Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 60 kiloluk çocuğa tedavi yolu

        Esenboğa Havalimanı'ndan ambulansla Dışkapı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülen Yusuf Tek'in burada ön muayenesini yapan çocuk endokrinolojisi klinik şef yardımcısı Doç. Dr. Fatma Demirel, küçük çocuğun boyunun normal, kilosunun ise olması gerekenden 3 kat fazla olduğunu söyledi.

        ''Morbid (hastalık derecesinde) obezite'' de denilen aşırı kilonun hangi nedenden kaynaklandığının yapılacak tetkikler sonrası ortaya çıkacağını ifade eden Demirel, şu bilgiyi verdi:

        ''Hastanın aşırı kilosu, hareketsizlik ya da beslenme bozukluğundan kaynaklanmıyor olabilir. Ailesi, doğumdan sonra 8. aydan itibaren kilo alımının olduğunu söylüyor. Bu da altta yatan bir nedenin varlığına işaret ediyor olabilir. Hastanın yediğini içtiğini inceleyip buna göre bir tedavi metodu belirleyeceğiz. Ama bu tür hastalarda tedavi kolay değil. Çünkü hastanın alışkanlıklarını değiştirmek çok zor.''

        Metobolizmayı olumsuz etkilediği için hastanın aşırı kilosunun görme, yürüme ve kalp gibi sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Demirel, ''Burada hastayı 10-15 gün tutabiliriz. Ama asıl tedavi ömür boyu sürecek'' diye konuştu.

        Ailenin yeşil kartı olduğu için tedavinin devlet tarafından yapılacağını, bu nedenle hastanın bir sıkıntıyla karşılaşmayacağını belirten Demirel, ''Ağrı'ya döndüklerinde yaşadıkları yere yakın bir çocuk endokrin uzmanına yönledirip tedaviyi bu hekimle koordineli yürütebiliriz'' dedi.

        Çocuklarda daha obezite ortaya çıkmadan önlem alınmasında yarar bulunduğunu anlatan Demirel, obez çocukları zayıflatmanın kolay olmadığını, ailelerin çocuklarının sağlıklı beslenmesine ve hareketli bir yaşam sürmesine önem vermeleri gerektiğini söyledi.

        Hastanın babası Tahir Tek, Yusuf'un tedavisi için Sağlık Bakanı Recep Akdağ sayesinde Ağrı Sağlık İl Müdürlüğünün yakından ilgilendiğini dile getirerek, ''Hem eşim hem de ben hastayız. 6 çocuğumuzun en küçüğü olan Yusuf okula gidip gelirken çok sıkıntı yaşıyoruz. Çoğu zaman okula gidemiyor. Oğlumuzun sağlığına kavuşmasını istiyoruz'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ