Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Güneydoğu kadını, erkek çocuğa kadar doğuruyor

        Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), geçtiğimiz yıllarda Bingöl’de düzenlediği “Sadece Benim İçin” adlı sosyal sorumluluk projesinin ikinci ayağını Şanlıurfa ve Birecik’te gerçekleştirdi. Araştırmaya göre Güneydoğu’da kadınlar, erkek çocuğu dünyaya getirmek için fazla doğum yapıyor.

        GÜNEYDOĞU’DA YAYGIN

        Türkiye’de rahim ağzı kanseri en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölegelerinde yaşayan kadınlarda görülüyor. Bunun en büyük nedeni, çokeşlilik, erken yaşta evlendirilme, stres, temizliğin önemsenmemesi, sosyoekonomik seviyenin düşük olması, fazla doğum ve sağlıklı beslenilmemesi.

        KANSER RİSKİ YÜKSEK

        TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, Doğu ve Güneydoğu’da doğurganlık oranının yüksek olmasının nedenlerinin başında, “erkek çocuk sahibi olma” isteğinin yattığını belirterek 15 uzmanla yapılan araştırmanın sonuçlarını şöyle açıkladı:

        “Özellikle kırsal kesimde ilk çocukları kız olan annelerin art arda hamile kaldığını tespit ettik. Doğum oranlarının çok yüksek olmasının bir nedeni, ataerkil yapı. Ancak bu bölgelerde doğum kontrol yöntemlerinin yeterince uygulanmaması ve annelerin eğitim düzeyinin düşük olması, doğurganlık oranının yüksek olmasına neden oluyor. Doğum kontrol hapları ve spiral takılması konusunda bu bölgede halen bazı hurafeler var. Doğum öncesi bakım almayanların oranı yüzde 35, evde doğum oranı da yüzde 45.”

        Doğu’da rahim ağzı kanseri çok fazla

        Prof. Dr. Cihat Ünlü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı illerde rahim ağzı kanseri türüne çok sık rastlandığına dikkat çekti.

        İyotsuz tuz, zekâ geriliği yapıyor

        Şanlıurfa’da yapılan bir çalışmada halkın yüzde 42’sinin iyotsuz tuz kullandığının belirlendiğini belirten Prof. Ünlü, “İyot eksikliği, tiroit hormonu yapımının az olmasına yol açar. Annedeki iyoteksikliği düşüklere, ölü, erken, düşük ağırlıklı doğumlara, bağışıklık sisteminin yetersizliğine, bebek ölümlerindeki artışa, bebekte guatr ve hipotiroide neden olur. Ayrıca bebekte sağırlık ve cücelik oluşabilir. İyot eksikliğinin en ağır şekline ‘Kretinizm’ denir. Kretinizm zekâ geriliği ile karakterizedir. Sıklıkla cücelik de gözlenir” dedi.

        AHT/ ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ