine benzer donör arıyor. Bebeği başkasının sperm veya yumurtasıyla yaptıkları gerçeğini çoğunlukla kendi anne ve babalarına bile söylemiyor. Çocuk da doğup büyüyünce bile bunu hiçbir zaman öğrenmeyebiliyor” diyor.

        KADIN TEK BAŞINA BEBEK İSTEMİYOR

        Türkiye’de sperm bankası ve nakli denince akla hep tek başına babasız çocuk doğurmak isteyen kadınlar gelmesini eleştiren Doktor Halil İbrahim Tekin, “Bu hiç doğru değil. Bunca yıldır tek başına sperm alıp çocuk isteyen hastalarımın sayısı 4’ü geçmedi. Bunlar da heteroseksüel olmadığı için bu yolu tercih etti. Bizler de babasız çocuk doğurulmasını teşvik ediyor gibi gösteriliyoruz. İşin aslı ise bize hep çiftler geliyor. Başka şansı kalmayınca bize başvuruluyor” dedi.

        GAZETE HABERTURK – AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ