Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Obeziteye yeni umut!

        Tarımdan askeri sanayiye, camdan deterjana, ilaç sanayisinden enerjiye kadar yaklaşık 500 alanda yararlanılan bor madeninin kullanım alanlarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Son yapılan araştırmalar, borun, obeziteyle mücadele ve kalp krizininin önlenmesinde de önemli katkılar sağladığını ortaya koydu.

        BOR HER DERDE DEVA

        Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Endüstriyel İlişkiler Koordinatörü Münib Karakılıç, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesiyle birlikte borun, zayıflamaya ve kalp krizinin önlenmesine yönelik bir araştırma yaptıklarını belirtti. Araştırmada elde ettikleri bulguların son derece çarpıcı olduğunu ifade eden Karakılıç, borun, obezite ile mücadele ve kalp krizinin önlenmesi konusunda umut olduğunu dile getirdi. Karakılıç, şunları söyledi:

        ''Ankara Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesince ortaklaşa yapılan çalışmalarda borun zayıflamada ve kalp krizinde çok önemli pozitif etkiler sağladığı tespit edildi. Şu an çalışma devam ediyor. Araştırma sonuçları bu senenin sonunda ya da önümüzdeki yıl dünya literatüründe yayınlanabilir. Bor madeni, özellikle kalp krizini engellemede veya kalp krizi sonucu uykuya geçmiş hücrelerin kalbe yeniden kazandırılması konusunda çok önemli bir fonksiyon üstleniyor. Bu hücreleri kalbe yeniden kazandırıyor. Bu sonucun çok büyük bir ilgi ve dikkat odağı olacağını düşünüyoruz. Bu konuda hazırlanan ilaç şu anda fareler üzerinde deneniyor. Farelere çeşitli yollarla kalp krizi geçirtiliyor ve ilaç veriliyor. Farelerde yeterli dozda kullanıldığında uykuya geçen hücrelerin yeniden faal hale geldiğini gözlendi.

        Bunun yanı sıra borun bir diğer etkisi üzerine yaptığımız bir çalışma daha var. Obeziteyle mücadelede borun kullanılması. Borun vücuda belli bir miktarın üzerinde alınması halinde vücuttaki genel ısı seviyesini bir miktar artırdığı ve böylece zayıflamaya yardımcı olduğu belirlendi.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ